واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در گفتوگو با فارس عنوان شد
زنی که دارایی و وقت خود را وقف کرد/نخستین واقف قرآنی در کردستان
یک بانوی کردستانی در اقداماتی موثر، جدای از اینکه یک منزل مسکونی سه طبقه و یک قطعه زمین ملکی خود را وقف کرده، تمام وقت خود را نیز وقف آموزش به صورت رایگان کرده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، وقف در لغت به معنای ایستادن، ماندن و آرام گرفتن است و در اصطلاح فقهی، نگهداشتن و حبس کردن عین ملک است و مصرف کردن منافع آن در راه خدا. برخی از فقها میگویند، وقف حبس عین است بر ملک خدای تعالی. وقف انواع مختلفی دارد و هر واقف بنا به نیتی اقدام به وقف بخشی از مال خود میکند، بنا به گفته مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان، بیشترین آمار موقوفات استان مربوط به وقف مساجد است و کمترین آمار را وقفهای قرآنی و درمانی به خود اختصاص دادهاند. اولین قربانی مشکلات اقتصادی، فرهنگ و مسائل فرهنگی است از سوی دیگر در بسیاری از موارد فرهنگ وقف و نذر نیز به بخشهای مختلف محدود شده است. ساری و جاریسازی قرآن، فرهنگ قرآنی و فهم قرآنی در جامعه با توجه به هجمههای گسترده دشمنان و تلاشهای آنها در نشان دادن چهره غیرواقعی و خشن از اسلام امری ضروری است. بیش از یکهزار و 500 موقوفه در استان کردستان وجود دارد که تعداد انگشتشماری از آنها به صورت کامل موقوفه قرآنی است. حوریلقا نقشبندی، دبیر بازنشسته جامعهشناسی و نخستین کسی است که در استان کردستان باب حرکت به سمت وقفهای قرآنی را گشوده است و نخستین گام این واقف نیکاندیش در این مسیر در سال 84 یک باب منزل سه طبقه با نیت ایجاد فضای مناسبی برای نماز و فعالیتهای دینی و فرهنگی وقف کرد. برای آگاهی بیشتر از اثرات وقف و نیات این خیر، مصاحبهای با وی انجام دادهایم که در ادامه میخوانید. فارس: خانم نقشبندی چرا یک منزل مسکونی به ارزش میلیونها تومان را وقف کرده است، این سوالی است که شاید بیشتر مردم که شاید به نوعی با اثرات و برکات وقف در جامعه آشنا نباشند، میپرسند، لطفا توضیح دهید. وقف از جمله سنتهای حسنهای است که میتواند نقش مهمی در تحقق عدالت اجتماعی و رفع مشکلات محرومین و ایجاد بسترهای توانمندسازی آنها داشته باشد که امیدوارم این حرکت ارزشی بیش از پیش در بین جامعه متدین استان کردستان رشد پیدا کند.
در گذشته کمتر به حوزه فرهنگ توجه میشد و همین امر موجب میشد در سایر حوزهها نیز با مشکلاتی دست به گریبان باشیم.
توجه به حوزه فرهنگ با هر حرکت و اقدامی میتواند خروجی کار را به مراتب مطلوبتر بکند و ایجاد بسترهای برای تقویت حضور بانوان در عرصه فرهنگی امری ضروری بوده و مساجد نقش مهمی در این راستا میتوانند داشته باشند. هدف بنده از وقف این ساختمان به مسجد قبا سنندج، ایجاد بستری برای حمایت از بانوانی است که با مشکلات مادی و فرهنگی زیادی دست و پنجه نرم میکنند.
50 درصد از درآمد این منزل وقفی صرف حمایت از دانشآموزان و دانشجویان بیبضاعت میشود چون معتقدم عامل اصلی بازماندن بخشی از افرادی از ادامه تحصیل، کمبود امکانات مالی و مشکلات اقتصادی است.
ایجاد بسترهای لازم برای جلوگیری از ترک تحصیل این افراد اقدام شایسته و تاثیرگذاری در کاهش آسیبهای اجتماعی است که نقش سایر خیرین در این راستا میتواند بسیار تعیینکننده باشد.
فارس: آیا در این مکان وقفی کلاسهای آموزشی و غیره برگزار میشود؟ بله. برگزاری کلاسهای آموزشی و هماندیشی از اقداماتی است که برای بانوان برگزار و در دل همین نشستها گاها بسیاری از مشکلاتی که افراد نیازمند دارند با اولویت حفظ کرامت آنها توسط سایر خانمهای مشارکت کننده در جلسات برطرف میشود. فارس: از شما به عنوان نخستین فردی که در مسیر وقف قرآنی قدم گذاشتهاید، نام میبرنند، هدفتان از این کار چیست؟
قطعهای زمین به متراژ 270 مترمربع را برای صرف هزینههای برنامههای قرآنی وقف کردهام و این دومین مورد وقف بنده است چون معتقدم قرآن تنها راه نجات انسانها از گمراهی و رسیدن به سعادت دنیا و آخرت است، همواره خواندن قرآن به من آرامش عجیبی میدهد و احساس میکنم باید بیش از پیش به ترویج انس با قرآن توجه شود. قرآن معجزه پیامبر اسلام است که برای تمام امتها در دورانهای گذشته، حال و آینده برنامه دارد، برنامهای که حرکت در مسیر آن جز سعادت و خوشبختی در دنیا و آخرت برای انسان ندارد از این رو دوست دارم تمام زندگی و دارایی خودم که هدیه خدا به من در زندگی دنیوی است در راستای خدمت به این کتاب آسمانی هزینه کنم.
در این حرکت هیچ چیزی جزء توجه به اصل قرآن و تلاش برای ایجاد بستری برای توجه بیشتر به این کتاب آسمانی مد نظرم نبوده و امیدوارم تمام کسانی که توانایی خدمت مادی و یا معنوی در این حوزه را دارند ورود پیدا کنند، چراکه بر این باور هستم که اگر فرهنگ قرآن در جامعه رواج پیدا کند، فقیری در جامعه اسلامی باقی نخواهد ماند. فارس: به مشکلات فرهنگی حوزه بانوان استان اشاره کردید، به عنوان فردی که در زمینه جامعهشناسی فعالیت دارید، آیا پیشنهاد خاصی برای رفع مشکلات در این زمینه را دارید؟
بدون شک رفع مشکلات فرهنگی در حوزه بانوان نیازمند برنامهریزیهای اصولی بوده ولی نقش خود بانوان نیز باید در این راستا مورد توجه قرار گیرد، اگر بانوان ما بیشتر باهم ارتباط داشته باشند، قطعا میتوانند در راستای رفع مشکلات موجود بهتر عمل کند، بانوان ما در قالب خانههای سلامت و نشستهای هماندیشی و کلاسهای دینی و عقیدتی میتواند تعامل بیشتری باهم برقرار و در دل همین نشست و برخواستها بسیاری از مشکلات را حل کنند.
ایجاد بسترهایی برای ترغیب و تشویق بانوان به سمت حضور در مساجد و شرکت در نشستهای دینی و روشنگری در کنار ارتقای سطح اگاهی و حضور اجتماعی آنها میتواند در ایجاد اتحاد و همبستگی بیش از پیش خانوادهها و در کل جامعه نقش مهمی داشته باشد.
این رفت و آمدها موجب ایجاد ارتباط سالم و هدفمندی بین بانوان و در نتیجه برطرف شدن بسیاری از مشکلات اجتماعی که منشا آنها بیتوجهی و عدم آگاهی خانوادهها است نقشآفرینی کند. فارس: پیشنهاد شما برای ایجاد انگیزه در افزایش فرهنگ وقف در جامعه چیست؟
به نظر من اعتماد و اعتمادسازی در هر حرکتی نقش مهمی در ایجاد رغبت در مردم دارد، عمل به نیت واقفین از مهمترین نیازها در این حوزه است، قبل از انقلاب در اجرای نیات واقفین چنان که باید عمل نمیشد و همین امر موجب دلسردی و عدم رغبت افراد به حرکت به این سمت شده بود.
با اقداماتی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به ویژه طی سالهای اخیر در زمینه عمل به نیات واقفین صورت گرفته و از سوی دیگر اطلاعرسانیهای دقیق مسئولان نسبت به درآمد و هزینههای موقوفات، موجب افزایش اقبال مردم نسبت به حرکت به این سمت شده است.
البته برای گسترش هرچه بیشتر این مهم نیاز به کارهای بیشتری است که باید با بهرهگیری از ظرفیت رسانهها و البته ساخت فیلمهای کوتاه که تاثیرگذاری زیادی دارد بستر را برای ترویج هرچه بیشتر سنت حسنه وقف در جامعه فراهم ساخت.
فارس: تا کنون دو مورد وقف انجام دادهاید آیا برنامه دیگری در این راستا دارید؟
از نظر مادی چیز دیگری برای وقف کردن ندارم اما تمام وقت خودم را وقف، ترویج فرهنگ وقف کردهام، برگزاری کلاسهای آموزشی مختلف برای افراد نیازمند و علاقمند از جمله کلاس شطرنج و غیره که در حال حاضر نیز به صورت فیسبیلالله در یکی از مدارس سطح شهرستان به عنوان مربی شطرنج خدمت میکنم. فارس: مهمترین اصل در وقف را در چه چیزی میبینید؟ مهمترین اصل، گام نهادن در مسیر نیت پاک و کار برای خداست که اگر با این نگاه جلو برویم قطعا خروجی حرکت ما رضای خداوند خواهد بود.
94/10/21 - 04:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]