واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ آبان ۱۳۹۴ (۱۱:۳۱ق.ظ)
وزير کار: کمپين نخريدن خودرو به کمپين خريد خودروهاي ايمن تبديل شود موج - وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي با اشاره به موضوع وسيله نقليه در تصادفات گفت: طرفدار مصرف توليد داخلي هستم اما فکر ميکنم که بايد کمپين نخريدن خودرو تبديل به کمپين خودروهاي ايمن و حافظ جان سرنشينان شود و بايد تغيير جهت دهد.
به گزارش خبرگزاري موج، علي ربيعي در برنامه يادمان قربانيان سوانح رانندگي که به مناسبت روز جهاني قربانيان سوانح رانندگي برگزار شد، گفت: اين دهه جهاني با عنوان ايمني راهها نامگذاري شده که ويژگي اين دهه ايمني کودکان است که بايد اقدامات جدي در اين خصوص صورت گيرد.
وي با اشاره به اينکه اگر فرزندي دچار سانحه شود، خانواده سالهاي طولاني درگير آن خواهد بود، افزود: در اين سالها که با عنوان وزير که مديريت بهزيستي با وزارت کار است، سعي خواهم کرد تا به اين مسائل بيشتر بپردازم.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي ادامه داد: هر سانحه سه مرحله دارد که پيش از اتفاق، حين اتفاق و پس از اتفاق را شامل ميشود که ما در هر مرحله نياز به فعاليتها و پيشگيريهايي داريم و مرحله سوم که پس از اتفاق است، به حوزه زيرمجموعه وزارت کار بازميگردد.
ربيعي با اشاره به اينکه موضوع بيمهها، بهزيستي و تضمينها در اين وزارتخانه مطرح است، گفت: بايد سياستهايي را دنبال کنيم تا افراد قرباني سوانح رانندگي زندگي بهتري را تجربه کنند و از آنجايي که خودم قرباني سوانح رانندگي هستم، تلاش دارم تا به اين موضوعات بيشتر بپردازم.
وي افزود: فرزند ۱۵ ساله من با زبان روزه سه ساعت در کنار خيابان ماند و هيچکسي او را به بيمارستان نرساند و راننده هم پس از تصادف با فرزندم فرار کرد و اين اتفاق هيچ وقت از زندگي من بيرون نميرود.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي با اشاره به اين که همه اقداماتي که امروز انجام ميدهيم، الزاماتي است که بايد براي رنج کمتر انسانها انجام شود، گفت: ۹۰ درصد کشته شدگان و آسيب ديدگان از اقشار کم درآمد و متوسط جامعه هستند و ۲۵ درصد تلفات جادهاي در ايران مربوط به حادثه موتورسيکلتها است که ۶۰ درصد به مرگ تبديل شده است.
ربيعي با اشاره به اين که استانهاي لرستان، کهگيلويه و بويراحمد، ايلام، کرمانشاه و چهارمحال بختياري بيشتر در معرض حادثه قرار دارند، افزود: متأسفانه ميبينيم که اقشار پردرآمد با ماشينهاي گران قيمت هم در خيابانها فرهنگ رانندگي ندارند.
وي با تأکيد بر اينکه در چند زمينه نياز به برنامهريزي داريم، اظهار داشت: بايد بخشي از مسائل را معطوف به موضوعات انساني و فرهنگي کنيم و بايد به طور مداوم موضوع آموزش و تغييرات نگرش را داشته باشيم.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي با اشاره به اين که ما به نوعي پرخاشگري رسيدهايم که ميخواهيم آن را در رانندگي تجربه کنيم، افزود: سال گذشته دو آيينه ماشين در ميدان کاج به هم برخورد کردند اما يک نفر فوت کرد؛ به دليل اين که يکي از رانندگان با قمه با راننده ديگر حمله کرد، بنابراين ما بخشي از سبک زندگي ناآرام را تجربه ميکنيم که آن را به رانندگي هم انتقال ميدهيم.
ربيعي با اشاره به اين که کسي که با پسرم تصادف کرد را ۶ ماه بعد شناسايي کرديم، گفت: اين فرد با يک خودروي رالي با فرزندم تصادف کرد اما وقتي با وي مواجه شدم، ديدم که اين ناشي از اقدامهاي غلط همنسلان من است که چنين فردي تربيت شده است، بنابراين رضايت دادم.
وي با تأکيد بر اين که بايد بخشي از اين سوانح را با قانون و جرايم و بخش ديگر را با فرهنگسازي برطرف کنيم، تصريح کرد: در کميسيون اجتماعي دولت به دنبال اين هستيم تا هزينه کارهاي خطرپذير را در رانندگي افزايش دهيم تا کمتر شاهد سوانح باشيم.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي با اشاره به موضوع وسيله نقليه در تصادفات، گفت: طرفدار مصرف توليد داخلي هستم، اما؛ فکر ميکنم که بايد کمپين نخريدن خودرو تبديل به کمپين خودروهاي ايمن و حافظ جان سرنشينان شود و بايد تغيير جهت دهد.
ربيعي با بيان اينکه خوشبختانه زمان حضور نيروهاي امدادي در حوادث ۱۰.۲۳ ثانيه که نرم جهاني آن ۸ ثانيه است، به ثبت رسيده است، افزود: ما در وزارت کار تلاش مان را افزايش خواهيم داد تا سانحه ديدگان سوانح رانندگي زندگي کم رنج تري را تجربه کنند؛ هر چند که امکانات ما محدود است.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي با بيان اين که در بخش بيمهها هم تلاش ميکنيم تا پوششهاي بيشتري را براي افراد حادثه ديده داشته باشيم، اظهار داشت: البته منابع ما بسيار محدود است و امسال به سختي به دنبال تأمين منابع هستيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]