واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: سي ان ان: آزمايش موشکي ايران سبب نگراني برای اجراي برجام شده
پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی سی ان ان اعلام کرد آزمایش موشکی ایران سبب نگرانی هایی درباره اجرای توافق هسته ای شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، این پایگاه اینترنتی در گزارشی به قلم جرمی دایموند نوشت: ایران بار دیگر جامعه بین المللی را در مقابل یک آزمون قرار داده است. بر اساس این گزارش، هیئتی در سازمان ملل متحد این هفته اعلام کرد ایران در ماه اکتبر با آزمایش یک موشک بالستیک -که قابلیت حمل یک کلاهک هسته ای را دارد- قطعنامه شورای امنیت را نقض کرده است.
در حالی که جامعه بین المللی خود را برای اجرای توافق نامه تاریخی هسته ای -که تابستان امسال بین ایران، آمریکا و پنج قدرت دیگر جهانی حاصل شد- آماده می کند، آزمایش این موشک توسط تهران سبب بروز سوالاتی در ارتباط با پایبندی ایران به پروتکل های بین المللی و توانایی و -اراده- آمریکا و جامعه بین المللی برای اجرای مفاد توافق نامه بحث برانگیر هسته ای شده است.
تاکنون واکنش جامعه بین المللی به آزمایش موشکی ایران ضعیف بوده و این موضوع سبب بروز تردید هایی درباره توانایی جامعه جهانی در اجماع بر سر این موضوع شده است که انجام چه اقداماتی به منزله نقض توافق هسته ای است و چه نقض هایی باید با مجازات رو به رو شود.
روسیه و چین روز سه شنبه فورا درباره گزارش هیئت کارشناسان شورای امنیت سازمان ملل متحد ابراز تردید کردند. این هیئت اعلام کرد آزمایش موشک میان برد عماد توسط ایران در ماه اکتبر ناقض قطعنامه 1929 شورای امنیت است. بر اساس این قطعنامه، ایران نمی تواند موشک های بالسیتکی را آزمایش کند که قابلیت حمل یک سلاح هسته ای را دارند.
این قطعنامه با توافق ها بین ایران و جامعه بین المللی به عنوان بخشی از توافق هسته ای که در ماه ژوئیه حاصل شد، متفاوت است.
حسین دهقان وزیر دفاع ایران روز چهارشنبه محکومیت های بین المللی را رد و اعلام کرد این آزمایش موشکی نشان می دهد «ایران می خواهد به جامعه بین المللی بگوید جمهوری اسلامی بر اساس منافع خود عمل می کند.»
خبرگزاری ایرنا به نقل از دهقان اعلام کرد: «هیچ قدرتی در هیچ کجای جهان نمی تواند برای ملت و کشور ما تصمیم گیری کند و ایران هیچ گونه محدودیتی را درباره این موضوع نمی پذیرد.»
آمریکا و هم پیمانان غربی اش از جمله فرانسه به سرعت اقدامات ایران را محکوم کردند و از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستند ایران را مسئول نقض قطعنامه سازمان ملل قلمداد کند.
سامانتا پاور سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد روز سه شنبه در سخنانی در سازمان ملل از ایران به سبب نقض قطعنامه شورای امنیت و همچنین از چین و روسیه به سبب دفاع از ایران انتقاد کرد.
پاور گفت: «این شورا نمی تواند به ایران اجازه دهد تا احساس کند می تواند قطعنامه های ما را با مصونیت نقض کند.»
او همچنین گفت: «برخی از اعضای شورای امنیت ممکن است از این قطعنامه ها خوششان نیاید اما باید بدانیم که اینها قطعنامه های ما هستند.»
در همین حال، جاش ارنست سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید این آزمایش موشکی را «یک موضوع جدی» توصیف کرد که «ثبات منطقه ای را زیر سوال می برد.»
اما آمریکا فراتر از لفاظی، هنوز اقدامی قاطع -همانند اعمال تحریم های اقتصادی- برای انتقاد از ایران به سبب نقض قطعنامه شورای امنیت اتخاذ نکرده است. دو کارشناس -یکی موافق و دیگری مخالف توافق هسته ای ایران- در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان اعلام کردند پیش بینی نمی کنند آمریکا فراتر از اقدامات نمادین بخواهد کاری انجام دهد که در روند اجرای توافق هسته ای اخلال ایجاد کند.
