تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس كار نيكى انجام دهد ده برابر آن پاداش دارد و از جمله آنها سه روز روزه در هر ماه ا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830322705




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

65 ميليارد تومان در روز؛ گردش مالي بازار برق در پيک مصرف/ هزينه انتقال برق، هفت تومان به ازاي هرکيلووات ساعت است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۷ آذر ۱۳۹۴ (۱۲:۱۱ب.ظ)
معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران در گفت وگو با موج: 65 ميليارد تومان در روز؛ گردش مالي بازار برق در پيک مصرف/ هزينه انتقال برق، هفت تومان به ازاي هرکيلووات ساعت است موج - معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران گفت: در دوره پيک مصرف، به طور متوسط ماهي 2 هزار ميليارد تومان گردش مالي در بازار برق در سمت فروش وجود دارد که اين رقم چيزي در حدود 65 ميليارد تومان در روز مي شود.
حبيب قراگوزلو، معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران، به خبرنگار خبرگزاري موج گفت: پس از پايان جنگ تحميلي اولين زمزمه ها براي تغيير ساختار صنعت برق کشور به گوش رسيد و در دهه هفتاد اين بحث ها بيشتر و مقرر شد با تجديد ساختار، سيستم عمودي صنعت برق که 3 حوزه توليد، انتقال و توزيع را در انحصار نهاد دولت داشت، تغيير کند و با چابک سازي و افزايش رقابت، کارآيي اين صنعت بيشتر شود؛ به ويژه که امکان جذب بيشتر سرمايه بخش خصوصي نيز فراهم خواهد شد.
وي افزود: سال 1382 بازار برق ايران رسماً به وجود آمد و در قدم اول کليه بازيگران بازار، دولتي بودند و به تدريج در سالهاي بعد برخي از نيروگاه ها به بخش خصوصي واگذار شد و در گام بعد نيز خصوصي سازي شرکت هاي توزيع در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد صرفاً حوزه انتقال برق در انحصار کامل دولت باقي بماند.

مثلث بازيگران بازار برق؛ بخش خصوصي فعال است
قراگوزلو با بيان اينکه با تاسيس شرکت مديريت شبکه برق ايران در سال 1383، بازار برق به عنوان يکي از معاونت هاي اين مجموعه به فعاليت خود ادامه داد، گفت: بازار برق را بازيگران مختلفي چون فروشندگان برق، خريداران برق و ارائه کنندگان خدمات انتقال برق (جابه جايي برق از توليد به مصرف) تشکيل مي دهند که به ترتيب نيروگاه ها به عنوان فروشنده و شرکت هاي برق منطقه اي بابت برق صنايع و شرکت هاي توزيع بابت برق مشترکين خود به عنوان خريداران بازار برق ايفاي نقش مي نمايند؛ البته شرکت هاي برق منطقه اي علاوه بر نقش خود به عنوان ارائه کنندگان خدمات انتقال، گاهي به دليل دارا بودن نيروگاه بخش دولتي، نقش فروشنده را نيز بازي مي کنند.
معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران با اشاره به اين نکته که حدود 50 درصد نيروگاه ها در اختيار بخش خصوصي و يا خارج از وزارت نيرو است، تصريح کرد: از طرف ديگر شرکت هاي توزيع نيز خصوصي شده اند لذا حضور بخش خصوصي در بازار برق، نقش پررنگتري نسبت به گذشته دارد.
وي افزود: به طور کلي هر مجموعه اي که برق توليد کند چه درحوزه وزارت نيرو قرار بگيرد و چه در حوزه هاي ديگر مانند نفت، پتروشيمي، انرژي هاي نو و حتي يک مولد مقياس کوچک و غيره، مي تواند برق خود را يا به طور مستقيم و يا از طريق ارائه در بازار برق عرضه کند.
قراگوزلو، از شرکت مديريت شبکه برق ايران به عنوان نهادي که بازار برق و مدير بازار در آن فعاليت دارند و همچنين هيات تنظيم بازار برق به عنوان يک نهاد بالادستي مجزا از ديگر بخش هاي مرتبط با بازار برق نام برد و ادامه داد: هيات تنظيم بازار برق طبق قوانين به مثابه يک نهاد قانونگذار فرابخشي و مستقل از دولت که وظيفه تدوين قوانين و مقررات بازار را بر عهده دارد، عمل مي کند.

