تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  حضرت فاطمه زهرا (ع):خداوند ايمان را براى پاكى از شرك... و عدل و داد را براى آرامش دل‏ها واجب نمود. ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837677070




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دولت در خروج از بحران جمعیتی تدبير ندارد


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دولت در خروج از بحران جمعیتی تدبير ندارد
آمارها مي‌گويد تا بسته شدن پنجره جمعيتي و آغاز روند هشدارآميز كاهش جمعيت كشورمان چندان زماني باقي نمانده است. بنا به تأكيد رئيس كميته مطالعات و پايش سياست‌هاي جمعيتي دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي بعد از سال 98 در صورت نداشتن سياست افزايش جمعيتي مؤثر، با كاهش ميزان زاد و‌ولد رو به رو خواهيم بود.
نویسنده : زهرا چيذري 


آمارها مي‌گويد تا بسته شدن پنجره جمعيتي و آغاز روند هشدارآميز كاهش جمعيت كشورمان چندان زماني باقي نمانده است. بنا به تأكيد رئيس كميته مطالعات و پايش سياست‌هاي جمعيتي دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي بعد از سال 98 در صورت نداشتن سياست افزايش جمعيتي مؤثر، با كاهش ميزان زاد و‌ولد رو به رو خواهيم بود. اين در حالي است كه تاكنون هيچ تدبيري براي خروج از چالش جمعيتي در كشور اتخاذ نشده و برنامه‌اي عملي براي آينده جمعيت ايران در دستور كار دولت قرار ندارد.
تغيير تركيب هرم سني جامعه و كاهش جمعيت موضوعي است كه چند سالي مي‌شود در حال حركت به مرز بحران و عبور از خطوط قرمز است. هشدارهاي جمعيت‌شناسان حكايت از آن دارد كه در صورت انفعال در برابر اتفاقاتي كه در جامعه در حال رخ دادن است و بي‌توجهي به موضوعاتي همچون تغيير سبك زندگي، ‌روند كاهشي ازدواج و افزايش طلاق و جا افتادن فرهنگ تك فرزندي زمان زيادي با بحران جمعيت در جامعه ايران فاصله نداريم؛ بحراني كه بخشي به پيري هرم سني جامعه و چند برابر شدن سالمندان تا دو سه دهه آينده مربوط است و بخش ديگر به كاهش چشمگير رشد جمعيت به گونه‌اي كه اگر بي‌تفاوتي در برابر سياست‌هاي جمعيتي همچنان ادامه يابد رسيدن به ايران 31 ميليوني تا 80 سال آينده دور از انتظار نيست، چراكه در كنار نرخ باروري نزولي از سال 90 با پديده تازه‌تري در حوزه آسيب‌هاي اجتماعي مواجه شديم؛ روند نزولي ازدواج در جامعه.
خلاصه اينكه بر مبناي هشدار كارشناسان با عبور زنان دهه 50 و 60 از سن باروري طي سال‌هاي آينده كم كم پيش بيني‌هاي تلخ براي جمعيت كشورمان محقق خواهد شد، چراكه در حال حاضر بر اساس شواهد موجود «جمعيت‌» و برنامه‌ريزي براي آينده جمعيت كشور در برنامه‌هاي دولت جايگاهي ندارد.
  
كاهش جمعيت با وجود افزايش مواليد
آمارها اگرچه دروغ نمي‌گويند اما مي‌شود تفاسير متعددي از آمارهاي يكسان داشت. به گفته مديركل آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت سازمان ثبت احوال كشور از سال 1391 شاهد رشد نسبي مواليد در كشور بوده‌ايم به گونه‌اي كه رشد مواليد در سال 1391 به ميزان 9/2 درصد، در سال 1392 به ميزان 5/3 درصد، در سال 1393 به ميزان 2/4 درصد و در 9 ماهه اول سال جاري 5/4 درصد بوده است. بر اين اساس مي‌توان نتيجه گرفت كه روند رشد جمعيت كشورمان افزايشي است نه كاهشي. پس چرا جمعيت‌شناسان درباره كاهش جمعيت هشدار مي‌دهند؟ دكتر محمد‌جواد محمودي، رئيس كميته مطالعات و پايش سياست‌هاي جمعيتي دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در پاسخ به اين سؤال «جوان»‌ مي‌گويد: به‌رغم نرخ باروري كاهشي، به خاطر جوان بودن ساختار سني جمعيت و ازدواج متولدين دهه‌هاي 60 و 70 ما شاهد افزايش تولد‌ها از دهه 80 بوده‌ايم و اين روند تا حدود سال 98 هم ادامه مي‌يابد. در سال‌هاي قبل از انقلاب و اوايل آن به دليل تولدهاي زياد جامعه با يك افزايش رشد جمعيتي مواجه شد. در سال‌هاي 58 تا 59 ما حدود 2/5 ميليون تولد داشتيم، در حالي كه هم اكنون حدود 1/5 ميليون تولد داريم. در حال حاضر افرادي كه در آن سال‌ها به دنيا آمده‌اند به 15 سالگي و بالاتر رسيده‌اند و گروهي را تشكيل داده‌اند كه بين 15 تا 64 سال سن دارند. اين در واقع همان پنجره جمعيتي يا به‌زعم اقتصاددانان، سود جمعيتي است. به عبارت ديگر، حدود 70 درصد جمعيت بين 15 تا 64 سال سن دارند. اما از اين به بعد ما بايد انتظار داشته باشيم از تعداد افراد در سن كارمان كاسته شود. بنا به تأكيد وي ميزان ازدواج در ايران در سال‌هاي قبل از 1390 تقريباً روند افزايشي داشته است. در سال 1390 به اوج خود رسيده و پس ‌از آن روند كاهشي را نشان مي‌دهد. بنابراين به علت كاهش باروري و به تبع آن كم شدن رشد جمعيت، پنجره جمعيتي در آينده به تدريج بسته خواهد شد. بنا به تأكيد اين كارشناس نرخ رشد جمعيت 1/6 درصدي سال 85 به‌رغم افزايشي بودن تولد‌‌ها، در سال 90 به 1. 3 درصد رسيده است. بنابراين با فرض نرخ باروري در حدود 1/7 يا 1/8 فرزند، مطابق محاسبات مركز آمار ايران در سال 1425نرخ رشد جمعيت كشور به حدود صفر مي‌رسد.

82 درصد خانواده‌ها 2 فرزند دارند
به گفته علي اكبر محزون، مديركل دفتر آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت كشور در سال 1367 تصميم سياست تحديد مواليد، وارد برنامه اول توسعه كشور شد. در سال 1369 شوراي مجدد اين سياست تشكيل و در سال 1372 قانون تنظيم خانواده و جمعيت به تصويب رسيد. اينها از مواردي بود كه باعث كاهش جمعيت و مواليد در كشورمان شد، به طوري كه به لحاظ نرخ باروري كشور ما از بين 26 كشور رتبه 25 را به خود اختصاص داده است. وي با بيان اينكه 33/3 درصد خانواده‌هاي ما حداكثر يك فرزند دارند، مي‌افزايد: اگر باروري به اين سمت پيش رود در سال 1415 جمعيت كشور به 84/5 ميليون مي‌رسد و در اين صورت رشد جمعيت با درنظرگرفتن نرخ مرگ و مير به صفر خواهد رسيد.
مديركل دفتر آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت كشور گفت: در نسل قبل 79 درصد جمعيت حداقل سه فرزند داشتند اما در نسل جديد 82 درصد از خانواده‌هاي ما حداكثر دو فرزند دارند.
  
سال 90آغاز شكست منحني ازدواج
 محزون درباره شيب كاهشي ازدواج در كشور با استناد به آمار و ارقام مي‌افزايد: از سال 1390 با منفي 1/9 درصد آغاز شد و در سال 1391 به منفي 5/1، در سال 1392 به منفي 6/7 و در سال 1393 نيز به منفي 6/5 درصد رسيده است. اين در حالي است كه تا سال 1389 روند ازدواج‌ها مثبت بوده (0/2درصد) اما پس از آن با رشد منفي روبه‌رو شده است. از نگاه وي اين روند كاهشي در ازدواج‌ها به دو دليل شكل گرفته كه تأخير در ازدواج تنها يكي از اين دلايل است و دليل ديگر تغيير ساختار سني جمعيت است. به گفته وي تغييرات ساختار سني جمعيت نشان مي‌دهد كه شاهد كاهش سهم جمعيت جوان بوديم به طوري كه از سال 1385 تا 1390، از 35/4 درصد جمعيت جوان 15 تا 29 ساله به 31/5 درصد كاهش پيدا كرده و اين آمار بر اساس سرشماري‌هاي مركز آمار اعلام شده است.
 
آينده 15 ميليون سالمند ايراني در20 سال بعد
شهلا كاظمي‌پور، جمعيت‌شناس و عضو هيئت علمي دانشگاه تهران اما يك نگراني جدي‌تر را مطرح مي‌كند؛‌سالخوردگي جمعيت. از نگاه اين كارشناس اين سالخوردگي اجتناب‌ناپذير است و تا 20 سال آينده، 14 تا 15 ميليون سالخورده خواهيم داشت.
اين در حالي است كه هم‌اكنون از 6 ميليون سالمندي كه در كشورمان زندگي مي‌كنند 2 ميليون نفر آنها زير خط فقرند، پس در فقدان برنامه‌ريزي‌هاي كلان اجتماعي براي جمعيت مولد و تأمين اجتماعي سالمندان آينده روشن نيست.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن