واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: یک اقتصاددان تحلیل کرد: پشت پرده پروژه بهرهبرداری سیاسی از قوت مردم در آستانه انتخابات چیست؟ اقتصاد > اقتصاد سیاسی - روزنامه شرق در گفتگو با حسین راغفر، استاد دانشگاه الزهرا نوشت: ناکارآمدی نظام بانکی بهعنوان میراث دولت گذشته یا انحصاراتی که در دولتهای نهم و دهم در کشور شکل گرفت، شاید هنوز برای طیف گستردهای از جامعه چندان ملموس نباشد.
استاد دانشگاه الزهرا با بيان اينكه به نظر ميرسد در اين شرايط عمدتا جهتگيريها معطوف به منافع سياسي حزبي و گروهي است تا منافع ملي، تصريح كرد: واقعيت آن است كه از خوراكيها بهعنوان مايحتاج مردم استفاده ابزاري ميشود، اما در رابطه با اينكه چرا اين نوع كالاها موردتوجه قرار ميگيرد، بايد گفت اين كالاها مورداستفاده عموم قرار ميگيرند و براي مردم بسيار ملموس هستند. ناكارآمدي نظام بانكي بهعنوان ميراث دولت گذشته يا انحصاراتي كه در دولتهاي نهم و دهم در كشور شكل گرفت، شايد هنوز براي طيف گستردهاي از جامعه چندان ملموس نباشد، اما خوراك مردم بهخصوص قوت روز مردم مثل سيبزميني و گوشت و... بسيار ملموس است و تأثير مخرب زيادي ميتواند داشته باشد. به گفته راغفر، ممكن است مردم سيبزمينيهاي مجاني در انتخابات رياستجمهوري دهم را به ياد داشته باشند. آنهايي كه مشمول دريافت سيبزميني رايگان در دولت قبل شدند، قطعا اين تقارنسازي را بهسهولت ميتوانند انجام دهند و با خود بينديشند دولت قبل چه ميكرد و دولت كنوني چگونه رفتار ميكند. اين شبيهسازي ساده ميتواند تأثيرگذاري تخريبي بالايي به لحاظ سياسي داشته باشد.
رفتارهاي پوپوليستي گروههاي مخالف دولت او معتقد است: اهداف سياسي در كشور ما به جاي اينكه به ارائه راهحل بپردازند، بيشتر به تخريب يكديگر معطوف ميشوند و اين مسئله به آن بازميگردد كه بسياري از اين اهداف سياسي نيز مانند بسياري موارد ديگر با عقبماندگيها و محروميتهاي جدي روبهرو هستند. بهويژه آنكه در دولتهاي نهم و دهم، فضاحتهاي اقتصادي بسيار بزرگي براي كشور رقم خورد و آسيبهاي عميقي اذهان عموم را فراگرفت. آنها تصور ميكنند با تخريب گروههاي ديگر و نوعي شبيهسازي ميتوانند از عمق فجايع اقتصادي در دولتهاي نهم و دهم بكاهند. اين اقتصاددان با بيان اينكه اين نوع استفاده ابزاري از قوت مردم، ادامهدهنده رفتار پوپوليستي و بهرهگیری از توده مردم در دولتهاي نهم و دهم محسوب ميشود كه ادامه آن جريان و حاميان آنهاست، اظهار كرد: به نظر ميرسد دولت كاستيهاي جدي در سياستهاي اقتصادي خود دارد و توجهي به گروههاي پايين اجتماعي ندارد، همانگونه كه دولتهاي پيش از دولت احمدينژاد رفتار ميكردند. به همين دليل نيز بود كه احمدينژاد توانست روي سياستهاي دولتهاي قبلي و بيتوجهي به گروههاي پايين سرمايهگذاري كند و درنهايت رأي بالايي را از آن خود كند. او در قالب توصيهاي به دولت يازدهم با تأكيد بر اينكه دولت يازدهم نبايد اجازه دهد حداقل در حوزههاي سياسي، چنين بهرهبرداريهايي از عملكرد آن شود، گفت: بهطور كلي، سياستهاي درست آن است كه گروههاي پايين موردتوجه قرار گيرند، زيرا بخش قابلتوجهي از جمعيت كشور را شامل ميشوند. اگر موردتوجه قرار نگيرند، ممكن است براي احزاب رقيب دستمايه استفادههاي جناحي شود و اين امر نيز، طيف مخالف را براي سرمايهگذاري و تلاشهاي عوامفريبي فراهم ميكند. 3939
کلید واژه ها: اقتصاد ایران - اندیشه اقتصادی -
چهارشنبه 9 دی 1394 - 08:30:48
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]