واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: همكاري ايرانخودرو با دانشگاه، گامي به جلو
گروه صنعتي ايران خودرو همه پتانسيلها و امكاناتش را در ارتباط با مراكز توليد علم و ايجاد فضاي علمي بين اين شركت و مراكز علمي به كار گرفته است و روشهاي مختلفي را در اين مسير در دستور كار دارد.
گروه صنعتي ايران خودرو همه پتانسيلها و امكاناتش را در ارتباط با مراكز توليد علم و ايجاد فضاي علمي بين اين شركت و مراكز علمي به كار گرفته است و روشهاي مختلفي را در اين مسير در دستور كار دارد.
صنعت و دانشگاه، دو بال توسعهاي كشور هستند كه نميتوان يكي را بدون ديگري تصور كرد، زيرا دانشگاه زاينده علومي است كه صنعت تشنه آنهاست. از طرفي امكانات صنعتي اگر با مقاصد خاص در اختيار دانشگاهها قرار گيرد، ميتواند در رشد و ارتقاي علمي كشور نقشي بسزا داشته باشد. ارتباطات علمي دانشگاه و صنعت در سراسر جهان از مهمترين ارتباطات اين دو به شمار ميروند. شايد جالب باشد كه بدانيد مرسدس بنز سالانه چند صد نفر از فارغ التحصيلان رشتههاي مختلف را در اختيار ميگيرد تا از پتانسيل و تفكر تازه آنها بهره ببرد يا ميتوان به شركتهاي فعال در صنايع هوايي امريكا همچون نورث روپ گرومن و بوئينگ اشاره كرد كه از سراسر جهان و به خصوص امريكا افراد نخبه را جذب خود ميكنند. گروه صنعتي ايران خودرو نيز به عنوان بزرگترين خودروساز خاورميانه، از جمله شركتهاي صنعتي در كشور به شمار ميرود كه علاوه بر ارتباط تنگاتنگ با مراكز آموزش عالي و دانشگاهها، در جذب و پرورش نخبگان علمي نيز نقش بسزايي دارد و در همين راستا مدتي قبل نيز طي فراخواني از نفرات برتر المپادها و دانشگاهها، مبتكران، مخترعان و برگزيدگان بنياد ملي نخبگان دعوت به همكاري كرد.
هر چند ايران خودرو تنها در جذب افراد نخبه علمي ايفاي نقش نميكند و از ديرباز همكاريهاي مختلفي بين اين شركت با نخبگان و دانشگاهها وجود داشته است كه ميتوان اوج آن را در دوران جنگ تحميلي ديد، اما با توجه به تدوين سند چشمانداز 1404 كشور و ابعاد علمي آن شامل بندهاي برخوردار از دانش پيشرفته، توانا در توليد علم و فناوري، متكي بر سهم برتر منابع انساني و سرمايه اجتماعي در توليد ملي، به نظر ميرسد همكاري صنايع با دانشگاهها بايد با سرعتي دوچندان و در فضايي مثبتتر از گذشته ادامه يابد. ايران خودرو با درك صحيح اين موضوع مهم ملي، گوي سبقت را در همكاريهاي علمي از ديگر خودروسازان ربوده است.
ايرانخودرو همه پتانسيلها و امكاناتش را در ارتباط با مراكز توليد علم و ايجاد فضاي علمي بين اين شركت و مراكز علمي به كار گرفته است و روشهاي مختلفي را در اين مسير در دستور كار دارد؛ از ميزباني پروژههاي اينترن شيپ و پژوهشي گرفته تا حمايت از پايان نامههاي تحصيلي و تحقيقات دانشجويي. ضمناً سالهاست دانشجويان در قالب شرايط كارآموزي با ايرانخودرو ارتباط دارند و سالانه بيش از هزار دانشجو در اين شركت دوره كارآموزي را پشت سر ميگذارند. همچنين فعاليتهاي ديگري در خصوص برگزاري سمينارهاي علمي و. . . هم در برنامههاي ايرانخودرو وجود دارد.
