واضح آرشیو وب فارسی:بیتوته:
درخت بلوط به خاطر ابعاد بزرگش، به مقدار زیادی آب در روز نیاز دارد واقعیت هایی درباره درخت بلوط
بلوط به جنس بلوط (Quercus) تعلق دارد که بیش از 600 گونه مختلف از درختان را در بر می گیرد. بیشتر گونه های درختان بلوط برگریزند و تنها چند گونه از آنها همیشه سبزند. درختان بلوط در نیمکره شمالی وجود دارند. آنها را می توان در جنگل های مختلف، از جمله جنگل های آب و هوای معتدل، مدیترانه ای و گرمسیری یافت. درختان بلوط در معرض خطر ابتلا به بیماری های قارچی هستند که می تواند موجب پوسیدن قسمت داخلی گیاه شود. علاوه بر قارچ ها، حشرات هم اغلب به درختان بلوط حمله می کنند و باعث از بین رفتن برگ آنها می شوند. 78 گونه از گونه های بلوط به خاطر تخریب زیستگاه ها، بهره برداری بیش از حد، بیماری ها و معرفی گونه های مهاجم به اکوسیستم شان در فهرست گیاهان در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند. اطلاعاتی جالب درباره درخت بلوط
√ جنس بلوط به تیره راش (Fagaceae) تعلق دارد. تیره راش 8 جنس و بیش از هزار گونه دارد. جنس بلوط با بیش از 600 گونه بزرگ ترین جنس این تیره است.
√ درختان بلوط معمولاً بزرگ اند. ارتفاع آنها به طور متوسط می تواند به 15 تا 21 متر و عرض آنها به حدود 3 متر برسد. طول شاخه هایشان هم ممکن است به 40 متر بالغ شود.
√ درخت بلوط به خاطر ابعاد بزرگش، به مقدار زیادی آب در روز نیاز دارد. بلوط می تواند هر روز 50 گالن آب (تقریباً 189 لیتر) را جذب کند.
√ بلوط ها هم گل های نر و هم گل های ماده تولید می کنند. گل های نر در خوشه هایی به نام گل دم (catkins) قرار گرفته اند. گل های ماده خیلی کوچک ترند.
√ تولید میوه بلوط از سن 20 تا 50 سالگی درخت شروع می شود.
√ برگ درخت بلوط پهن، نازک و تخت است. شکل برگ ها تخم مرغی یا بیضی شکل است. برخی از برگ ها ممکن است لوب (بخش) داشته باشند یا دندانه دار باشند یا لبه های صاف داشته باشند. √ میوه های جوان، برگ ها و جوانه های بلوط حاوی اسید تانیک هستند که بر گاوها تأثیرات سمی به جا می گذارد. اسید تانیک می تواند باعث زخم معده شود، به کلیه ها صدمه بزند و در نتیجه در گاو تازه متولد شده ناهنجاری ایجاد کند.
تولید میوه بلوط از سن 20 تا 50 سالگی درخت شروع می شود √ بلوط ها هر سال بیش از 2000 میوه تولید می کنند، اما تنها یک در 10000 میوه می تواند درخت بلوط ایجاد کند. √ بسیاری از جانوران (کبوتر، اردک، خوک، آهو، سنجاب، موش ...) از میوه بلوط تغذیه می کنند.
√ چوب بلوط بسیار قوی و سخت است و در ساخت کشتی ها، مبلمان و کف مورد استفاده قرار می گیرد. √ در ایران بلوط در جنگلهای زاگرس میروید. ارتفاع این درخت در بعضی نواحی به 50 متر و قطر تنه آن به 3 متر می رسد.
√ میوه درخت بلوط (acorn) که به نام بلوط معروف است مانند فندق است و در پیالهای جای میگیرد.
√ در قدیم بلوط به عنوان غذا مورد استفاده قرار می گرفته است. حتی آن را خشک می کردند و دم می کردند یا با گندم مخلوط و از آن نان تهیه می کردند. می توان بلوط را بو داد و سپس آنرا دم کرد و از آن چای تهیه کرد.
√ جنگلهای بلوط سطح قابل توجهی از مساحت کل جنگل های ایران را تشکیل میدهد. فائو (سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد) مساحت جنگلهای ایران را 12 میلیون هکتار تخمین زده است که 55 درصد از آنها را گونه های مختلف بلوط تشکیل میدهد.
√ جنس بلوط در ایران دارای هشت گونه است که در جنگلهای شمال، غرب و شمال غرب ایران پراکندهاند. گونههای موجود در ایران عبارتند از: برودار یا بلوط ایرانی، بلند مازو، یوول یا بلوط لبنانی، اوری، سفید مازو، مازوج، دارمازو و بلوط حلبی.
√ در چند دهه اخیر به درختان بلوط ایران آسیب زیادی وارد شده است. از جمله عوامل اصلی تخریب جنگلهای بلوط ناحیه زاگرس افزایش چرای بی رویه دام، قطع درختان برای تأمین سوخت و زغال، شاخه زنی (گلازنی) درختان بلوط به منظور تهیه علوفه، استفاده سنتی از درختان بلوط جهت استفاده به عنوان مصالح ساختمانی و ابزار کشاورزی، توسعه اراضی زراعی، احداث جاده و راه خطوط انتقال برق، نفت و گاز، مخابرات و ...، توسعه شهرها، فعالیتهای صنعتی و... و آفات و بیماری ها هستند. √ بلوط گیاه ملی بسیاری از کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا، انگلستان، فرانسه، آلمان، لتونی، لهستان و صربستان است. بلوط نماد قدرت و استقامت است. √ در آمریکا بلوط در رتبه بندی ارتش مورد استفاده قرار می گیرد. برگ نقره ای نشان سرهنگ دوم و برگ طلا نشان ناخدا است.
√ بر روی سطح یکی از قدیمی ترین سکه های بریتانیا (شش پنسی) بلوط حک شده است.
√ بیشتر گونه های بلوط بیش از 200 سال زندگی می کنند. درختان خاصی وجود دارند که می توانند بیش از هزار سال عمر کنند. یک درخت بلوط کاشته شده در زمان سلطنت شاه جان (یکی از شاهان انگلستان) 800 سال زندگی کرده و علاوه بر شاه جان شاهد سلطنت 35 شاه دیگر نیز بوده است.
منبع : www.020.ir
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بیتوته]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]