واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ آبان ۱۳۹۴ (۱۶:۶ب.ظ)
ريس انجمن علمي آسيب شناسي ايران: آزمايشگاههاي باليني در طرح تحول سلامت از قلم افتادهاند موج-رئيس انجمن علمي آسيب شناسي ايران گفت: در طرح تحول سلامت آزمايشگاههاي باليني از قلم افتادهاند؛ به عبارت ديگر زماني که کليد طرح تحول زده شد ما هيچ برنامه مشخصي در بيمارستانهاي دولتي و دانشگاهي براي تحول آزمايشگاه باليني شاهد نبوديم.
به گزارش خبرگزاري موج، فريد کرمي با بيان اين که در يک تقسيم بندي کلي ميتوان مشکلات آزمايشگاهها را با درنظرگرفتن دولتي يا خصوصي طبقه بندي کرد، افزود: براي مثال سيستم ارجاعي که براي انتقال نمونههاي آزمايشگاهي در طرح تحول بر روي کاغذ آمده بود، فاقد پشتيبانيهاي لازم در محيط بود و بسترهاي مربوطه در آزمايشگاههاي دانشگاهي و دولتي براي آن فراهم نشده بود.
وي افزود: بزرگترين مانع در ارتقاي آزمايشگاههاي دولتي عدم تناسب تعرفه خدمات آزمايشگاهي با قيمت تمام شده آزمونهاي آزمايشگاهي بود که حتي با تجهيز کردن آزمايشگاهها با جديدترين دستگاهها و تکنولوژيها امکان انجام بسياري از آزمون هاي تخصصي در آزمايشگاههاي بيمارستانهاي دولتي و دانشگاهي فراهم نبوده و نيست.
کرمي تاکيد کرد که در اين فضا ارجاع نمونه در داخل سيستم بر روي کاغذ ميماند و در عمل امکان تحقق ندارد.
رئيس انجمن آسيب شناسي ايران خاطرنشان کرد: نگاه مسوولان ارشد حوزه درمان وزارت بهداشت به آزمايشگاه باليني نگاهي صنعتي است و به نظر من اين نوع نگاه نه تنها نميتواند به حل مشکل منتهي شود بلکه خود ميتواند مسائل جديدي را به سيستم تحميل کرده و در آينده مشکلات جديدي براي آزمايشگاههاي دولتي و دانشگاهي رقم زند.
کرمي منظور از نگاه صنعتي را اين گونه توضيح داد که با تجميع خدمات آزمايشگاهي در يک جا، قيمت تمام شده کم و انجام آزمونهاي آزمايشگاهي مقرون به صرفه شود.
وي افزود: اين کاملاً صحيح است که تمرکز خدمات در يک نقطه منجر به کاهش قيمت تمام شده مي شود اما اين زماني درست است که تمرکز خدمات مشکلي براي ارائه خود خدمات و کيفيت خدمات ارائه شده ايجاد نکند.
کرمي خاطرنشان کرد: در حال حاضر در برخي دانشگاهها طرحي تحت عنوان «دستورالعمل مديريت متمرکز» براي تجميع خدمات آزمايشگاهي در شرف استقرار است که بسياري از بديهيات مديريت آزمايشگاه در آن ديده نشده است.
وي توضيح داد: براي مثال در اين دستورالعمل آزمايشگاه بصورت بخشهاي جداگانه اي ديده شده که هربخش مسئول دريافت نمونه و ارائه جواب ميباشد؛ در اين دستورالعمل آزمايشگاه باليني شامل بخشهاي جداگانه اي تحت عنوان بيوشيمي، خونشناسي و ميکروبشناسي است که هريک مسوول فني خود را دارد و در اين ميان مرحله پست آناليتيک (مرحله تطبيق نتايج به دست آمده با وضعيت باليني بيمار) حذف شده است.
کرمي ادامه داد: در صورتي که از نظر علمي درخواست آزمايش توسط پزشک معالج نوعي درخواست مشاوره پزشکي است. همانطور که متخصص قلب در هنگام ويزيت بيماري که براي مشاوره به او ارجاع داده مي شود نياز به انجام برخي تستهاي تخصصي مثل اسکن تاليوم يا تست ورزش را صلاح ميبيند، درخواست مطالعات بيوشيميايي يا ميکروب شناسي بر روي نمونه بيمار نيز بايد از اين منظر نگريسته شود.
وي تصريح کرد: بديهي است که نتايج بدست آمده از بخشهاي مختلف آزمايشگاه باليني براي يک بيمار بايد به پزشک متخصص طب آزمايشگاه جهت جمع بندي نهايي و تطبيق با وضعيت باليني بيمار ارجاع شود تا در صورت وجود مغايرت درجوابها دستور انجام مجدد آزمايش صادر شود و يا ضمن تماس با پزشک معالج درخواست آزمايشي جديد با پزشک معالج مطرح شود.
به گفته کرمي، در کشورهاي پيشرفته دنيا اساس آزمايشگاه باليني بصورت الگوي بالاست و از ابتدا با درنظرگرفتن چنين اصول مديريتي است که اقدام به تمرکز خدمات آزمايشگاهي جهت کاهش قيمت تمام شده ميکنند.
