واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: کاربرد اشعه مرگبار ارشمیدس در جنگها
وقتی ارتش جمهوری روم، در سال ۲۱۴ قبل از میلاد زادگاه ارشمیدس، یعنی شهر سیراکوزا را محاصره کرد، ریاضیدان بزرگ مشغول اختراع سلاح های جدید برای دفاع از شهرش شد.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،وقتی ارتش جمهوری روم، در سال ۲۱۴ قبل از میلاد زادگاه ارشمیدس، یعنی شهر سیراکوزا را محاصره کرد، ریاضیدان بزرگ مشغول اختراع سلاح های جدید برای دفاع از شهرش شد. به خاطر همین اختراعات ارشمیدس هم بود که محاصره ی سیراکوزا دو سال به طول انجامید.ارشمیدس از دانش فیزیکش استفاده کرد تا سرباز های رومی را از دیوار های سیراکوزا دور نگه دارد. یکی از معروف ترین سلاح های او، وسیله ای است که بین مردم به نام «اشعه ی مرگ ارشمیدس» معروف شده است.
می گویند ارشمیدس به وسیله ی یک آینه ی بزرگ یا تعداد زیادی آینه کوچک موفق شد با منعکس کردن نور خورشید روی کشتی های رومی، آن ها را به آتش بکشد! همیشه میان مورخان اختلاف نظر های زیادی در زمینه ی واقعی بودن سلاح های ارشمیدس وجود داشته است و اشعه ی مرگ هم از این قاعده مستثنی نیست.جالینوس اولین کسی است که در نوشته هایش اشعه ی مرگ ارشمیدس را توصیف کرده است. مشکل اینجاست که جالینوس تقریبا ۱۵۰ سال بعد از حمله ی روم به سیراکوزا زندگی می کرده است.
مورخ های دیگری قبل از او بوده اند که در نوشته هایشان به حمله ی روم به سیراکوزا اشاره کرده اند ولی هیچ کدام آن ها چیزی درباره ی اشعه ی مرگ نگفته اند.در طول سال های گذشته، آزمایش های مختلفی برای بررسی واقعی بودن اشعه ی مرگ انجام شده است. در سال ۱۹۷۳ مهندسی یونانی تصمیم گرفت تا این موضوع را بررسی کند. او با کمک ۷۰ نفر که هر کدام یک آینه ی تخت ۱٫۵ در ۰٫۳ متری در دست داشتند، موفق شد یک قایق کوچک را در فاصله ی ۴۹ متری به آتش بکشد.در سال ۲۰۰۵ هم گروهی از محققان دانشگاه MIT آزمایشی در این زمینه انجام دادند. محققان دانشگاه MIT، موفق شدند به وسیله ی ۱۲۷ آینه ی ۰٫۳ متر مربعی یک مدل سه متری از کشتی های رومی را به آتش بکشند.در این آزمایش، ۱۰ دقیقه طول کشید تا کشتی شعله ور بشود. یعنی در طول ۱۰ دقیقه دمای نقطه ی از کشتی به ۵۳۶ درجه ی سلسیوس رسیده بود. تا اینجا به نظر می رسد اشعه ی مرگ ارشمیدس واقعی است، نه؟اما این آزمایش ها مشکلات بزرگی داشتند. در آزمایش دانشگاه MIT، کشتی کاملا ساکن بود. اما در دریا، حتی اگر کشتی به سمتی حرکت نکند، امواج آب باعث تکان خوردن کشتی می شوند.
اما شاید مهمترین دلیل واقعی نبودن اشعه ی مرگ ارشمیدس، استفاده نشدن از آن در جنگ های بعدی باشد. اگر واقعا همچنین سلاح موثری وجود داشت، آیا بقیه ی شهر ها و کشور ها حداقل تلاش نمی کردند که همچنین سلاحی بسازند؟اگر هم در آینده به طور قطع ثابت شود که اشعه ی مرگ ارشمیدس واقعی نبوده است، هیچ چیزی از نبوع این ریاضیدان بزرگ کم نمی شود.
منبع: جوان و تاریخ
۲۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]