واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
تولید طلای سرخ ظرفیتی که در زنجان نادیده گرفته شده است/ زعفران زنجان علمیتر از استانهای کشور
زعفران تولیدی شهرستان زنجان از نظر علمی به صرفهتر از زعفران تولیدی سایر استانهای کشور است که این امر نیازمند توجه مسئولان است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، زعفران یکی از گیاهان مناطق نیمه گرمسیری، کمتوقع و خاص مناطق کمآب است که از اهمیت ویژهای در سبد غذایی مردم برخوردار است. اگر چه قیمت بالای زعفران موجب شده تا این محصول همواره به صورت گرمی خریداری شود، اما این طعم دهنده غذا همچنان در بین مردم ایران پرطرفدار و میهمان سفره رنگین ایرانیها است. زعفران به دلیل قیمت بالای آن طلای سرخ نیز نام گرفته و صادرات آن به کشورهای جهان از اهمیت بالایی برخوردار است، این محصول با ارزش در حال حاضر به 35 کشور جهان از قبیل پاکستان، چین، ژاپن، آرژانتین، آلمان، اسپانیا، استرالیا، افغانستان، امارات متحده عربی، انگلستان، ایالات متحده آمریکا، ایتالیا، بحرین صادر میشود. اگر چه تا چند سال قبل این محصول تنها در برخی از مناطق کشور کشت میشد اما امروز برخی استانها ظرفیتهای تولید این محصول را دارند؛ استان زنجان نیز به دلیل قرار گرفتن در وضعیت آب و هوایی مناسب برای کشت زعفران امروز مورد توجه مسئولان است و کشاورزان علاقمند نیز در این زمینه به کشت و زرع مشغولند، زعفران به عنوان یک کالای صادراتی پرسود در کنار پسته، کشمش، خرما، انار، چای و فرش صادرات میشود و زنجانیها نیز درصدد هستند تا نام خود را در لیست صادرکنندگان این محصول ثبت کنند. در حال حاضر به گفته کارشناسان بیش از 90 درصد زعفران جهان در ایران تولید میشود و تولید طلای سرخ میتواند یکی از فرصتهای اقتصاد مقاومتی در کشور را رقم بزند اما عدم برنامهریزی مناسب در این زمینه موجب شده تا این فرصت سوزی صورت گیرد.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به ظرفیتهای استان در زمینه کشت زعفران اظهار داشت: تولید این محصول اقتصادی و به صرفه بوده و علاقه کشاورزان به تولید آن میتواند استان زنجان را جزء تولیدکنندگان این محصول قرار دهد. بهنام اوجاقلو با اشاره به سود بالای اقتصادی این محصول خاطرنشان کرد: کشت زعفران از نیمه دوم شهریور ماه در زنجان آغاز میشود. وی گفت: سطح زیر کشت محصول زعفران در زنجان 26 هکتار است که در 214 قطعه در مناطق مختلف استان مشاهده میشود. مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان ادامه داد: در سالهای گذشته به دلیل عدم اطمینان از سازگاری گیاه زعفران با شرایط اقلیمی استان زنجان اجازه کشت گسترده این گیاه در استان داده نمیشد. اوجاقلو با بیان اینکه در حال حاضر با بررسیهای انجام شده این استان ظرفیت کشت زعفران را دارد، خاطرنشان کرد: استان زنجان ظرفیت تبدیل شدن به کشت این محصول را دارد. وی بیشترین سطح زیر کشت این محصول را شهرستان زنجان عنوان کرد و گفت: این محصول در زنجان دارای کیفیت مناسب و قابل قبول است. گفتنی است، زعفران گیاهی دائمی است و 10 تا 12 سال میتوان به صورت مستمر نسبت به کاشت این محصول اقدام کرد؛ مقاومت این گیاه به خشکی موجب شده تا توسعه کشت آن در استان زنجان در دستور کار قرار گرفته و کشت آن نیز به کشاورزان در مناطق مختلف استان توصیه شود. پس از ظهور گل تا سه روز بعد زمان مناسب برداشت این محصول است و گلهای زعفران بایستی قبل از آفتاب چیده شود. کارشناسان معتقدند معمولا در ساعات اولیه صبح و قبل از طلوع آفتاب باید اقدام به برداشت گلهای زعفران کرد چراکه تابش آفتاب و تاخیر در چیدن گل موجب کاهش مرغوبیت و افزایش مشکلات برداشت میشود.
اگر گلهای زعفران در معرض باد و نور خورشید قرار گیرند کیفیت خود را از دست داده و عطر و رنگ آن کاهش یافته و کلالهها شکنندهتر میشود. یک کارشناس نیز در این زمینه معتقد است، امکان تغییر الگوی کشت در بخش کشاورزی در استان زنجان وجود دارد. جواد تاراسی با بیان اینکه استفاده از گونههای بازار پسند جهانی امروزه ضرورتی غیر قابل انکار است، تصریح کرد: استان زنجان ظرفیتهای مطلوبی در زمینه کشت زعفران و پسته دارد. وی با اشاره به کشت پسته در مناطق مستعد استان زنجان گفت: با بهرهگیری از این ظرفیت کشاورزی در زنجان اقتصادیتر میشود. این کارشناس شهرستان ماهنشان را یکی از مناطق مستعد برای پستهکاری عنوان کرد و گفت: تنوع محصولات کشاورزی تولیدی در استان میتواند به ایجاد تغییر و تحول در صنایع تبدیلی و بستهبندی منجر شود. این کارشناس زعفران را از دیگر محصولات قابل تغییر الگوی کشت در بخش کشاورزی معرفی کرد و افزود: زعفران تولیدی شهرستان زنجان از نظر علمی فراتر از زعفران تولیدی سایر استانهای کشور است. با توجه به نظر کارشناسان به نظر میرسد برای اقتصادی کردن بخش کشاورزی تغییر الگوی کشت و توجه به تولید محصولات صادراتی از جمله پسته و زعفران میتواند بخش کشاورزی زنجان را ارتقا بخشد. انتهای پیام/73003/ن40
http://fna.ir/5UZGUV
94/09/25 - 00:05
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]