واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: پیشگیری از بروز سکته قلبی
انجام فعالیت های فیزیکی و ورزش به طور منظم، نه تنها برای درمان بسیاری از مشکلات قلبی مانند سکته های قلبی موثر است بلکه از بروز آنها نیز پیشگیری می کند.
آفتاب : جوان سکته قلبی یا انفارکتوس میوکارد عبارت است از صدمه به قسمتی از عضله قلب ،که بعلت انسداد در رگهای کرونری (رگهای تغذیه کننده عضله قلب )و از بین رفتن جریان خون در آن قسمت اتفاق می افتد. لخته درون رگ کرونری جریان خون و اکسیژن رسانی به عضله قلبی را مختل می کند،که سبب مرگ سلولهای قلبی در آن ناحیه می شود.ماهیچه قلبی آسیب دیده توانایی خود برای انقباض از دست می دهد،و عضله قلبی باقیمانده برای جبران منطقه آسیب دیده واردعمل خواهد شد. گاهی ،استرس شدید ناگهانی می تواند یک حمله قلبی را شروع کند.
کاهش احتمال سکته قلبی
در سایت سازمان جهانی بهداشت تاکید شده که وقوع ۸۰ درصد از حملات قلبی و بروز سکته قلبی قابل پیشگیری هستند.در ادامه این مطلب ذکر شده که رژیم غذایی سالم، تحرک و فعالیت بدنی منظم و نیز خودداری از استعمال تمام انواع محصولات دخانیات کلیدهای اصلی این موفقیت هستند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران ،در واقع این سه راهکار ساده نه تنها به میزان قابل توجهی درصد بروز سکته قلبی را کاهش میدهند، بلکه در بیشتر موارد در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دوم، اختلالات مزمن در مجاری تنفسی و نیز انواع خاصی از سرطانها موثر هستند.
فعالیت بدنی منظم: حداقل ۳۰دقیقه در روز فعالیت بدنی منظم داشته باشید تا سلامت قلب و عروق شما حفظ شود. به علاوه حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی در بیشتر روزهای هفته میتواند وزن بدن شما را در حد سلامتی نگه دارد.
رژیم غذایی صحیح : یک رژیم غذایی متعادل برای داشتن قلب و دستگاه گردش خون سالم ضروری است و اغلب شامل مقادیر زیادی از میوهها و سبزیجات، غلات سبوسدار، گوشت لخم، ماهی و مرغ میشود. همچنین باید در این رژیم غذایی میزان مصرف قند و نمک محدود شود.
ترک مصرف دخانیات : دخانیات از هر نوعی که باشد برای سلامت بدن به طور کلی بسیار مضر است. همچنین قرار گرفتن در معرض دود سیگار هم خطرناک است. براساس تحقیقات علمی معتبر خطر بروز سکته قلبی به محض ترک سیگار کاهش مییابد و پس از گذشت یک سال این خطر نصف میشود.
تاثیر ورزش در پیشگیری از بروز سکته قلبی
طبق اعلام انجمن قلب آمریکا ، انجام ندادن تمرینات بدنی و ورزش احتمال بروز بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد و سیگار کشیدن، افزایش فشار خون و بالا بودن کلسترول خون نیز جزو دیگر دلایل بروز بیماری های قلبی است.
تمرینات بدنی نه تنها در مبارزه علیه بیماری قلبی کمک می کند، بلکه برای افراد خانه نشین و بدون تحرک، تنها اضافه کردن کمی تمرین بدنی به برنامه همیشگی روزانه، می تواند احتمال ابتلا به فشار خون بالا، استئوپروز (پوکی استخوان)، سرطان پستان و کولون، اضطراب و استرس را کاهش دهد.
دکتر خسروی، متخصص پزشکی ورزشی در این باره می گوید: ورزش منظم و مناسب موجب افزایش قدرت عضلانی قلب و در نتیجه پمپاژ بهتر خون می شود. از طرف دیگر، ورزش موجب بهبود اکسیژن رسانی به بخش های مختلف بدن نیز می شود و می توان گفت بر اثر ورزش، ظرفیت قلبی و ریوی افزایش می یابد.
در واقع ورزش منظم و مناسب، نه تنها می تواند از پیشرفت گرفتگی های عروقی پیشگیری کند بلکه موجب ترمیم و برگشت آنها نیز خواهد شد. بنابراین فعالیت فیزیکی مناسب عامل مهمی برای پیشگیری از سکته های قلبی بعدی نیز به حساب می آید.
