واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک:
۹۰ درصد تراکنشهای پرداخت الکترونیکی است
مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک با بیان اینکه ۹۰ درصد تراکنشهای پرداخت الکترونیکی است، گفت: هزینهکرد ما در حوزه فناوری صنعت بانکداری نسبت به کل دنیا و خاورمیانه بسیار ناچیز است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی سید ابوطالب نجفی در پنجمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت درباره صنعت بانکداری پس از تحریم، فرصتها و چالش های آن سخنرانی کرد. وی در اینباره اظهار داشت: 90 درصد تراکنشهای پرداخت به صورت الکترونیکی انجام میشود و حدود 200 میلیون تراکنش روزانه در شبکه بانکی وجود دارد و تقریبا 30 تا 35 میلیون نفر از این سامانههای بانکی استفاده میکنند.
وی با اشاره به چالشهای صنعت بانکی و با طرح این پرسش که آیا با ورود شرکت ها و بانکهای قوی در حوزه بانکداری بین المللی توان رقابت با آن ها را داریم، گفت: بانکها و شرکتهای مرتبط با صنعت فناوری اطلاعات باید برای رقابت، تلاش بیشتری کنند و از طرفی نظام بانکی ما نیز نیاز به تزریق سرمایه در حوزه فناوری اطلاعات دارد.
نجفی با تاکید بر اینکه متاسفانه هنوز نگاه مدیران ارشد ما به سرمایههایی نظیر ماشین و ملک است تا دیتا، از این موضوع نیز ابراز تاسف کرد که اپیدمی در بانک ها در حال وقوع است که همه بانکها به سمت خرید سامانههای یکپارچه می روند و این در حالی است که سرویس رایانش ابری (cloud) وجود دارد و آنها می توانند از آنجا سرویس دریافت کنند. مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک با اشاره به ضرورت به روز کردن و استفاده از فناوری در صنعت بانکداری گفت: فناوری در حوزههای مالی به شدت در حال رشد است و اتفاق بزرگ دیگر ورود بازیگران بزرگ پرداخت به بازار است و در این راستا ویزا حدود 18 میلیارد دلار و مستر نیز به طور تقریبی 10میلیارد دلار در روز تراکنش دارد که باید بتوانیم ورود آنها به بازار ایران را مدیریت کنیم.
وی تاکید کرد: حدود 40 سالی است که از مباحث حقوقی بین المللی دور هستیم و باید به این موضوع نیز توجه جدی داشته باشیم.
نجفی اظهار کرد: با توجه به تحریم، منابع ارزی ما مسدود شد و قطع روابط کارگزاری بین بانکها، لغو خدمات پیغام رسانی مثل سوئیفت و افزایش شدید هزینههای نقل و انتقال پول در اقتصاد از جمله تبعات منفی تحریم در این بخش بود.
نجفی همچنین کاهش کیفیت خدمات، افزایش هزینه های تمام شده و قطع اتصال با شبکههای پرداخت را از جمله بداقبالیهای بانک ها عنوان کرد و افزود: البته در این سال ها خبر خوش این بود که با توجه به محدودیت ها و تحریم توانستیم ظرفیتسازی کنیم و ظرفیت بازارهای داخلی را افزایش دهیم و شرکتهای جدیدی نیز به وجود آمدند.
مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک، وجود اسناد کاغذی و فرآیندهای سنتی در بانکها، طولانی بودن زمان پاسخگویی بانک ها به مشتریان، انتقال پیام ها از سامانه های الکترونیکی دستگاهها به سامانههای بانکی برای حذف سند، امضا و رقابت غیرمنطقی بانک ها در حوزه جذب مشتری را از جمله چالشهای موجود در صنعت بانکی برشمرد.
وی رقابت بانکها در حوزه افزایش تعداد ATM و یا P.O.S ها را مناسب دانست و در عین حال تاکید کرد: بانک ها باید به بیزینس مدلهای جدید بانکی هم ورود کنند.
وی با اشاره به عدم دسترسی به منابع دلاری و یورویی بانک مرکزی در خارج از کشور، گفت: در صورت برداشته شدن تحریم ها، امکان ورود بانکهای خارجی به کشور ایجاد میشود و رقابت با شفافتر شدن فضا افزایش مییابد؛ در بعد فناوری شرکتهای بزرگ به کشور وارد و دسترسی به تجهیزات ارزان تر میشود.
مدیر عامل شرکت خدمات انفورماتیک تاکید کرد: باید بتوانیم خود را با تغییرات تطبیق دهیم و این از موضوعاتی است که توجه زیادی را میطلبد.
94/10/22 - 18:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]