مارک دوبوویتز مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی ها -که مخالف توافق هسته ای است- اعلام کرد: «دولت به شدت در این باره نگران است که ایرانی ها توافق هسته ای را اجرا نخواهند کرد و از این توافق کنار خواهند کشید.» او همچنین گفت: «دولت به شدت از اعمال تحریم ها به سبب هر گونه نقضی از سوی ایران خودداری می کند.»
با آن که اعمال تحریم علیه ایران در واکنش به آزمایش موشکی تهران ربطی به توافق هسته ای ندارد، اما برخی در این باره ابراز نگرانی می کنند که مجازات کردن تهران می تواند سبب شود ایران از توافق هسته ای کنار بکشد.
اقدام ایران در نقض قطعنامه شورای امنیت با توافق هسته ای به دست آمده با ایران -که اوایل سال دو هزار و شانزده اجرایی می شود- در تضاد نیست.
بر اساس توافق جدید، ایران می تواند موشک های بالستیک خود را آزمایش کند، امتیازی که بر اساس توافق هسته ای به ایران داده شده است، و این بدان معناست که ایران تنها باید تا اوایل سال آینده منتظر بماند.
دوبوویتز در عین حال اعلام کرد ایران -که به سبب فریبکاری در توافق نامه های بین المللی مشهور است- از آزمایش موشکی خود برای به چالش کشیدن غرب و معیاری برای سنجش واکنش غرب در نقض قطعنامه شورای امنیت استفاده کرده است.
دوبوویتز خواستار نشان دادن واکنشی سخت گیرانه به آنچه شد که آن را «نقض جدی» خواند اما در عین حال گفت «به شدت در این باره تردید دارد که این دولت بخواهد تحریم های اقتصادی سخت گیرانه ای اعمال کند.»
او افزود: «تنها زمانی که رژیم ایران از نشان دادن رفتاری بد خودداری و اعلام کرد صبر کنید ممکن است آمریکا جدی باشد، زمانی بود که دولت و کنگره تحریم های بسیار جدی علیه ایران اعمال کردند.»
نشان ندادن واکنش به اقدام ایران می تواند این پیام را برای ایران ارسال کند که آمریکا در صورت نقض مفاد توافق هسته ای از سوی ایران واکنش شدیدی از خود نشان نخواهد داد.
گری سمور -که پیشتر مشاور ارشد اوباما در امور کنترل تسلیحاتی بود- اعلام کرد بر این باور است که کاخ سفید «در این باره نگران است که اگر به آزمایش موشکی ایران واکنش نشان دهد این واکنش سبب ایجاد اخلال در روند اجرای توافق هسته ای خواهد شد.»
اما سمور -که در ابتدا مردد بود اما در نهایت از توافق هسته ای ایران حمایت کرد- گفت دولت آمریکا با یک محاسبه دشوار رو به روست وهمچنان باید این پیام را برای ایرانی ها ارسال کند که نقض قطعنامه های سازمان ملل را تحمل نخواهد کرد.
سمور گفت: «ما با نشان ندادن هیچ گونه واکنشی، این خطر احتمالی را به جان می خریم که ممکن است ایرانی ها این برداشت را داشته باشند که با فعالیت های غیر هسته ای ایران مدارا خواهیم کرد.»
سمور خاطرنشان کرد دولت آمریکا باید شماری از تحریم های اقتصادی را برای هدف قرار دادن اشخاص یا شرکت های مرتبط با فعالیت های موشکی بالستیک ایران در نظر بگیرد، تحریم هایی که به گفته سمور، بیشتر نمادین خواهند بود اما در عین حال این پیام را برای ایران ارسال می کنند که آمریکا نمی تواند از رفتارهای بد ایران چشم پوشی کند.
آزمایش موشکی ایران همچنین آزمونی برای توانایی جامعه بین المللی در متحد شدن برای انجام اقدامی علیه ایران در صورت نقض مفاد توافق هسته ای محسوب می شود.
در حالی که توافق هسته ای به طور مفصل نحوه پرداختن جامعه بین المللی را به نقض های این توافق بیان می کند، اما اگر ایران مفاد توافق هسته ای را نقض کند، تردید های روسیه و چین درباره این آزمایش موشکی بالستیک پرچم قرمزی درباره تمایل این دو کشور به همکاری محسوب می شود.
تاریخ انتشار: ۱۹:۵۹ - ۲۶ آذر ۱۳۹۴ - 17 December 2015
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]