وي گفت: متاسفانه اجراي دستوري چنين طرحهايي که قصد دارد بدون آماده سازي زيرساختها در کوتاهترين زمان به نتيجه برسد، ثمري نخواهد داشت و ممکن است به خرابي سيستمي که در حال حاضر کار ميکند، بينجامد.
کرمي ادامه داد:البته نکته ديگري که در اين دستورالعمل شاهد آن هستيم، نوعي پاسخگويي به درخواست دانش آموختگان علوم پايه است که به دليل عدم وجود امکانات شغلي در حوزه صنعت و تحقيقات متقاضي ورود به آزمايشگاههاي بيمارستانهاي دانشگاهي هستند و عملاً وزارت بهداشت قصد دارد که با يک تير چند نشان بزند: هم قيمت تمام شده خدمات را پايين بياورد و هم امکان اشتغال اين دانش آموختگان را فراهم کند.
وي افزود: اما غافل از آنکه حضور همکاران علوم پايه در آزمايشگاه بيمارستاني منوط به گذراندن دورههاي باليني است تا آنان با نوع کار در چنين آزمايشگاههايي آشنا شوند و از طرف ديگر هر آزمايشگاهي با هر سطحي از پيچيدگي نيازمند
متخصصان دانش آموختگان علوم پايه نيست؛ بخش ميکروب شناسي که در حد کشت معمولي بر روي نمونه خون و ادرار کار ميکند با يک کارشناس هم اداره مي شود و نيازي به يک PhD ندارد.
آموزش دستياران مغفول مانده است
کرمي ادامه داد: يکي از مسائلي که در طرحهاي کلان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي براي آزمايشگاه باليني در دانشگاهها مغفول مانده، آموزش دستياران است.
وي افزود: در حقيقت اينطور به نظر ميرسد که آزمايشگاه مرجع سلامت بدون درنظرگرفتن نحوه آموزش دستياران و جايگاه علمي اساتيد اين رشته طرحهايي ارائه ميدهد که با هدف کاهش قيمت تمام شده ممکن است آموزش دستياري ضربه ببيند. اين خود مصداق مشخص نبود توليت در طرحهاي کلان وزارتخانه است و در تدوين چنين مداخلات بزرگي دغدغههاي حوزه آموزش لحاظ نميشود.
کرمي در مورد آزمايشگاههاي بخش خصوصي گفت:در بين گروههاي پزشکي آزمايشگاههاي خصوصي بيشترين ضربه را در طول دو سال گذشته متحمل شدهاند؛ افزايش بي رويه قيمت کيت و مواد مصرفي، افزايش قيمت تجهيزات و هزينه سرسام آور نگهداري در کنار تعيين دستوري تعرفه اي که متناسب با اين هزينهها نبوده است، بسياري از آزمايشگاهها را يا ورشکسته کرده و يا در شرف ورشکستگي قرار داده است.
وي گفت: اين درحالي است که متاسفانه زماني که اين انتقادها به مديريت کلان آزمايشگاهها در وزارت بهداشت ارائه مي شود باز همان پاسخ قبلي را ميشنويم: «براي کاهش هزينهها بايد به سمت تمرکز خدمات آزمايشگاهي برويم.» و در حال حاضر آزمايشگاه مرجع سلامت الگوي تجميع را به آزمايشگاههاي کوچک پيشنهاد ميکند.
کرمي بيان داشت: انتظار ما از وزارت بهداشت آنست که خود چراغ اول را روشن کرده با بازنگري در نحوه صدور مجوز تأسيس آزمايشگاه از رشد بي رويه آزمايشگاههاي کوچک ممانعت به عمل آورد و سپس به دنبال تجميع آزمايشگاهها باشد.
وي افزود: اما واقعيت آن است که در حال حاضر شرايط تأسيس آزمايشگاه در دورافتادهترين منطقه کشور با قلب پايتخت فرقي ندارد و سهولت تأسيس آزمايشگاه چه از نظر نبود نظام سطح بندي و رعايت فاصله از يکديگر و چه از نظر فضا و امکانات فني لازم براي تأسيس، شرايطي را بوجود آورده که فارغ التحصيلان اين رشته کافي است با اخذ وام بانکي و اجاره يک محل که داراي حداقلهاي مندرج در آيين نامه تأسيس و اداره آزمايشگاه باشد، يکي از همان آزمايشگاههاي ريز و درشتي راکه مورد گله مسوولان است، تأسيس کنند که البته با اين هزينههاي سرسام آور و تعرفه غير واقعي خدمات سرنوشتي جز ورشکستگي در انتظار اين مؤسسين نيست.
به گفته وي، هفدهمين همايش آسيب شناسي و طب آزمايشگاه از چهارم تا ششم آذر در مرکز همايشهاي بين المللي رازي به همت انجمن آسيب شناسي ايران و با همکاري گروههاي پاتولوژي دانشگاههاي علوم پزشکي کشور، انجمن راديوتراپي انکولوژي، انجمن خون و سرطان کودکان، انجمن مديکال انکولوژي و هماتولوژي، مجمع انجمنهاي علمي گروه پزشکي، آزمايشگاه مرجع سلامت، مرکز تحقيقات غدد دانشگاه علوم پزشکي تهران، پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، مرکز تحقيقات سازمان انتقال خون ايران و مرکز تحقيقات انکوپاتولوژي دانشگاه علوم پزشکي ايران برگزار مي شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]