واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
چه عاداتی را در فصل زمستان باید کنار بگذاریم این عادات مخرب چه تاثیراتی روی سلامتی مان میگذارند و باعث بروز چه تغییراتی در روند زندگی ما می شوند بهتر است برخی تغییرات را در فصول سرد سال در سبک زندگی مان بدهیم تا از آسیب های فصلی در امان بمانیم
روزهای سرد و کوتاه فصل زمستان بسیاری از ما را غمگین می کند. رنگ خاکستری و سرد زمستان برای همه ما چالشی به حساب می آید. اما تنها هوای سرد بیرون نیست که باعث می شود زمستان ها حالتان خوب نباشد. عادات بدی نیز در این میان هستند که با سرد شدن هوا خود را نشان می دهند و به هرچه تیره و تار شدن این فصل برای بعضی از ما کمک می کند.
وقتی هوا گرم تر بود تمایل برای خارج شدن از محدوده راحتی و تجربه کارهای جدید مانند صخره نوردی نیز بیشتر بود. ناگهان هوا سرد می شود و خودتان را قانع می کنید که تا بهار دست به کار جدیدی نزنید و از بودن در گرمای خانه لذت ببرید. اما در نهایت این تصمیم باعث می شود زمستانی کسل کننده را پشت سر بگذارید و حتی شروع بهار نیز نتواند مثل قبل حالتان را جا بیاورد. کسب تجربه جدید کمک می کند خلق و خو تقویت شود و زمستانی بودن افسردگی و اضطراب را سپری کنید.
دکتر سید هاشم سید مهدی جراح عمومی در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبر نگاران در خصوص بیماری هایی که در زمستان گریبان گیر افراد می شود، گفت: سرمای فصل زمستان برای برخی افراد بسیار آزار دهنده است زیرا گلو درد، آب ریزش بینی وعطسه برای بسیاری از افراد اتفاق می افتد گرچه هنوز واقعا درمانی برای این بیماری به طور قطع وجود ندارد و باید فرد دوره نقاهت خود را بگذراند اما می توانند با پوشش مناسب و تغذیه سالم کمتر به آن مبتلا شوند.
دردسر های عظیم زمستان
وی در خصوص ویروس آنفولانزا ادامه داد: بیماری آنفولانزا از آن دسته از بیماری هایی است که اکثرا در زمستان برای افراد اتفاق می افتد این بیماری خود به گروه های A، B، C وE تقسیم بندی می شود که هر کدام شاید بیش از صد ویروس باشد.
سید مهدی تصریح کرد: ممکن است حدود 700 تا 800 نوع ویروس آنفولانزا داشته باشیم که بر اثر یک سیستم موتاسیون (تغییر در جرم وشکل) هر سال تغییر کند همچنین غیر از ویروس آنفولانزا، سرما خوردگی در این فصل به علت رعایت نکردن برخی نکات بیشتر مشاهده می شود.
وی بیان کرد: در محیط های آموزشی مخصوصا در مدارس این بیماری ها بیشتر برای کودکان اتفاق می افتد که علت آن اکثرا کمبود ویتامین و ضعیف بودن بدن است، علاوه بر این با رعایت نکردن اصول بهداشتی در زمستان، شیوع آن بیشترمی شود و در اواسط فروردین ماه تا شروع فصل پاییز کاهش می یابد.
حصاری برای زیبایی پوست
دکتر سید حسن اعتمادزاده متخصص پوست ومو در ادامه گفت: با توجه به اینکه در زمستان بدن تعرق زیادی ندارند و پوست مرطوب نمی شود، خشکی پوست بیشتر سبب جلب توجه فرد می شود همچنین وسایل گرمایشی که بیشتر در محیط بسته استفاده می شود خود موجب از دست رفتن آب بدن فرد می شود.
وی افزود: پوست بدن در اثر کاهش ترشح چربی توسط غدد پوستی خشک می شود که در این صورت نسبت به عوامل محیطی و بعضی مواد حساس می شود حتی پوست در این فصل به دلیل نداشتن رطوبت کافی پوست حالت سوختگی پیدا می کند.
دکتر اعتماد زاده بیان کرد : بهترین راهکار، کاهش اثرات ناشی از خشکی هوا، بهره گیری از روش هایی ساده از جمله کاهش دفعات استحمام، پوشیدن یک لباس نخی برای جلوگیری از لباس های پرزدار، استفاده از کرم ضد آفتابی و……می باشد.
دست های تان را کمتر بشویید
یکی از شایع ترین مشکلاتی که بیماران در فصل پاییز و با آمدن سرما با آن مواجه می شوند خشکی بیش ازحد پوست است که در نهایت به اگزمای پوستی منتهی می شود. با بروز سرما و استفاده از وسایل گرمازا رطوبت پوست کاهش پیدا می کند و نهایتا به خشکی، خارش و ترک خوردن پوست می انجامد.
این مسئله به خصوص در افرادی که زمینه آلرژی دارند شایع تر است، یعنی اگر فردی زمینه ای از آسم تنفسی یا دینیت آلرژیک داشته باشد، در این صورت بیشتر مستعد ابتلا به اگزمای پوستی در فصل سرما خواهد بود. چنین افرادی در فصل سرما دچار قرمزی پوست به همراه خارش در برخی از نواحی بدن می شوند و با استفاده از یکسری عوامل تحریک کننده این علائم در آن ها وخیم تر خواهد شد.
فصلی که همه را در خود می کشاند
دکتر شهربانو قهاری روانشناسی بالینی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در ادامه افزود: کوتاه شدن طول روز و کاهش تابش نور خورشید و به دنبال آن کاهش ملاتونین در ایجاد افسردگی فصلی نقش دارد، همچنین زمینه ی بروز افسردگی فصلی را خصوصاً در افرادی که آسیب پذیری بیولوژیک بیشتری دارند، ایجاد می کند. در واقع با کاهش نور خورشید، ساعت داخلی بدن که خلق و خو، خواب و هورمون ها می باشد در زمستان به نوعی کندتر می شود.
وی ادامه داد:احساس غم و اندوه، تمایل به گریه، احساس پوچی، عدم تصمیم گیری صحیح، کسالت و یکنواختی، کاهش انرژی و خود ملامتگری از مهمترین علائم این بیماری است.در واقع تغییر در الگوهای خواب و تغذیه برای فرد اتفاق می افتد.
این فصل بزگ وکوچک نمی شناسد
قهاری تصریح کرد:امکان ابتلا به افسردگی فصلی در تمام سنین اتفاق می افتد، اما این بیماری بیشتر در سنین 30 و 40 سالگی است، یعنی افراد جوان، خانمها و تا حدودی آقایان در معرض خطر افسردگی فصلی قرار می گیرند.
وی در خصوص نوع دیگری از افسردگی بیان کرد: به جزء افسردگی فصلی افسردگی معمول و غیر معمول هم وجود دارد که فرد پرخواب و پر خور می شود یا بر عکس آن هم ممکن است پیش آید.
دکتر رئوفه قیومی روانپزشک ، گروه روانپزشکی جامعه نگری دانشگاه علوم رفتاری و سلامت روان در خصوص درمان افسردگی فصلی گفت: فرد باید علائم افسردگی فصلی را بشناسد تا با درمان به موقع، از عوارض آن جلوگیری کند همچنین اگر تصور می کنند علائم افسردگی فصلی را دارند، با پزشک متخصص در مورد این موضوع مشورت کنند تا تحت آزمایشات و ارزیابی های لازم قرار گیرند.
قیومی افزود: مراحل اولیه درمان، استفاده از فوتوتراپی نور درمانی در کنار درمان دارویی توصیه می شود که در این حالت فرد چند ساعت در روز، در معرض نور لامپ مخصوص (تصویر بالا)قرار می گیرد.
سبد غذاییتان را با زمستان سازگار کنید
دکتر خدیجه رحمانی متخصص تغذیه در خصوص تغییراتی که از نظر تغذیه برای برخی افراد اتفاق می افتد بیان کرد:افراد در فصل زمستان بیشتر نیاز به مواد غذایی دارد به گونه ای که انرژی خود را، از گروه های غذایی ، غلات که ترجیحا باید از نان سبوس دار، منبع روغن های سالم باشد تامین کنند و به هیچ عنوان وعده های سرخ شده استفاده نکنند چون ارزش غذایی کاهش می یابد.
وی ادمه داد:افراد در روز بهتر است دو تا سه وعده از گروه لبنیات ها همچون شیر، پنیر و ماست استفاده کنند، حتی درگروه سبزیجات به علت تامین ویتامین، آنتی اکسیدان ها، تقویت سیستم ایمنی بدن مصرف کنند
پیاده روی حرف اول را می زند
دکتر علیرضا رجایی متخصص ارتوپدی گفت: ورزشی که همیشه پزشکان توصیه می کنند پیاده روی با سرعت معمولی می باشد که مدت پیاده روی به طور معمول برای هر فردی حداقل هفته ای سه بار و هر بار بین 20 تا 30 دقیقه است، که بهتر است 5 روز در هفته باشد.
وی اظهار کرد: ورزش کردن زمان خاصی ندارد و در همه ی فصول توصیه می شود اما برخی افراد به علت بیماری خاصی که دارند بهتر است زیر نظر پزشک متخصص، تنها در بعضی ورزش ها فعالیت داشته باشند.
دکتر جعفر بای جامعه شناس در این راستا بیان کرد: یکی از پارامتر های تاثیر گذار بر روی رفتار انسان گرما و سرما می باشد و از آنجایی که زمستان به واسطه ی ویژگی های خاص خودش (بارش وسرما) سبب کاهش تحرک انسان در طول روزمی شود و کمتردر فضای عمومی هستند آسیب های اجتماعی در این فصل کاهش پیدا می کند.
وی در ادامه افزود: در فصل زمستان قشر عظیمی از جامعه بیشتر در فضای محدود خانه و خانواده هستند که به همین دلیل آمار تصادفات کاهش می یابد حتی تردد ها نیز با احتیاط بیشتر همرا است همچنین افراد بیشتر اوقات فراغت خود را با شبکه های تلویزیونی، مجازی و تفریحات زمستانی( استخر، سونا، اسکی و…) پر می کنند.
گزارش از مه سیما بیتاژیان
15 بهمن 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]