طبق آمارهاي موجود، فقط در سال 93 بيش از 20 پروژه تحقيقاتي توسط تيمهاي دانشگاهي و با همكاري ايران خودرو انجام شده است كه به رسيدن به اهداف مورد نظر انجاميده است، براي مثال ميتوان يكي از پروژههاي مهم در قسمت رنگ اين شركت را نام برد كه در راستاي استانداردسازي تعميرات و نگهداري از تجهيزات سالنهاي رنگ انجام گرفته است. اين پروژه در قالب طرحي تحقيقاتي پژوهشي با همكاري تيم دانشگاه آزاد تهران جنوب انجام گرفته است. هدف از اين طرح كاهش هزينهها و دستيابي به شرايط كمي توليد بهتر بوده كه بعد از عبور از فازهاي مطالعاتي در مهرماه به اتمام رسيده و نتايج مثبتي را در پي داشته است. اين پروژه تنها يكي از مجاري ارتباطي ايرانخودرو با دانشگاهها به شمار ميرود.
نكته جالب توجه در لزوم وجود چنين همكاريهايي كاهش هزينه و در بسياري از موارد جلوگيري از خروج ارز از كشور و اشتغالزايي است. از طرفي حتي گاهي در فازهاي مطالعاتي ميتوان اصلاحاتي در پروژه اصلي ايجاد كرد كه بهرهوري كلي فرآيند صنعتي را افزايش ميدهد و اين مهم بارها و بارها توسط متخصصان دانشگاهي و فني كشور در صنايع گوناگون از جمله صنعت خودرو و به طور ويژه ايرانخودرو انجام شده است.
سوابق و پروژههاي حاصل از ارتباط ايرانخودرو با مراكز آموزش عالي و دانشگاهها نشان ميدهد، هر گاه مشاركتي از سوي اين شركت با تيمهاي تحقيقاتي دانشگاهها انجام گرفته، حاصل آن پروژه موفقي بوده كه در صنعت به سرانجام رسيده است. هر چند اين همكاريها سابقه طولاني دارند، اما در دهه 80 با امضاي تفاهمنامهها و قراردادهاي همكاري بين دانشگاهها و ايرانخودرو، اين روابط تا به آنجا گسترش يافت كه اين شركت در بعضي از دانشگاههاي معتبر، دفتري به نام ارتباط با صنعت داير كرد. در حال حاضر نيز ايرانخودرو از جمله شركتهاي خودروسازي است كه از وجود استادان دانشگاهها براي ارتقاي سطح علمي مديران، كارشناسان و كاركنان خودش به نحو احسن بهره ميبرد، البته بارها نيز متخصصان باتجربه ايرانخودرو به درخواست مراكز آموزش عالي با هدف انتقال تجربيات صنعتي در مراسم و سمينارهاي مرتبط با صنعت خودرو در دانشگاههاي كشور حضور داشتهاند.
در حال حاضر نيز با توجه به رويكرد علمي پژوهشي مهندس هاشم يكه زارع مديرعامل شركت ايران خودرو، اين شركت طي قراردادهاي همكاري با دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي در نظر دارد فصلي نو در روابط صنعت و دانشگاه ايجاد كند. اين روند در ايرانخودرو را بايد حاصل شناخت مناسب مديران اين شركت از شرايط امروز صنعت خودرو در ايران و جهان دانست، زيرا آنها به خوبي بازخوردهاي رويكرد مشتريان و بازار را دريافت كردهاند و به همين دليل در مسير همكاري هر چه بيشتر با مراكز توليد علم، به پيش ميروند تا با افزايش سطح كيفي و تكنولوژيكي محصولاتشان گوي رقابت را از حريفان بربايند. ضمناً كاهش هزينههاي سربار توليد از مهمترين اهدافي است كه با كمك پروژههاي مشترك با دانشگاهها در دستور كار قرار دارد تا چرخه اقتصادي ايرانخودرو روندي رو به رشد داشته باشد. افزايش توان بهرهوري و بوميسازي تكنولوژيهاي روز جهان در پروسههاي مختلف از جمله توليد و طراحي از جمله اهدافي است كه ايرانخودرو در پي دستيابي به آنهاست، از اين رو استفاده از پتانسيلهاي علمي دانشگاه ميتواند اين راه سخت را هموار كند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]