واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ آبان ۱۳۹۴ (۱۳:۵۹ب.ظ)
رييس پژوهشکده حفاظت صنعتي پژوهشگاه صنعت نفت: سالانه حدود 10 ميليارد دلار بابت رفع خوردگي هزينه ميشود موج - رييس پژوهشکده حفاظت صنعتي پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اينکه در کشور به دليل عدم آگاهي به طور جدي به پديده خوردگي توجه نشده است، گفت: يکي از عوامل اصلي عملکرد نامطلوب واحدهاي صنعتي پديده خوردگي است که اين پديده واکنشي ميان يک فلز يا يک سيال است که اين واکنش موجب کوتاه شدن عمر مفيد واحدهاي صنعتي ميشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، دکتر جابر نشاطي رييس پژوهشکده حفاظت صنعتي پژوهشگاه صنعت نفت در نشست خبري سومين کنگره خوردگي صنعت نفت و شانزدهمين کنگره خوردگي که صبح امروز(دوشنبه) برگزار شد، گفت: زماني که واحد صنعتي اجرايي ميشود عمر مفيدي براي آن در نظر گرفته ميشود که معمولا عمر مفيد واحدهاي صنعتي 20 تا 25 سال در نظر گرفته ميشود.
وي با بيان اين که اگر به هر دليلي اين واحد در اين مدت دچار مشکل شود تصور بر اين است که شکستگي در آن ايجاد شده است، اظهار کرد: يکي از عوامل اصلي عملکرد نامطلوب واحدهاي صنعتي پديده خوردگي است که اين پديده واکنشي ميان يک فلز يا يک سيال است که اين واکنش موجب کوتاه شدن عمر مفيد واحدهاي صنعتي ميشود.
نشاطي اظهار کرد: اين سيالات ميتواند آب دريا، گاز ترش، آب ناشي از فرآيندهاي برجهاي خنک کننده پالايشگاهها باشد که در صورتي که عمليات خاصي بر روي اين سيالات صورت نگيرد منجر به کوتاه شدن عمر مفيد واحدهاي صنعتي و ايجاد خسارات جاني و مالي خواهد شد.
رييس پژوهشگاه حفاظت صنعتي پژوهشگاه صنعت نفت خسارات وارد شده بر واحدهاي صنعتي را در دو نوع مستقيم و غير مستقيم دانست و يادآور شد: خسارات غير مستقيم چندين برابر بيشتر از خسارات مستقيم است که به سيستمها اعمال ميشود.
وي با بيان اينکه در دنيا 0.8 درصد تا 5 درصد از درآمد ناخالص داخلي صرف رفع خوردگي ميشود گفت: اگر توليد ناخالص داخلي کشور را 400 ميليارد دلار در نظر بگيريم و 3 درصد توليد ناخالص داخلي صرف رفع خوردگي شود به اين نتيجه مي رسيم که حداقل سالانه حدود 10 ميليارد دلار بابت رفع خوردگي در کشور هزينه ميشود.
وي اضافه کرد: بررسيهاي دنيا نشان ميدهد که بيش از 20 درصد خوردگيهاي يک کشور در واحدهاي صنعتي مربوط به صنايع نفت است.
نشاطي با تاکيد بر اين که مهندسي خوردگي ميتواند اقدامات پيشگيرانهاي براي ايجاد خوردگي ارائه دهد، خاطرنشان کرد: بررسيهاي سال 2000 نشان داده است که تنها با روش مهندسي خوردگي نميتوان جلوي خوردگي را گرفت از اين رو لازم است الگوي مديريت خوردگي نيز همراه با مهندسي خوردگي در نظر گرفته شود.
رئيس انجمن خوردگي ايران با بيان اين که در واحدهاي صنعتي لازم است در کنار کنترل خوردگي، فرآيند مديريت خوردگي تعريف شود، ادامه داد: بر اين اساس رصد و پايش خوردگي تنها محدود به متصدي خوردگي در واحدهاي صنعتي نميشود بلکه همه ارکان يک واحد صنعتي نسبت به پايش و رصد خوردگي در واحدهاي صنعتي اقدام کند تا از اين طريق خسارات ناشي از اين پديده گرفته شود.
نشاطي يادآور شد: گزارشهاي ارائه شده با اعمال الگوهاي مديريت خوردگي ميتوان تا 30 درصد از هزينههاي خوردگي را کاهش داد.
وي با اشاره به وضعيت کشور در حوزه خوردگي گفت: معمولا پديده خوردگي در کشور جدي گرفته نميشود که اين امر به دليل عدم آگاهي مسوولان واحدهاي صنعتي نسبت به خوردگي و يا تعريف نشدن فرآيندهاي پيشگيري از خوردگي است که در اين راستا با برگزاري کنگره خوردگي درصدد هستيم تا آگاهي مسوولان را نسبت به اين پديده ارتقاء دهيم.
رييس پژوهشکده حفاظت صنعتي پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به پروژههاي اجرا شده در اين پژوهشکده اظهار داشت: در اين راستا اقدام به طراحي و پيادهسازي نرمافزار مديريت خوردگي کرديم که استفاده از آن موجب ميشود تا واحدهاي صنعتي هزينههاي مربوط به خوردگي تجهيزات را برآورد کنند.
وي نرمافزار پايش خوردگي را از ديگر دستاوردهاي اين پژوهشکده نام برد و يادآور شد: اين نرمافزار علاوه بر ارائه روشهاي جلوگيري از خوردگي، تحليلهايي در خصوص عملکرد واحدهاي صنعتي ارائه ميدهد.
بر اساس اين گزارش، سومين کنگره خوردگي صنعت نفت و شانزدهمين کنگره خوردگي ايران سوم و چهارم آذرماه سال جاري با همکاري معاونت امور مهندسي صنعت نفت، انجمن خوردگي ايران و پژوهشگاه صنعت نفت برگزار مي شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]