واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: درمان آرتروز با ورزش
به رغم تصور برخی افراد مبتلا به آرتروز که فکر می کنند ورزش با فشار به مخاطشان ، بیماری و درد آنان را تشدید می کند، ورزش آرتروز را بهبود میبخشد و دامنه حرکت را افزایش میدهد.
به گزارش آخرین نیوز، ورزش منظم در افراد مبتلا به آرتروز ضمن تقویت عضلات اطراف مفاصل ، باعث کاهش فشار به مفاصل نیز می شود که در کاهش درد و بهبودی این بیماران موثر است.البته سوزش در ناحیه مفاصل باعث سختی در ورزش کردن و جلوگیری از آن میشود .به طور حتم پس از مدتی انجام فعالیت بدنی منظم این مشکل نیزحل می شود و کم کم فواید ورزش در درمان آرتروز بروز می کند. آرتروزچیست؟
آرتروز بیماری مزمن غضروف مفاصل و استخوان است و به زبان ساده تر همان فرسایش است. غضروف و استخوان به مرور در طول سالهای زندگی به خصوص در افرادی که بیش از حد ظرفیت بدنی کار میکنند ، بر اثر فشارهای وارده دچار تخریب و آسیبهای میکروسکوپی میشود. با شروع این آسیبها روند آرتروز نیز آغاز میشود در حالیکه علامتی در ظاهر ندارد. هنگامی متوجه آن میشویم که این تخریب بر بافتهای دارای عصب فشار وارد کند. در این زمان علائم آرتروز خود را نشان میدهد. آرتروز در هر مفصلی ممکن است ایجاد شود و بخصوص در مفاصلی که تحمل کننده وزن هستند. دلایل بروز آرتروز
-وراثت از عوامل مستعد کننده است.
- وزن فشار وارد بر مفاصل را افزایش میدهد.
-افزایش سن توانایی غضروف در گرفتن فشارهای وارده را کاهش میدهد.
- زنان بالای 50 سال بیشتر از دیگران در معرض آرتروز هستند.
- ضربه هایی که در گذشته به مفاصل وارد شده اند مثل آسیبهای ورزشی،شکستگیها و آسیبهای منیسک و … میتوانند منجر به آرتروز شوند.
-فشارهای تکرار شونده:که اگثر اوقات در شغلهای خاص مطرح هستند؛ مثل ایستادن طولانی مدت، راهپیمایی بیش از سه کیلومتر در روز، بلند کردن اجسام بالای 25 کیلوگرم،زانو زدن و دولا شدن تکراری حین کار.
-ورزشهای غیر اصولی و عدم گرم کردن کافی قبل از ورزشهای حرفه ای.
-بیماریهایی مثل نقرس و عفونتهای مفصلی، نارسایی های متابولیک، بیماریهای مادرزادی و انحراف مفاصل و … خطر بروز آرتروز را افزایش میدهد.
-قرارگرفتن در وضعیتهای غلط و ضعیف بدنی، ورزش ناکافی و ضعف عضلانی
فواید ورزش در درمان آرتروز
- ورزش سبب کاهش درد مفصل و خشکی مفاصل می گردد.
-ورزش سبب افزایش انعطاف پذیری عضلات موثر روی مفصل می گردد.
- ورزش سبب افزایش قدرت عضلانی عضلات موثر روی مفصل می گردد.
- ورزش سبب افزایش قدرت انقباض قلب و افزایش سطح سلامتی افراد مبتلا می گردد.
-ورزش سبب افزایش قدرت استقاقی افراد مبتلا می گردد.
-ورزش با کمک به کاهش وزن فشار روی مفاصل تحمل کننده وزن را کاهش می دهد.
البته توجه کنید برخی اوقات با صلاحدید پزشک برای جلوگیری از درد در ناحیه آسیب دیدگی، باید موارد خاصی را در ورزش رعایت کرد.
ورزش های مفید در درمان آرتزوز
برای شروع ورزش افرادی که آرتروز دارند بسیار مهم است. حداقل پنج دقیقه پیاده روی یا انجام فعالیت آرام نیاز است.
- ورزشهای کششی و انعطاف پذیری:
به کمک این ورزشها دامنه حرکت را افزایش دهید و حرکات را ساده تر انجام دهید. این ورزشها را باید حداقل یک بار در روز انجام داد. ورزشهایی مانند یوگاوتایچی دارای این نوع حرکات ورزش هستند. برای انجام ورزشهایی که انعطاف پذیری را بالا می برند، آرام حرکت کنید. در دامنهای که راحت هستید حرکت کنید.
ورزشهای قدرتی:
این ورزشها برای قدرتمند کردن عضلات اطراف مفاصل مناسب است. انجمن آرتروز پیشنهاد میکند که بیماران یک روز در میان ورزشهای قدرتی انجام دهند. بهتر است بین جلسات ورزشهای قدرتی یک روز فاصله بیاندازید. سریع شروع به وزنه زدن نکنید. اگر احساس درد در مفاصل داشتید شدت ورزش را کم کنید یا نوعی حرکت دیگر را انجام دهید که همان عضلات را به کار بگیرد.
ورزشهای هوازی استقامتی:
ورزشهای هوازی برای سلامت عمومی لازم است .این ورزش ها مثل پیاده روی، دومیدانی و دوچرخه سواری سبب بهبود کارکرد قلبی – ریوی ، کنترل وزن مناسب و بهبود عملکرد کلی فرد بیمار می شوند. همچنین ایروبیک در آب بر مفاصل فشار نمی آورد. دوچرخه نیز برای آرتروز مناسب است. سعی کنید ورزشهای هوازی را سه تا چهار بار در هفته انجام دهید. حداقل 30 دقیقه در روز این ورزشها را انجام دهید.
توصیههایی برای انجام ورزش
-اولین گام مشاوره با پزشک معالج خود درباره نوع ورزش مناسب برای شما است.
-ابتدا بهتر است با دوش گرفتن یا استفاده از دستگاه های موضعی محل مفصل مورد نظر را گرم کنید .
- سپس با انجام ورزش های حفظ کننده دامنه حرکت مفصل و عضلات اطراف آنرا گرم کنید.
- سپس با استفاده از وزنه های سبک به انجام ورزش های تقویت کننده قدرت عضلانی بپردازید.
-بتدریج وزن وزنه ها را افزایش دهید و نیروی بیشتری یا کشش بیشتری روی عضلات اعمال کنید.
-از کمپرس آب سرد برای خنک کردن مفصل استفاده کنید.
-سپس به انجام ورزش های هوازی بپردازید.
-هرگاه دچار درد در مفصل یا التهاب و قرمزی شدید ورزش را متوقف کنید و در صورت ادامه یافتن علائم به پزشک مراجعه کنید. نشانه هایی برای قطع و یا کاهش ورزش در افراد مبتلا به آرتروز
افراد مبتلا به آرتروز در صورتی که ورزش را بیش از حد معمول انجام دهند،دچار مشکلاتی می شوند که باید به پزشک مراجعه کنند این نشانه ها را جدی بگیرید.
-درد ادامه دار در مفصل که بیش از 1 ساعت پس از ختم ورزش ادامه یابد.
-خستگی غیر معمول یا پایدار به دنبال ورزش
-کاهش دامنه حرکات مفصل
-افزایش تورم مفصل راه های درمان های آرتروز
به جز ورزش درمانی که در درمان آرتروز و یا کاهش دردهای ناشی از آن بسیار موثر است، درمان آرتروز به ارزیابی و علت درد باز میگردد ولی با این حال اصولی وجود دارد که برای همه افراد اکثر اوقات یکسان است.
1) تغییر رفتار زندگی، شغلی، بهداشتی و سلامتی با آموزش، اصلاح وضعیت بدنی حین فعالیت و استراحت، انجام ورزشهای منظم و متناسب با بدن.
2) فیزیوتراپی و ورزشهای طبی: فیزیوتراپی می تواند به کاهش درد و التهاب و تورم مفصلی کمک کند و باعث تقویت و هماهنگی بافتهای مفصلی و افزایش دامنه حرکتی شود. اجرای حرکات و ورزشهای طبی نه تنها باعث بهبودی مفاصل میشود بلکه اثرات مثبتی بر عملکرد کل بدن، نشاط و تناسب اندام بیمار دارد. تقویت عضلات یکی از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از پیشرفت آرتروز است. در آرتروز هر چه زودتر اقدامات درمانی صورت گیرد درمان نیز سریعتر انجام میشود و عوارض بیماری کمتر ماندگار میشود. ممکن است درمان نیاز به زمان طولانی داشته باشد بنابراین در برنامه درمانی فیزیوتراپی باید صبور و منظم بود و دوره درمان را کامل کرد.
3) کاهش وزن: اکثر بیماران با آرتروز، دچار اضافه وزن هستند. یک کاهش وزن ساده میتواند فشار وارده بر مفاصل تحمل کننده وزن را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
4) وسایل کمکی و اورتزها
5) دارو درمانی: از مسکن های ساده مثل آسپیرین و ضد التهابهای غیر استروئیدی تا داروهای قویتر برای بیمارانی که به مسکنهای ساده جواب نمیدهند.
6) درمانهای داخل مفصلی: تزریق کورتیکواستروئیدها یا هیالورونیک اسید و …
7) جراحی: آرتروسکپی، استئوتومی، آرتروپلاستی و …
با وجود اینکه بیماران آرتروز باید مراقب ورزش کردن خود باشند، اما ورزش نکردن راه حل مناسبی نیست زیرا یکی از بهترین و موثرترین شیوه های درمان ، که علاوه بر کاهش دردهای و درمان آرتروز در داشتن زندگی سالم و حفظ سلامت سایر اعضای بدن همانند قلب و عروق شما را یاری می کند،ورزش است! پس از ورزش کردن را جزو برنامه های اصلی زندگی تان قرار دهید. منبع: باشگاه خبرنگاران
سه شنبه, 22 دی 1394 ساعت 09:39
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]