واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: کمک 1.5میلیون دلاری بانوی ایرانی - آمریکایی برای گسترش زبان فارسی
بانوی نیکوکار ایرانی در راستای توسعه دورههای زبان و ادبیات فارسی، ۱.۵ میلیون دلار به یک دانشگاه مطرح آمریکایی کمک کرد.
به گزارش نامه نیوز و به نقل از گروه بینالملل شفقنا، پایگاه اینترنتی دانشگاه کالیفرنیا در دیویس با انتشار این خبر مستند به بیانیه دفتر رییس دانشگاه اعلام کرد:
مبلغ اهدا شده از سوی خانم بیتا دریاباری، به عنوان پژوهانه (گرنت پژوهشی) به آن دسته از پژوهشگران این دانشگاه اختصاص می یابد که در گسترهٔ زبان و ادب فارسی فعالبت می کنند.
دانشگاه کالیفرنیا در دیوس که در سال ۱۹۰۵ در شمال ایالت کالیفرنیا برپا شده، برپایهٔ رده بندی معتبر تایمز در حال حاضر پنجاه و پنجمین دانشگاه برتر جهان به شمار می رود.
بیتا دریاباری کیست؟
بانوی ۴۴ ساله ایرانی ۱۶ ساله بود که از سرزمین مادری به قصد آموزش و زندگی در امریکا کوچید اما هیچگاه در همهٔ این سالها، پیوند خود را با فرهنگ ایران نگسسته است. او که در رشته رایانه ( کامپیوتر) خوانده از چهرههای نامدار دره سلیکون (Silicon Valley) است که جایگاه غولهای فناوری است.
وی پیش تر نیز اقدام به کمک شش و نیم میلیون دلاری به دانشگاه استنفورد برای پژوهشهای ایرانشناسی و همچنین «جایزه ادبی بیتا» کرد که در سال ۲۰۰۸ راهاندازی شده و تاکنون به نامدارانی چون سیمین بهبهانی، گلی ترقی، محمدرضا شجریان، بهرام بیضایی و هوشنگ سیحون داده شده است.
افزون بر اینها، او در سال ۲۰۰۹ به «موزه بریتانیا» و «بنیاد میراث ایران» یاری داد تا یکی از برجستهترین برنامههای این موزه به نام نمایشگاه «شاه عباس صفوی» در لندن برپا شود تا جهانیان با ایران روزگارِ صفوی آشنا شوند.
روزنامه قانون نیز از قول او نوشت:
«از سال 2007 به اينسو با دانشگاه استنفورد همکاري ميکنم. آقاي حميد مقدم با کمک 10 ميليون دلاريشان، بخش ايرانشناسي اين دانشکده را بنياد گذاشتهاند و من نيز در اين بخش،«جايزه بيتا» را راهاندازي کردهام که هر ساله به يکي از نامداران فرهنگ و هنر ايران داده ميشود.
اين تجربه کمک کرد تا با پژوهشگران ديگر آشنا شوم. يادم هست که براي پروفسور ديويس که 10 سال روي«ويس و رامين» پژوهش، و ترجمهاي هم از آن به انگليسي منتشر کرده است، سخنراني یی گذاشتيم. توسط او با پژوهشهاي پروفسور ملويل و مرکز شاهنامه آشنا شدم. در سفرهايي که به لندن داشتم، اين شانس را آوردم که با پروفسور ملويل و همسرشان فيروزه عبدلاوا که روسي است؛ اما علاقه بسياری به زبان فارسي و شاهنامه دارد، آشنا شوم.
شايد جالب باشد که بگويم اين دو، نزديکِ 20 سال پيش در ايران و در برنامهاي مربوط به شاهنامه با هم آشنا شدند و با يکديگر ازدواج کردند. اين زوج ايرانپژوه، اکنون در کمبريج در پروژه شاهنامه با يکديگر همکاري ميکنند و من سال گذشته، دخترم را که زاده آمريکاست و فارسياش چنان که بايد و شايد کامل نيست، تشويق کردم تا در کنار اين زوج، کارآموزي کند تا با فرهنگ خودمان بيش از پيش آشنا شود و من از اين طريق با پروژه شاهنامه و همچنين پژوهشهاي پروفسور ملويل بيشتر آشنا شدم و از آنجا که آنان براي ادامه پژوهشهايشان به کمک مالي نياز داشتند و حتي دانشگاه کمبريج تهديد به قطع اين پژوهشها کرده بود، بر آن شدم تا به اين پروژه کمک کنم.
اين را هم بايد در نظر آورد که دانشکده پمبرک که پيشينهاي 600 ساله دارد، يکي از 31 دانشکده دانشگاه کمبريج است که کارنامهاي برجسته در ايرانشناسي دارد.»
روزنامه اطلاعات بین الملل هم با انعکاس همین مصاحبه و در بخش دیگری به نقل از او نوشت:
«خانواده من، خانوادهاي فرهنگدوستاند. ما همچنين با زندهيادان محمد معين (مردي که همه زندگياش را وقف فرهنگ ايران و زبان فارسي کرد) و محمدعلي اميرجاهد (شاعر و تصنيفساز برجسته) خويشاوندي داريم.
خودِ من نيز از کودکي، علاقه زيادي به شعر و هنر، به ويژه موسيقي و نقاشي داشتم. از 16 سالگي هم که به آمريکا مهاجرت کردم، موسيقي در زندگيام جريان داشته است. همه اينها، مرا به فرهنگ و هنر از دوران کودکي علاقهمند کرده است.»
این نکته هم قابل یادآوری است که بیتا دریاباری همسر سابق امید کردستانی از مدیران ارشد پیشین گوگل است.
۱۳ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]