محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831446735
وضعیت کپیبرداری در تلویزیون ما چگونه است؟
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: از «بفرمائید شام» تا «استندآپ کمدی»؛
وضعیت کپیبرداری در تلویزیون ما چگونه است؟
شناسهٔ خبر: 2993433 - سهشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۲
مجله مهر > گزارش ویژه
برنامهسازی و از طریق آن فرهنگسازی یکی از دغدغههای اساسی صداوسیمای جمهوری اسلامی در طول سالهای اخیر بوده است؛ اما چقدر این برنامهها خلاقانه و تقلیدی و تا چه اندازه تاثیرگذار هستند؟ مجله مهر: قطعا برای شما اتفاق است که هنگام بالا و پایین کردن شبکههای صداوسیما، با برنامههایی مواجه شوید که تناسبی با فرهنگ ایرانی و اسلامی ندارند. برنامه هایی که هم از لحاظ دکور، صحنه و اجرا هم از لحاظ محتوا حرف جدیدی برای گفتن ندارند. دلیل جذاب نبودن خیلی از این برنامهها شاید به دلیل تقلیدی بودن آن ها باشد. در این گزارش میخواهیم ببینیم چند درصد برنامه های تلویزیون ما تقلیدی هستند و این تقلیدی بودن آیا همیشه بد است؟
تقلید یا اقتباس؟ اینکه بسیاری از برنامههای تلویزیون نو و خلاقانه نیستند، بدیهی است؛ اما اینکه این امر چقدر ضعف این برنامهها به شمار میآید، جای تردید است. مهمترین سوالی که مطرح میشود، این است چقدر این تقلید و کپیبرداری لازم است و آیا میتوان به طور کلی از آن چشم پوشید؟ «احسان ناظمبکایی» روزنامهنگار با سابقه حوزه سینما تلویزیون درباره تقلیدی بودن یا نبودن این برنامهها میگوید: « اصول برنامهسازی در جهان یک سری فرمول ثابت دارد. مثلا برنامه «بفرمایید شام» یک نمونه بینالمللی دارد که برای تلویزیون خود انگلیس است؛ یعنی یک فرمول ثابت دارد؛ درست مثل اینکه شما فرمول تولید شامپو را داشته باشی و شرکتهای مختلف بیایند و از آن فرمول استفاده کنند و حق تکثیرش را به آن شرکت اول و ایدهپرداز اول بپردازند. برنامههایی مثل بفرمایید شام در چنین فضایی تولیده شده است و کسانی که این برنامه را درست کردند، خودشان ایده پردازی چندانی نکردند. یک سری فرمول کلی ثابت جهانی دربرنامهسازی وجود دارد که اینها آنها را اجرا می کنند. منتهی میآیند در فرهنگ کشور خود آن را اجرا میکنند. یعنی ذاتا این اقتباس یا گته برداری ایرادی ندارد و همه جای دنیا این امر وجود دارد. مثل این است که شما به رمان نویس بگویید به غیر از آن ۳۷ فرمولی که وجود دارد، روش جدید اختراع کن. چنین چیزی نمی شود.» بیمحتوایی مشکل برنامههای ماست پس اقتباسی بودن این برنامهها، یک امر کاملا پذیرفتهشده در برنامهسازی در رسانههای صوتی و تصویری جهان است. اما حالا این اقتباس در چه صورتی میتواند موفق باشد تا به اصطلاح گلدرشت و نامتناجس نباشد؟ ناظمبکایی جواب این سوال را هم اینگونه میدهد: «باید ببینیم انتظار ما از یک مجموعه برنامه ساز چیست و تا چه حد می تواند خلاقیت به خرج بدهد؟ مسئلهای که در تلویزیون ما وجود دارد این است که ما فرم را از آنها بگیریم بدون اینکه بدانیم این محتوا را چطوری میتوانیم بومی کنیم؟ یعنی مثلا اگر ما برنامه آشپزی تولید میکنیم باید ببینیم معیارهایی که در قالب جمهوری اسلامی هست و قواعدی که ما داریم چیست؟ نمی توانیم همه چیز یک برنامه را عینا کپیبرداری کنیم. آنها یک خطوط قرمزی دارند. ما هم یک سری خطوط قرمز داریم. برای مثال برای کسی که موهایش چرب است، شامپوی روغنی که نمیدهند. در برنامهسازی تلویزیونی ما قالبها یکسان است. مثلا در همین برنامه «بفرمایید شام» مراحل سفارش و تهیه غذا و طرح های خاله زنکی آن را شبکه «منوتو» به خوبی درآورده؛ اما این طرح وقتی با عنوان «شام ایرانی» وارد قالب صدا و سیمای ما میشود، به خاطر اینکه برنامهسازان ما بیشتر از آنکه به محتوا فکر کنند، به فرم فکر میکنند، صرفا یک کپی برداری ناشیانه صورت گرفته و وقتی از این برنامه سازان می پرسید چرا این برنامه را ساختی جواب میدهند من خواستم فقط یک برنامه شبیه این بسازم! یا مثلا میگویند به ما گفتند برنامهای این شکلی بسازم. کسی نمیگوید که برو برنامهای بساز که محتوایش این باشد.»
تقلید خوب، تقلید بد با توجه به اینکه اقتباس به خودیخود بد نیست، باید ببینیم کجا تلویزیون ما در این امر موفق بوده و کجا وارد چرخه تقلید صرف شده و کاری از پیش نبرده است. به نظر میرسد بزرگترین عاملی که باید در ساختن این برنامهها توجه کرد، لزوم توجه به محتوا و داشتن ایده است تا بتوان همان قالب کلی جهانی را بومی و متناسب با فرهنگ ایرانی کرد. ناظم بکایی به چند نمونه موفق این برنامهها هم اشاره میکند: «ما هر وقت صاحب ایده شدیم، موفق شدیم. مثلا در «مسابقه هفته» که یک کپیبرداری است، اجرایی که «منوچهر نوذری» میکند، جذاب است؛ اما وقتی این اجرا به افراد دیگر سپرده میشود، فرم همان است؛ اما جذاب نیست. به خاطر اینکه سفارش دهنده برنامه بیشتر از محتوا دنبال اسپانسر است. یعنی سفارش دهنده می گوید من برنامهای شبیه مسابقه هفته میخواهم. نه اینکه من یک برنامه تلویزیونی جذاب میخواهم. اگر دقت کنید، برنامه «سینما۴» بارها با تهیه کنندگان مختلفی تهیه شده است؛ اما آن زمان که «حمید مقدم» کار را دست میگیرد، برنامه دیده میشود. چرا؟ چون برای خود حمید مقدم سینما۴ مسئله است. یا برنامهای مثل «مردم ایران سلام» شبکه دو ساعت ۶ صبح هم دیده میشود. بعد از آن برنامه چقدر برنامه در همان زمان آمدند. بعضی از آن ها ۱۵ مجری هم زمان آوردند؛ اما نگرفت.
«رادیو هفت» یکی دیگر از این برنامه های اقتباسی خوب است. ممکن است برنامهسازی بگوید من می خواهم برنامه ای شبیه رادیو هفت بسازم؛ اما این نمی گیرد مگر اینکه این فرد مثلا خود «منصور ضابطیان» باشد که رادیو هفت برای او مسئله است. برنامه ای مثل «ایرانگرد» هم در ایران می گیرد. نمونه خارجی هم داشته باشد، بازنمونه داخلی میگیرد. چون ظرفیت ایران در حوزه طبیعت گردی بالاست و معمولا جواب میدهد.یا برنامه دیگری مثل «سرزمین دانایی» که «سعید ابوطالب» تهیهکننده آن بود کپی مسابقات خارجی است که در آب و خاک انجام میشود؛ اما موفق است. افق هم یک مسابقات کماندویی دارد به اسم «فرمانده» که از همان نوع مسابقات خارجی است. اما چون این ایرانیزه میشود، برای مخاطب جذاب میشود.» در کنار برنامههای اقتباسی موفق، کم نیستند برنامههایی که بدون توجه به ظرفیت داخلی وارد رسانه ملی میشوند و چون خود برنامهساز خیلی دغدغه محتوا ندارد، نمیتواند جای خود را بین مردم باز کند: «اول از همه مهم این است که برنامه ساختن برای خود برنامه ساز به خودی خود مهم باشد. نه اینکه دنبال پول و اسپانسر و جلب نظر باشد. وقتی فقط دنبال جلب نظر باشد و هیچ نقشهای نداشته باشد، اولین فکری که به ذهنش میرسد این است که نمونه های موفق خارجی چگونه هستند. برویم آنها را کپی کنیم و در این فضا شما میتوانید برنامه «تخت گاز» هم بسازید؛ اما به شرطی می تواند این برنامه موفق باشد که صنعت خودروسازی ما خصوصی باشد. پس برنامه تخته گاز در ایران نمی گیرد. حتی سریال های ماه رمضانی ما عملا از لحاظ محتوا و فرم کپی نمو نه های سریال های رمضانی دیگر کشورهای اسلامی بود و ما پیش از این سریال های مناسبتی ماه رمضان نداشتیم. یا بسیاری از برنامههای آشپزی هم در همین فضا هستند. نمونه برنامههای این چنینی که تقلید صرف باشند، کم نیستند.»
برنامههای ابتکاری کجا هستند؟ گذشته از قالب کلی برنامهسازی در جهان، قالبها و مفاهیمی وجود دارند که خاص فرهنگ ایرانی و اسلامی است و ما در این میدان تنها هستیم؛ همین امر باعث میشود که امکان کپیپرداری برای برنامهسازان ما وجود نداشته باشد و به همین علت بسیاری از این خلاقیتها در این فضاهای بکر متعلق به خودمان به وقوع میپیوندد. ناظمبکایی هم در این باره میگوید: «یک سری برنامه ها خاص خود ماست. مثلا در همین ماه محرم و صفر سریالی مثل شب دهم ساخته میشود، چون ایران تنها دولت شیعه در جهان را دارد که تلویزیون رسمی آن هم تلویزیون شیعه است و نمی تواند مثل ماه رمضان کپی کند. باید چیزی خاص خودش تولید کند. دهه اول محرم خاص خود ماست؛ بنابراین هر برخوردی که تلویزیون در ماه محرم کرده، طبیعتا چیزی است که خلاقانه بوده است. چون اصلا چیزی در بیرون نبوده که بخواهد کپی کند سریال ها و کلیپ های محرمی خاص خود ماست.
در کنار همه این ها ما یک برنامه موفق در طول این سال ها داشتیم به اسم «درس هایی از قرآن» که هیچ مشابه خارجی ندارد.یک روحانی با یک تخته سیاه و گچ ۳۷ سال است که هر هفته اجرا میکند و هنوز هم جذاب است و در تمام این سال ها خیلی موفق بوده است. عموما برنامه های مذهبی تاثیرگذار ما در این سالها ، این ویژگی خلاقیت را دارند و البته این به خاطر خاصیت منبر بودن است و خیلی از مردم ما تلویزیون را به عنوان منبر میشناسند.»
در بین تمام برنامههای خلاقانه و اقتباسی برنامههایی هم هستند که راه میانه را برگزیدند. برنامه «خندوانه» یکی از نمونههای موفق این برنامههاست. برنامهای که واژه استندآپکمدی را به ادبیات مردم کشور اضافه کرد. استندآپی که با استندآپهای معمول جهان فرق زیادی دارد و بیشتر شبیه روحوضی و نقالی خود ما ایرانی هاست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]
صفحات پیشنهادی
وضعیت بازارمسکن در آینده چگونه خواهدبود؟
در حالی بازار مسکن در رکودی عمیق به سر می برد و خرید و فروش و معاملات به حداقل رسیده اما همچنان قیمت های بالا در بازار حکمرانی می کند به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از خبرآنلاین این روزها یکی از مسایلی که ذهن بسیاری از مردم و کسانی که تصمیم به خرید و یا تعویض خانه خچگونه نگاه تبعیضآمیز به کوتاهقامتان وضعیت اشتغال آنها را بحرانی کرده است؟
چگونه نگاه تبعیضآمیز به کوتاهقامتان وضعیت اشتغال آنها را بحرانی کرده است فیزیک خاص و نبود توجه کافی به ایجاد اشتغال برای کوتاهقامتان بعضا مسائل روحی و روانی زیادی هم برای این افراد ایجاد کرده است آفتاب آنها را دیدهایم تعدادشان کم است اما وجود دارند در همین جامعه و باوضعیت معلولین در کشورهای دنیا چگونه است؟
شفا آنلاین اجتماعی مسئولیت معلولان و رسیدگی به آنها در ایالات متحده آمریکا به عهده دولت است به همین علت دولت موظف است تسهیلات و مقررات ویژه ای برای راحتی زندگی معلولین فراهم کند به گزارش شفا آنلاین به نقل از سپید برای بیمه شدن و برخورداری از امکانات درمانی در آمریکا مهم استوقتی آپارتمان های زیر 100 میلیون نایاب می شود/ وضعیت بازار مسکن در آینده چگونه خواهد بود؟
وقتی آپارتمان های زیر 100 میلیون نایاب می شود وضعیت بازار مسکن در آینده چگونه خواهد بود اقتصاد > مسکن - در حالی بازار مسکن در رکودی عمیق به سر میبرد و خرید و فروش و معاملات به حداقل رسیده اما همچنان قیمتهای بالا در بازار حکمرانی میکند این روزها یکی از مسایلی کپرونده پیامدی در چنین وضعیتی بسته میشود
پرونده پیامدی در چنین وضعیتی بسته میشود دوازده سال بعد از شروع بحرانآفرینی بر سر فعالیتهای هستهای ایران و چهار سال بعد از انتشار اتهامات دوازدهگانه هستهای علیه ایران در قالب بستهای با عنوان پیامدی پرونده این ادعاها علیه ایران در شرایطی بسته خواهد شد که رسانههای غربیفرمانده ناجا: برخورد با مزاحمان نوامیس، هنجارشکنان، آلودگی صوتی و کشف حجاب در خودروها / بعد از یک ماه، نتایج ب
فرمانده ناجا برخورد با مزاحمان نوامیس هنجارشکنان آلودگی صوتی و کشف حجاب در خودروها بعد از یک ماه نتایج بسیار مطلوبی به همراه داشته و وضعیت خوبی در جامعه حاکم شده براساس گزارش سایت پلیس فرمانده ناجا در خاتمه گفت به تمام ماموران راهور دستور داده شد تا با دور دور کردن خودروهبه بازیکنان گفتم هر جا بروم وضعیت بدتر از اینجا نیست نظری: با این شرایط امیدی به آینده ندارم/ مشکلات استقلال ا
به بازیکنان گفتم هر جا بروم وضعیت بدتر از اینجا نیستنظری با این شرایط امیدی به آینده ندارم مشکلات استقلال اهواز بسیار زیاد استهافبک تیم فوتبال استقلال اهواز گفت با شرایط فعلی هیچ امیدی به آینده ندارم و اگر وضع اینطور باشد نمیتوان امیدی به آینده داشت محمداسماعیل نظری در گفت&zپردرآمدترین چهره های تلویزیونی جهان
پردرآمدترین چهره های تلویزیونی جهان جدیدترین اخبار گوناگون را در تابناک با تو از دست ندهید در این صفحه شما هر روز گزیدهای از آخرین اخبار پیرامون موضوعات خانواده سلامت و بهداشت ادبیات سرگرمی و دانستنیها آشپزی فیلم و عکسهایی از سراسر جهان دکوراسیون و را دنبال خواهینوجوانان چگونه و چرا سیگاری می شوند
به گزارش پارس به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان امروزه علیرغم هشدارهای پیاپی مجامع پزشکی و فرهنگی مصرف سیگار به طور روز افزون در جامعه بالا می رود تا جایی که مصرف سیگار در بین نوجوانان هم رواج یافته است دوره نوجوانی دورانی حساس و شگرف و حد فاضل کودکی و جوانی است که به دوران گذارچگونه در ۲ ماه تیم ملی بهترین تیم تاریخ شد؟
سرمربی تیم ملی فوتسال ایران گفت چگونه در ۲ ماه که تیم ملی در اختیار من بود بهترین تیم تاریخ ایران شد به گزارش بولتن نیوز محمد ناظم الشریعه درخصوص قرعه کشی جام ملت های آسیا و حضور ایران در گروه دوم در کنار تیم های اردن عراق و چین اظهار داشت ما در گروه سختی قرار گرفته ایم چراک-
گوناگون
پربازدیدترینها