واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: ردپای لغو پیمانسپاری ارزی در مثبتشدن تراز تجاری
زمانی که پیمانسپاری ارزی برداشته شد، قیمتها به سمت واقعیتر شدن رفت.
آفتاب : رئیس کل گمرک ایران توضیح داد که چرا در آمارهای تجاری امسال ایران تراز تجارت غیرنفتی ایران مثبت بوده است.
مسعود کرباسیان درباره علل مثبت بودن تراز تجاری ایران در ماههای اخیر گفت: خوشبختانه شیب صادرات افزایش یافته و میزان صادرات در ماههای گذشته بیشتر شده است. در کنار افزایش صادرات، میزان واردات هم کاهش یافته است. به همین دلیل تراز تجاری خود را مثبت نشان میدهد.
وی ادامه داد: چند دلیل را میتوان در مثبت شدن تراز تجاری ایران دخیل دانست. یکی از این دلایل این است که در حوزه صادرات در یکی دو سال اخیر اقدامات مثبتی انجام شد. یکی از اصلیترین این اقدامات برداشتن پیمانسپاری ارزی است.
کرباسیان در این مورد توضیح داد:بر اساس پیمانسپاری ارزی صادرکنندگان مکلف بودند در موقع صدور کالا تعهد ارزی بر اساس ارزیابی گمرک به بانک ملی ایران سپرده و ارز حاصل از صادرات خود را به ایران انتقال داده و به بانکهای مجاز بفروشند. پیمانسپاری ارزی هم معمولاً در شرایط کمبود ارزی برقرار میشود و هدف آن بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور و جلوگیری از خروج سرمایه است. اما در شرایط تحریم چون صادرکنندگان نمیتوانستند ارز را برگردانند، در نتیجه مجبور بودند از بازار آزاد ارز تهیه کنند. نتیجه این بود که صادرکنندگان اصولاً به دنبال این بودند که ارزش صادرات خود را غیرواقعی و پایینتر نشان دهند. همین مساله بر میزان صادرات ما اثر گذاشته بود. مشکل دیگری هم وجود داشت. آن هم اینکه ما گاهی با کشورهایی معامله داشتیم و کالا صادر میکردیم که سیستم بانکی اجازه پیمانسپاری ارزی را در معامله با این کشورها نمیداد. در دولت دهم قرار شده بود صادرکنندگان تعهد ارزی بسپارند اما کسی نمیتوانست از آن استفاده کند. به نظر میرسید این تنها بخشنامه و تعهدی بود که قابلیت اجرا نداشت.
وی تصریح کرد: زمانی که پیمانسپاری ارزی برداشته شد، قیمتها به سمت واقعیتر شدن رفت. استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه به کار رفته در کالاهای صادراتی و استرداد مالیات بر ارزشافزوده کالای صادراتی هم کمک کرد که صادرات بتواند رشد کند.
به گزارش ایسنا، رئیس کل گمرک همچنین بیان کرد: اتفاق دیگری هم که رخ داد این است که ما در آستانه اجرای برجام هستیم. اجرای برجام و رفع تحریمها کمک میکند که بازارهای متنوعتری پیدا شود و تجارت رشد پیدا کند. بر این اساس در مجموع کارهایی در زمینه حمایت از صادرات انجام و موجب شد صادرات به سمت افزایش پیش برود و در چند ماه متوالی افزایش یابد. اما از همه این موارد مهمتر، کاهش واردات است که این مابهالتفاوت خود را در مثبت شدن تراز تجاری نشان داده است.
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]