واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ آذر ۱۳۹۴ (۱۴:۱ب.ظ)
راهنماهاي باليني در ارتقاي کيفيت خدمات سلامت نقش مهمي ايفا مي کنند موج- بهکارگيري راهنماهاي باليني و حاکميت نظام راهنماي باليني بر سلامت کشور موجب ميشود تا سازمانهاي ارائهکننده خدمات در مقابل خدمات ارائه شده شان پاسخگو باشند.
توسعه فناوري و دستيابي به شيوه هاي جديد مراقبتي و درماني به يک چارچوب براي ارتقاي كيفيت خدمات در نظام مراقبتي نياز دارد. استفاده از راهنماي باليني معتبر يكي از راهكارهاي اساسي در ارائه مراقبت با كيفيت است.
بنابراين از اهداف مهم مديران و مسوولان نظام سلامت هر كشوري، فراهم كردن مراقبتي است كه براساس بهترين شواهد بوده و داراي هزينهاثربخشي فراواني است.
به کارگيري راهنماهاي باليني و حاکميت نظام راهنماي باليني بر سلامت کشور موجب مي شود تا سازمان هاي ارائه کننده خدمات در مقابل خدمات ارائه شده شان پاسخگو باشند.
راهنماهاي باليني نقشه راه بيماري را مشخص و آزمون و خطا را کاهش مي دهند
بهزاد رحماني، رئيس انجمن جراحان عمومي ايران، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري موج از تنظيم و تهيه راهنماهاي باليني در کشورهاي مختلف از سوي جمعي از انجمن هاي تخصصي مي گويد و اينکه بر اساس اين، راهنماهاي نگاشته شده به عنوان هماهنگ کننده استفاده و نقشه راه بيماري را مشخص مي کنند.
به گفته رئيس انجمن جراحان عمومي ايران در اختيار داشتن اين راهنماها موجب مي شود تا پزشکان در هر منطقه اي از کشور هر گاه با علايم خاصي از يک بيماري روبرو شدند به صورت مستقيم و بدون آزمون و خطا به سوي راه هاي تشخيص و درمان هدايت شوند.
نبايد همه امور را به راهنماهاي باليني ختم کنيم
محمد آقاجاني، معاون درمان وزارت بهداشت، نيز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري موج با وجود اينکه به کارگيري راهنماهاي باليني را براي ساماندهي خدمات پزشکي و طبابت در کشور ضرورتي غير قابل انکاري مي داند اما معتقد است نبايد همه امور را به راهنماهاي باليني ختم کنيم.
معاون درمان وزارت بهداشت به تجارب کشورهاي مختلف در اين زمينه اشاره مي کند و مي گويد: اين تجارب نشان دهنده اين است که تنها يکي از فاکتورهاي روش هاي اصلاح طبابت، لزوم به کارگيري راهنماهاي باليني هستند.
راهنماهاي باليني علاوه بر استفاده بهينه از منابع، به افزايش اعتماد عمومي و کاهش خطاها در پزشکي منجر شده و راهگشاي برنامه ريزي هاي کلان سلامت خواهند بود.
آقاجاني توجه به اخلاق پزشکي را در کنار راهنماهاي باليني در جهت گيري هاي تعرفه ها به سمت اقدامات ضروري مهم مي داند.
به گفته وي تغيير در برنامه هاي آموزشي براي پزشکان عمومي و پزشکان تخصصي و فوق تخصصي هم، ارکاني هستند که در روش هاي تشخيص درمان کمک مي کند.
با وجود مباحث مطرح شده از سوي معاون درمان وزارت بهداشت، اما بهزاد رحماني بر به کارگيري راهنماهاي باليني براي درمان بيماري ها تاکيد دارد و مي گويد: گايد لاين ها يا همان راهنماهاي باليني در امر تحقيقات بسيار مهم است چراکه بسياري از بيماري ها بر اساس يک نقشه قابل درمان هستند.
راهنماهاي باليني منابع را به سمت نيازهاي ضروري تر سوق دهند
معاون وزير بهداشت تصريح مي کند: راهنماهاي باليني تا حدي مي توانند مسير طبابت را مشخص و اصلاح کرده و تقاضاهاي القايي را محدود کنند و به اين ترتيب منابع را به سمت نيازهاي ضروري تر سوق دهند.
وزارت بهداشت چندين راهنماي باليني را در گذشته و حال، منتشر کرده است اما اين استفاده از راهنماها و اجرايي شدن آنها در قالب سازمان هاي بيمه بايد اتفاق بيفتد.
راهنماهاي باليني در کاهش هزينه هاي درماني موثر هستند
پيش از اين وزير بهداشت نيز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري موج، به لزوم به کارگيري راهنماهاي باليني در کاهش هزينه هاي درماني تاکيد کرده بود.
ايرج حريرچي، قائممقام و معاون کل وزارت بهداشت، نيز تهيه اين راهنماها را براي پزشکان خانواده بااهميتتر از اجراي مرحله اول طرح تحول نظام سلامت مي داند و بارها گفته است: «طبق سياستهاي کلي ابلاغي توسط مقام معظم رهبري و طبق قانون برنامهي پنجم، نظام بهداشتي- درماني کشور مکلف به نهادينهسازي راهنماهاي باليني در طبابت است که بر اين اساس، نظام ارجاع و پزشک خانواده شکل گرفته است.
به اعتقاد وي اگر استفاده از راهنماهاي باليني در کشور نهادينه شود، پزشکان مبتني بر اين راهنماها تدريس خواهند کرد و مردم هم ارايه خدمات را مبتني بر راهنماي باليني و بر اساس سطوح ارجاع قبول مي کنند که البته اين مساله نيازمند فرهنگسازي در کل جامعه است.»
بي ترديد حاکميت راهنماهاي باليني در کنار ديگر بخش ها در ارتقاي کيفيت خدمات سلامت نقش مهمي ايفا مي کنند.
چراکه اين بخش بر ايجاد ساختار مناسب براي اجراي برنامه هاي ارتقاي کيفيت تاثير گذار است، اما از آسيب هاي پيش روي اين راهنماهاي باليني تجميع نشدن نظرات کارشناسان است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]