واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: شایعه سرمای منفی ٤٥ درجهای تکذیب شد
شهروند نوشت: «النینو آخر آذر به خاورمیانه میرسد»، «٣٠ آذرماه امسال موج سرمای عظیمی به کشور میرسد که یکماه ادامه خواهد داشت و دمای هوا حتی در گرمسیرترین نقطه کشور به منفی ٤٥ درجه خواهد رسید» و «سازمان هواشناسی جهانی، وقوع این پدیده را بیسابقه خوانده و به تمامی نیروهای امدادی از جمله صلیبسرخ اعلام آمادهباش کرده است و هماکنون بسیاری از کشورهای منطقه درحالت آمادهباش به سر میبرند».
اینها بخشی از پیام بلندی است که در روزهای گذشته در شبکههای اجتماعی دست به دست شده و به مردم نسبت به وقوع پدیده النینو و سرمای شدید بیسابقه هشدار میدهد.
پیامی که حتی به مردم توصیه کرده است که با توجه به اینکه مسئولان ایرانی وقوع این پدیده درکشور را تکذیب کردهاند، بهطور خودجوش اقدام به جمعآوری مواد اولیه و ضروری شامل آب، نفت، آذوقه کافی و کمکهای اولیه کنند تا در سرمایی که قرار است از پایان پاییز، کشور را تحتتأثیر قرار بدهد، آماده باشند.
در ادامه این پیام آمده است که «این موج سرما همراه با توده هوای بارشی است که با توجه به همراه داشتن ابرهای تراز میانی جو تا پایان این پدیده، یعنی تا یکماه خورشید در آسمان پنهان خواهد شد.»
این پیام نگرانیهای بسیاری را در شبکههای اجتماعی با خود همراه کرد. بسیاری سرمای این روزها و برف پاییزی که پس از سالها پایتختنشینان را شگفتزده کرد، شاهد وقوع النینو و آمدن سرمای بیسابقه در آخرین روزهای پاییز میدانند. حتی پیشبینی ورود سامانه جدید بارشی از امروز به کشور را هم پیشدرآمدی برای وقوع موج سرمای شدید میدانند.
این درحالیست که مدیرگروه پژوهشی و هواشناسی دینامیک و هم دیدی پژوهشکده هواشناسی و علوم جوی، سرمای شدید ناشی از پدیده النینو در ایران تکذیب میکند، «این شایعه که النینو موجب بروز سرمای شدید درکشور میشود، نادرست است و بررسیها نشان میدهد که زمستان عادی پیشرو داریم.»
با این وجود، این پیامها از آمادهباش بسیاری از کشورهای خاورمیانه و همسایگان ایران همچون، بحرین، امارات، ترکیه و... برای مواجهه با این پدیده خبر میدهند. مجید آزادی دراینباره میگوید: «النینو پدیدهای است که در اقیانوس آرام شکل میگیرد، بنابراین اثرات آن وارد برخی کشورها میشود و اینکه گفته میشود النینو وارد کشور خواهد شد، کاملا غیرعلمی و نادرست است.»
او ادامه میدهد: «النینو یک دور پیوند است، به این معنا که این پدیده در بخشی از کرهزمین رخ میدهد و روی تمام زمین تاثیر میگذارد اما اینکه شایعه شده قرار است وارد کشور شود و مردم سرمای شدیدی را تجربه کنند، صحیح نیست.»
مدیرگروه پژوهشی و هواشناسی دینامیک و هم دیدی پژوهشکده هواشناسی و علوم جوی، با طرح پرسشی مبنی بر اینکه آیا اثر النینو به ایران میرسد، میگوید: این امر صحیح است اما نه به آن صورت که در شبکههای اجتماعی گفته شده، زیرا النینو به تنهایی قادر به ایجاد سرمای شدید نیست بلکه باید با دیگر دور پیوندیها که مهمترین آنها NAO، MJO و امواج عرضهای میانی هستند، هماهنگ شود.» آزادی یادآوری میکند که «محاسبات نشان میدهد این دور پیوندیها درکنار هم قرار نمیگیرند و در این زمستان اتفاق خاصی مانند سرمای بیش از حد برای ایران رخ نمیدهد بلکه زمستان عادی پیشبینی شده است.»
او در ادامه تأکید میکند که «دقیقترین روش برای اندازهگیری دور پیوندیها استفاده از مدلهای عددی است که به این وسیله وضع یک فصل یا یکماه را پیشبینی میکنند و تمام این محاسبات با این روش انجام شده است.»
هرچند که هواشناسی ایران در هفتهها و ماههای گذشته بارها و بارها، خبر وقوع النینو و سرمای شدید درکشور را تکذیب کرده و اعلام کرده است که «امسال زمستانی عادی پیشرو داریم»، اما وقوع طوفان تهران که هواشناسی نتوانست آن را پیشبینی کند و نسبت به وقوع آن هشدار بدهد، باعث شده مردم به تکذیب این خبرها و شایعات توجهی نکنند. خبرهایی که به گزارشهای جهانی استناد میکنند که معلوم نیست درست است یا خیر، اما نسبت به سرمای بیسابقه و وحشتناک هشدار میدهد.
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۷ - ۲۲ آذر ۱۳۹۴ - 13 December 2015
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]