بازاري يک طرفه
معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران، بازار برق ايران را بازاري يک طرفه ناميد و خاطرنشان کرد: در اين بازار، نيروگاه، ميزان عرضه و قيمت پيشنهادي خود را جهت فروش برق فردا، به مدير بازار اعلام مي مي کند؛ در طرف ديگر، خريداران، فقط مقدار برق مورد نياز خود را اعلام مي کنند و قيمت تسويه بازار از سوي مدير بازار براساس ميزان پرداختي به فروشندگان در آرايش فني و اقتصادي بازار تعيين مي شود.

معامله فقط تا 10 صبح
وي در عين حال اين بازار را در اصطلاح فني، «بازار روز بعد» دانست و افزود: همه نيروگاه ها از سه روز قبل و نهايتاً تا ساعت 10 صبح روز جاري، ميزان و قيمت برق فرداي خود و خريدار نيز مقدار مورد نياز براي هر ساعت از فردا را اعلام مي کنند و عملاً بعد از ساعت 10 صبح، بازار، بسته مي شود.

120 هزار زوج داده اطلاعاتي توان و قيمت قابل ارائه در بازار
وي با بيان اينکه در حال حاضر بيش از 500 واحد نيروگاهي در کشور وجود دارد، گفت: به طور تقريبي براي هر يک از اين واحدها، در طول 24 ساعت شبانه روز و در هر ساعت، 10 پله قيمتي ارائه مي شود؛ يعني در حدود 120 هزار زوج داده قيمت و توان نيروگاهها، جدا از موارد اطلاعاتي ديگر، به ما ارائه مي شود که اين مسئله، حاکي از تعامل بالاي بازار برق با بازيگران و وجود ساختارهاي نرم افزاري و سخت افزاري مناسب جهت دريافت، ذخيره و حفظ امنيت اين اطلاعات در بازار برق است که بانک اطلاعاتي موجود در اين رابطه را در زمره يکي از بزرگترين بانک هاي اطلاعاتي کشور قرارداده است.

هميشه برق ارزان در اولويت نيست
قراگوزلو به فرايند «تعيين آرايش توليد واحدها بر اساس قيود فني» به عنوان مرحله بعدي معاملات در بازار برق نيز اشاره کرد و گفت: با استفاده از نرم افزارهاي بهينه سازي طراحي شده به وسيله پژوهشگاه نيرو که بايد اذعان کرد يکي از افتخارات صنعت برق کشور است، نيروگاه هايي براي آرايش بازار فردا انتخاب مي شوند که اولاً قيمت ارزان تري داشته باشند و ثانياً قيود فني شبکه برق کشور را رعايت کنند؛ به عنوان مثال اگر نيروگاهي در جنوب کشور برق ارزان تري ارائه دهد و ليکن انتقال برق توليدي به شمال کشور، در ساعات خاصي از شبکه مشکلاتي را جهت امنيت شبکه ايجاد نمايد، ممکن است نيروگاهي در شمال، با وجود قيمت بالاتر در آن ساعات در اولويت قرار گيرد زيرا طبيعتاً امنيت شبکه و تامين برق مشترکين در اولويت بالاتري قرار دارد.
وي با بيان اينکه در گذشته اجراي اين نرم افزار و گرفتن يک خروجي از آن با توجه به حجم اطلاعات و شبکه دست کم 30 دقيقه طول مي کشيد اعلام نمود که با تلاش متخصصان کشورمان و استفاده از ابزار و روشهاي بهينه اين زمان به 5 دقيقه کاهش يافته است.

