واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: توسعه عدالت اجتماعی در روستاها با راهاندازی فناوریهای نوین
توسعه عدالت اجتماعی، کاهش مهاجرت از روستاها به شهرها و ایجاد فرصتهای شغلی مناسب ازجمله دستاوردهای مهم راهاندازی فناوریهای ارتباطی و دسترسی به شبکه اینترنت درنقاط روستایی کشور است.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، توسعه در واقع به معنای گسترش و بهبود وضعیت کیفی جوامع در جنبههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... است و مفهومی فراتر از رشد را در بردارد.
واژه توسعه در واقع به معنای تغییر و تحولات بنیادی و زیربنایی در نظامهای مختلف است که به موجب آن جامعه به رشد و شکوفایی دست مییابد.
به وجود آمدن روشها و تکنولوژیهای جدید و ابداع شیوهها و روشهای ارتباطی نوین و به تبع آن تغییر در نوع و سبک رفتارهای ارتباطی در چند دهه اخیر تاثیرات بسیار زیادی را بر زندگی و کار و فعالیتهای بشری گذاشته است.
شکلگیری شبکههای ارتباطی جدید مثل اینترنت، ماهواره و تلفنهای همراه و گسترش استفاده از آنها در بین جوامع مختلف موجب شده تا گستره ارتباطات مرزها را در نقاط دور و نزدیک دنیا درنوردد و نحوه زندگی و کسب و کار مردم را در نقاط مختلف جهان تحتالشعاع خود قرار دهد.
**نزدیکشدن مرزها با استفاده از فضاهای ارتباطی نوین
رواج این فضاهای ارتباطی نوین موجب شده تا مردم در نقاط مختلف جهان از دور افتادهترین نقاط جهان گرفته تا مردمی که در کشورهایی نزدیک به هم زندگی میکنند به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
این فضاها و شبکههای ارتباطی موجب شده کاربران در اقصی نقاط جهان از رخدادها و اتفاقات مهمی که در گوشه و کنار دنیا روی میدهد سریعاً اطلاع یابند و باخبر شوند و همه به دنبال به روز رسانی اطلاعات خود هستند و به نوعی دچار یک رقابت اطلاعاتی هستند.
رواج استفاده از این وسایل ارتباطی موجب تسریع در انجام امور اجتماعی و اقتصادی آنها شده است چرا که به وسیله آن افراد به راحتی میتوانند از محل سکونت خود دادوستد کرده و یا هر کاری که دارند را به خوبی انجام دهند.
** تبادل فرهنگی حاصل از فناوریها نوین
فناوریهای ارتباطات و اطلاعات علاوه بر اینکه موجب نزدیکتر شدن و کوچکشدن مرزها و برقراری ارتباط آسان جوامع با یکدیگر شده است بلکه تاثیر بسزایی را نیز بر زندگی اقتصادی و اجتماعی آنها نیز داشته و علاوه بر آن موجب تبادل فرهنگها و نفوذپذیری فرهنگی این جوامع شده است.
اگر چه همیشه هر تکنولوژی و فناوری جدیدی که پا به عرصه ظهور میگذارد با خود شیوهها و روشهای خاصی را به همراه میآورد و موجب تغییرات جدی در زندگی جوامع میشود. افراد در جوامع گوناگون با فرهنگهای مختلف زمانی که از یک فناوری خاص و جدید برای تبادل اطلاعات و برقراری ارتباط استفاده میکنند در واقع در مقال یک سری عناصر فرهنگی جدید قرار میگیرند که مختص آن فناوری جدید است.
آنها با استفاده از این فناوریهای جدید که با خود فرهنگ و شیوه جدید را به همراه دارد در واقع از یک نوع فرهنگ تقریبا مشترک بهره میبرند که باعث شکلگیری جامعه اطلاعاتی وسیع و گسترده و شکستهشدن مرزها میشود که در واقع همان شکلگیری دهکده جهانی است.
توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه اخیر سیر صعودی قزایندهای داشته و موجب توسعه اجتماعی اقتصادی جوامع شده است تا حدی که پیشرفتهای فناوری رقابت و کمکردن محدودیتهای تجاری را به همراه داشته است و سرمایهگذاریهای بسیاری در کشورهای توسعه یافته در زمینه این فناوری افزایش یافته است.
** ایجاد فرصتهای شغلی برابر با استفاده از فناوریهای نوین
حال با این وجود فناوریهای اطلاعات و ارتباطات این توان را برای دولتها ایجاد میکند که بتوانند با نظارت دقیق خود به وسیله این فناوریها به ارائه خدمات و تسهیل امور بپردازند و موجب یگانگی فرهنگی و ترویج و گسترش اهداف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در بین بخشهای دور افتاده و مرکزی کشورها و همچنین یگانگی بین بخشهای روستایی و شهری با فرهنگهای متفاوت شود.
به طور کلی فناوری اطلاعات و ارتباطات عاملی است که دولتها به وسیله آن میتوانند جوامع روستایی دور افتاده را به مراکز شهری متصل کرده و فرصتهای اقتصادی و اجتماعی خوبی را برای مناطق محروم فراهم کنند.
**تاثیر شبکههای ارتباطی بر کاهش مهاجرتها
امروزه یکی از معضلات اجتماعی در کشورهای در حال توسعه افزایش میزان مهاجرت پذیری شهرهای بزرگ و رشد روند مهاجرت روستاییان به شهرها و نیز تضاد فرهنگی حاصل از این جا به جایی است.
مردم روستاها و مناطق دور افتاده به دلیل عدم دسترسی آنها به انواع امکانات و شرایط کافی آموزشی، اقتصادی و اجتماعی مناسب اغلب مجبور به نقل مکان و مهاجرت از دیار خود به سمت شهرهای بزرگ میشوند و در نتیجه بسیاری از کارهای اقتصادی مثل دامداری و کشاورزی که چرخه تولید کشور به آنها وابسته است با خطر نابودی روبرو میشود.
در نتیجه مهاجرت روستاییان به شهرها و خالی شدن روستاها از ساکنان نه تنها برای افرادی که به شهرهای بزرگ مهاجرت کردهاند آسیبهای جدی اجتماعی از قبیل بیکاری، دزدی، افتادن در دام قاچاقچیان و باندهای خلافکار وارد میکند بلکه موجب الگو پذیری و فرهنگ پذیری جدید آنها میشود که مغایر با ارزشها و الگوهای رفتاری پیشین آنها است.
با این تفاسیر آشنایی و ایجاد امکانات ارتباطی و اطلاعات در بین روستاها میتواند باعث شود تا نیروهای جوان در روستاها با جدیدترین متدهای علمی روز دنیا آشنا شوند و همچنین این فناوری موجب میشود تا فرصتهای شغلی متفاوت و مناسبی برای آنها ایجاد شود و همچنین باعث یگانگی فرهنگی روستاییان با جوامع شهری و از بین بردن برخی تضادهای اجتماعی میشود در نتیجه راه اندازی و ارائه خدمات در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات و اینترنت به نقاط روستایی یکی از عوامل توسعه پایدار جوامع محسوب میشود که موجب فراهم شدن فرصتهای شغلی برابر، کاهش مهاجرت از روستاها به شهرها و توسعه و برقراری عدالت اجتماعی در بین افراد و اقشار مختلف جامعه است.
۲۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]