بطور مطلوب برای کسب سلامتی و پایین آوردن خطر بروز سکته قلبی باید 3 تا 5 بار در هفته برای مدت زمان 20 تا 50 دقیقه ورزش کنیدتا ضربان قلب شما به میزان هدف برسد. در مجموع 30 دقیقه فعالیت متوسط در هر روز، مثل بالا رفتن از پله، پیاده روی تا محل کار، و یا باغبانی برای سلامتی مفید است.
ورزش مناسب پس از سکته قلبی
طبق توصیه متخصصین پزشکی ورزشی با این که در گذشته اغلب به بیماران توصیه می شد پس از سکته قلبی، میزان فعالیت شان را کاهش دهند تا فشار کمتری به قلب شان وارد شود، اما امروزه بیمارانی که سکته کرده اند یا دچار مشکلات و بیماری های قلبی هستند، می توانند از خدمات (توانبخشی ورزشی قلبی) کمک بگیرند.
ورزش با تاثير بر خود قلب موجب انتشار بهتر اكسيژن بين سلولهاي قلبي ميشود و به اين ترتيب احتمال بروز سكتههاي مجدد و يا بينظمي در ريتم قلب بهشدت كاهش مييابد. بهطور كلي نيز ورزش موجب بهبود شرايط جسمي افراد ميشود، ولي مهارت اصلي در طراحي يك برنامه درماني، تعيين دقيق مشخصات برنامه ورزشي است ، كه موجب پيشگيري ازبروز مجدد سکته و همچنین ابتلا به بيماريها و يا بهبود شرايط جسمي، روانی و اجتماعي بيمار ميشود.
پس از گذشت حداقل دو هفته از سکته قلبی، به بیماران توصیه می شود فعالیت های فیزیکی را از سر بگیرندو همچنین بیماران تمرینات ورزشی (اغلب با ورزش های هوازی شروع می کنند) را زیر نظر پزشک معالج آغازکرده و با تشخیص پزشک شدت و نوع ورزش به مرور تغییر کند.
با وجودیکه تردمیل و انواع دوچرخه ، شناو پیاده روی های تند،جزو ورزش های هوازی مناسبی است که بیماران می توانند انجام دهند اما باید توجه داشت از آنجاییکه اغلب بیماران پس از سکته، با ترس و نگرانی مشغول ورزش و فعالیت می شوند و تصور می کنند شاید این ورزش ها فشار بیش از حدی به آنها وارد کند که چندان به نفع قلب شان نباشد، بهتر است قبل از اقدام به هر ورزشی با پزشک معالج مشورت شود.
انتخاب بهترین ورزش و شدت آن برای بیماری که سکته کرده است،باید از سوی متخصص تعیین شود.در واقع پزشک متخصص قلب با توجه به شرایط (وضع قلب، تنفس، فشار خون و ضربان قلب) بیمار، فعالیت بدنی مناسبی برای او انتخاب می کند و به تدریج، شدت و مدت فعالیت ها نیز افزایش می یابد.
پس از چند جلسه ورزش مناسب با شرایط بیمار، فرد تغییرات قابل ملاحظه ای در توانایی خود در هنگام تمرین کردن حس میکند و این امر باعث می شود تا علاوه بر شرایط جسمی، از نظر روانی نیز آرامش خاطر بیشتری داشته باشد.
تاثیر فعالیت های ورزشی بر بیماران قلبی (توانبخشی ورزشی)
پس از سکته قلبی و گذراندن دوران نقاهت ، شركت در برنامه توانبخشي قلبي موجب پيشگيري از مرگ ناگهاني و كاهش سكتههاي مكرر و كاهش نياز به بستري شدن، كاهش علائم بيماريهاي قلبي نظير آنژين و تنگي نفس حين انجام فعاليت، كاهش و توقف روند آترواسكروزيس (تصلب شرائين) و در نهايت افزايش كارآيي بيمار در زندگي روزمره ميشود. به اين ترتيب بيمار زندگي با كيفيت بالاتري را تجربه خواهد كرد.
ملاحظات ورزشی بعد از بروز سکته قلبی
پس از گذراندن دوران استراحت پس از بروز سکته قلبی (حداقل دو هفته )و اجازه پزشک متخصص برای آغاز ورزش این بیماران و همچنین انتخاب و شدت نوع ورزش توسط متخصصین ،بیماران قلبی باید دقت کنند که مدت زمان گرم کردن و سرد کردن بدن برای این افراد اهمیت ویژه ای دارد و باید بیش از افراد عادی باشد. همچنین با توجه به این که هوای سرد این بیماران را اذیت می کند، لازم است در فصول سرد بیشتر مراقب باشند و ورزش را به ساعت های گرم تر روز موکول کنند.
تاریخ انتشار: ۰۵ دی ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]