65 ميليارد تومان در روز؛ گردش مالي بازار برق در پيک مصرف
قراگوزلو گردش مالي بازار برق را در فصول مختلف سال با توجه به ميزان مصرف متغير دانست و اظهار کرد: نوسان مصرف برق در کشور در فصول مختلف متفاوت و در تابستان معمولاً عددي بين 35 هزار تا 50 هزار مگاوات در روز است که بر اين اساس و در يک حساب سرانگشتي در دوره پيک مصرف، به طور متوسط ماهي 2 هزار ميليارد تومان گردش مالي در بازار برق در سمت فروش وجود دارد که اين رقم چيزي در حدود 65 ميليارد تومان در روز مي شود.
برق تحت هر شرايطي به دست خريدار مي رسد
معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران، با تاکيد بر اينکه جريان برق مطمئن در هر شرايطي برقرار است، تصريح کرد: ممکن است يکي از نيروگاه هاي تعيين شده در آرايش توليد فردا به هرعلتي از توليد باز بماند و لذا «نيروگاه ذخيره» به ميدان مي آيد و اين کمبود را جبران مي کند؛ در اين وضعيت، نيروگاه اول موظف به پرداخت جريمه است و در مقابل و به عنوان تشويق، برق از نيروگاه ذخيره با قيمت بالاتر، با همان قيمتي که ديروز پيشنهاد داده اما پذيرفته نشده بود، خريداري مي شود؛ در حقيقت بازار برق، يک بازار اطمينان بخش براي خريدار و فروشنده است که جريان برق مطمئن را در هر وضعيتي، تضمين مي کند.

ارائه صورت حساب هم پيچيده است
وي تسويه حساب در بازار برق را مرحله اي پيچيده ناميد که بايد طي آن کليه قوانين و مقررات هيات تنظيم بازار درباره همه بازيگران بازار برق رعايت گردد و افزود: 2 نرم افزار ديگر نيز در اين راستا به کار گرفته مي شود؛ يکي نرم افزار «پايگاه داده بازار برقEMIS » که با حجم انبوه داده، شايد بتوان گفت در ميان 10 نرم افزار برتر کشور از نظر حجم داده قرار دارد و ديگري نرم افزار «صدور صورت حساب بازار برق» که براي رقمي در حدود 18000 ميليارد تومان گردش مالي در سال، صورت حساب صادر مي کند.

هفت تومان در هرکيلووات ساعت؛ هزينه انتقال برق
قراگوزلو در پاسخ به اين سوال که آيا بازار برق تنها محل مبادله اين کالاست، يادآور شد: در دهه هشتاد، تنها محل فروش برق نيروگاه ها، بازار برق بود. اين بازار، يک بازار عمده فروشي است؛ بدين معنا که توليدکنندگان برق را به ما مي فروشند و برق ابتدا وارد حوضچه (در اصطلاح بازار برق) شده و سپس بين مصرف کنندگان تقسيم مي شود. اما در حال حاضر به غير از بازار برق، 2 گزينه ديگر نيز وجود دارد: بازار دو جانبه که بر اساس آن توليدکننده و مصرف کننده با يکديگر قرارداد مي بندد و در اين ميان صرفاً هزينه ترانزيت برق به شرکت مالک شبکه پرداخت مي شود که حدود 7 تومان براي هرکيلووات ظرفيت قراردادي مي باشد.
وي افزود: اخيراً ابلاغيه قراردادهاي دوجانبه جهت مشترکين بخش توليد(صنعت) توسط وزير محترم نيرو ابلاغ گرديده و کليه توليد کنندگان بخش خصوصي و صنايع مرتبط مي توانند طبق اين روش به معامله برق با يکديگر بپردازند.
معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران راه سوم فروش برق را ارائه اين کالا در بورس انرژي دانست و اظهار کرد: معامله برق در بورس انرژي، ساز و کار رايج در بورس ها را دارد و شرکت مديريت شبکه برق ايران در اين حوزه، فقط در برخي خدمات جانبي مثل هزينه ترانزيت، کنترل فرکانس و غيره نقش ايفا کرده و هزينه اصلي انرژي و آمادگي نيروگاه ها در بورس برق با خريداران تسويه مي شود؛
وي افزود با تمام اين مباحث بررسي ها نشان مي دهد که گزينه ايده آل براي يک توليدکننده و يا فروشنده، حضور در هر سه بازار مي باشد.

قراردادهاي 2 جانبه و بورس انرژي، رقيب بازار برق نيستند
قراگوزلو با تاکيد بر اين مطلب که بازار برق نه تنها به قراردادهاي 2 جانبه و بورس به مثابه رقيب نمي نگرد بلکه اساساً خود، به دنبال تقويت آنهاست، خاطرنشان کرد: در همه دنيا حجم کوچکي از معاملات برق در بازار عمده فروشي صورت مي گيرد چرا که بازار عمده فروشي عموماً موظف به ايجاد تعادل در زمينه خريد و فروش برق است.
وي افزود: امروزه قراردادهاي 2 جانبه و بورس انرژي، اساس کار است زيرا شفافيت و سهولت بيشتري دارد. اين اتفاق براي دولت هم بهتر است چراکه به کاهش تصدي گري او مي انجامد لذا چشم انداز ترسيم شده اين است که حجم معاملات در بازار عمده فروشي برق نهايتاً به 20 درصد کاهش يابد که اين ميزان هم صرفاً براي ايجاد تعادل در بازار خريد و فروش برق خواهد بود.
معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران ادامه داد: بر اساس برنامه ريزي ها، تا انتهاي برنامه پنجم توسعه (پايان سال جاري) حجم معاملات برق در بورس انرژي به 25 درصد کل بازار برسد و پيش بيني مي شود تا آخر سال 95، بتوان دست کم 50 درصد معاملات را در قالب قراردادهاي 2 جانبه و يا بورس انرژي انجام داد.

«بازار خدمات جانبي» و «بازار لحظه اي» هم به بازار مي آيند
قراگوزلو گريزي هم به برنامه هاي آتي شرکت مديريت شبکه برق ايران در حوزه بازار برق زد و گفت: در بيش از 10 سالي که از ايجاد بازار برق گذشته است، اين مجموعه عمدتاً يک «بازار انرژي و آمادگي» بوده است؛ به اين معنا که ما قيمت انرژي و آمادگي نيروگاه براي توليد برق را پرداخت مي کرديم و در بازارهاي جانبي، چندان فعال نبوديم هرچند بهاي خدمات جانبي پرداخت مي شود ولي فضاي براي رقابت در اين بخشها وجود ندارد. مثلاً اگر نيروگاهي در حوزه فرکانس در بازار حضور پيدا کند، بهايي پرداخت مي شود ولي اين رقم، رقابتي نيست؛ به عبارت ديگر «بازار خدمات جانبي» وجود ندارد که البته مقدمات راه اندازي آن فراهم شده است و اميدواريم سال بعد، بازار خدمات جانبي هم ايجاد شود که باعث مي شود به مقدار نياز از خدمات جانبي برق را بصورت رقابتي بخريم.
وي افزود: در حال حاضر اگر براي فردا در يک ساعت 30 هزارمگاوات برق لازم باشد اما 50 هزارمگاوات ظرفيت آماده داشته باشيم، به ازاي آن 20 هزارمگاوات – بهاي آمادگي- پولي پرداخت مي شود. بعد از انتخاب توليدکننده نيز بهايي براي انرژي پرداخت مي کنيم اما در برخي از نقاط جهان، قيمت آمادگي را بالا مي برند ولي حجم انرژي را پايين مي آورند. مثلاً به ازاي 30 هزار مگاوات آمادگي، 10 هزار مگاوات آماده خواهند بود. به اين ترتيب براي آمادگي نيز بازار رقابتي ايجاد مي کنند. به اين صورت نيروگاه ها سر آماده بودن براي فردا نيز رقابت خواهند داشت.
اين مدير صنعت برق از «بازار لحظه اي» به عنوان راهبردي ديگر براي توسعه بازار برق نام برد و خاطرنشان کرد: در اين نوع بازار، اگر اتفاقي براي نيروگاهي افتاد، مجددا بازار فعال مي شود که اين کار، بازار را به زمان واقعي نزديک مي سازد که احتمال دارد در سال 96 راه اندازي شود.

مشکل فني – تخصصي نداريم
معاون بازار برق شرکت مديريت شبکه برق ايران در پايان با اشاره به توانمندي بالاي کشورمان در حوزه دانش و فناوري در صنعت برق، گفت: مشکل تامين منابع مالي، کماکان يکي از معضلات بخش خصوصي است چراکه مطالبات گسترده اي دارند. البته اميدواريم در ماه هاي آينده و با تغيير فضاي کشور به سمت بهبود اين وضعيت پيش برويم و قطعا هرچقدر بخش خصوصي نقش پررنگ تري داشته باشد، بازار از شفافيت و کارکرد بيشتري برخوردار خواهد بود.













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن