واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ۴۱كشور استقلال استان جنوبي صربستان را تا به حال به رسميت شناخته اند
كليات
بلگراد - با گذشت يكصد روز از اعلام استقلال كوزوو بر خلاف انتظارات جامعه بينالمللي تاكنون فقط ۴۱كشور استقلال استان جنوبي صربستان را به رسميت شناخته اند.
در هفدهم فوريه امسال برابر با ۲۸بهمن ماه سال گذشته مجلس كوزوو با هماهنگي و برنامهاي از پيش تنظيم شده از سوي كشورهاي غربي، استقلال كوزوو را اعلام كرد.
هر چند كه حكومت مركزي صربستان سند استقلال كوزوو را باطل اعلام كرده و آن را به عنوان استان خود مختار در جنوب كشور خود قبول دارد، ولي استقلال كوزوو از سوي برخي از كشورها به رسميت شناخته شده است.
كوزوو دو ميليون نفر دارد.
آلبانيايي تباران كه نود درصد از ساكنين كوزوو را تشكيل ميدهند ساليان دراز براي رسيدن به استقلال و جدا شدن از صربستان مبازرات گسترده اي را پشت سر گذاشتند.
حكومت صربستان و حكومت موقت كوزوو طي يك مدت طولاني در سطح بينالمللي براي كسب حمايت بيشتر كشورهاي بزرگ رقابتهاي سختي را پشت سر گذاشتند.
گرچه آلبانيايي تباران كوزوو با برخورداري از حمايت آمريكا و برخي از كشورهاي قدرتمند اتحاديه اروپا توانستند كه به خواسته ديرينه خود يعني استقلال استان جنوبي صربستان دست يابند ولي در مقابل صربستان نيز با برخورداري از حمايت روسيه و برخي از ديگر كشورهاي اروپايي براي حفظ كوزوو در درون مرزهاي خود نا اميد نشده و تلاش دارد كه در چارچوب اصول حقوقي ، منشور سازمان ملل و قطعنامه ۱۲۴۴شوراي امنيت، سند استقلال كوزوو را از طريق سازمان ملل باطل كند.
از تلاشهاي حكومت بلگراد براي مخالفت با اعلام يك جانبه استقلال كوزوو مي توان به نشست مجلس نمايندگان صربستان در سي ام بهمن ماه سال ۸۶اشاره كرد كه در آن نمايندگان مجلس با تصويب قطعنامهاي سند استقلال كوزوو را باطل اعلام كردند.
در قطعنامه مجلس صربستان ضمن رد استقلال كوزوو اشاره شده است كه حكومت بلگراد براي حاكميت و تماميت ارضي صربستان كه بر اساس قانون اساسي اين جمهوري، كوزوو بخشي از آن شناخته شده است به مبارزات خود از طريق راههاي قانوني و حقوقي ادامه ميدهد.
در همين رابطه رسانههاي جمعي صربستان به نقل از نشريه پرسه چاپ اتريش گزارش دادند كه بعد از استقلال كوزوو بر خلاف انتظارات جامعه بين المللي آشوب گري و آوارگي صربها در اين منطقه رخ نداد ولي در مقابل تعداد كشورهايي كه استقلال كوزوو را به رسميت شناختند بسيار اندك است و رقم آنها به ۴۱كشور ميرسد.
به گزارش اين روزنامه اتريشي، استقلال كوزوو سبب اختلاف شديد بين ۲۷ عضو اتحاديه اروپا شد بطوريي كه اكنون اعضاي اين اتحاديه سياستي واحد و يكپارچه در قبال به رسميت شناختن استقلال كوزوو ندارند. اكنون كه بيش از سه ماه از استقلال كوزوو ميگذرد كشورهاي يونان، اسپانيا، روماني، قبرس، مالت و اسلواكي استقلال استان جنوبي صربستان را به رسميت نشناخته اند.
در اين گزارش با اشاره به موضع راسخ روسيه در حمايت از صربستان درقبال كوزوو گفت: تا زمانيكه مقاومت روسيه در مخالفت با استقلال كوزوو وجود داشته باشد، كوزوو به عنوان كشوري مستقل نميتواند به عضويت سازمان ملل درآيد.
روزنامه پرسه در قسمتي از گزارش خود با اشاره به اجراي قانون اساسي جديد كوزوو در ۱۵ژوئن امسال و احتمال استقرار هيات اتحاديه اروپا به جاي هيات سازمان ملل در تمامي منطقه كوزوو نوشت بايد به اين مساله توجه داشت كه هيات جامعه بينالمللي موسوم بهاي يولكس كه اعضاي آن عمدتا از كشورهاي عضو اتحاديه اروپا هستند با وجود مخالفت شديد صربهاي كوزوو و حكومت صربستان قادر به كنترل قسمت شمال كوزوو نيستند. اكثريت ساكنين شمال كوزوو را صربها تشكيل ميدهند.
دراين گزارش نيز آمده است، كوزوو عملا به دو قسمت صربنشين در شمال و آلبانيايي تبارنشين در جنوب تقسيم شده است، زيرا نه حكومت پريشتينا قادر به كنترل صربها در شمال كوزوو است و نه هيات جامعه بينالمللي موسوم بهاي يولكس.
اين روزنامه با تاكيد بر مخالفت صربستان با فعاليت هيات اتحاديه اروپا در كوزوو و اصرار جامعه بينالمللي براي جايگزين كردن هيات سازمان ملل با هيات اروپايي، وضعيت كنوني كوزوو را بحراني ارزيابي ميكند.
هيات غير نظامي سازمان ملل از اواسط ژوئن ۱۹۹۹ميلادي يعني بعد از تصويب قطعنامه ۱۲۴۴شوراي امنيت سازمان ملل در سراسر كوزوو مستقر شده اند و كنترل استان جنوبي صربستان را در دست دارند.
حكومت صربستان جايگزيني هيات سازمان ملل در كوزوو را در صورتي قبول مي كند كه اين امر در شوراي امنيت سازمان ملل مطرح و تصويب شود.
وضعيت كنوني كوزوو و اعلام استقلال آن بر پايه طرح مارتي آهتيساري نماينده اسبق دبير كل سازمان ملل استوار است.
آهتيساري در اوايل سال ۲۰۰۷ميلادي طرحي را مبتني براستقلال با نظارت جامعه بينالمللي براي خاتمه دادن به مساله كوزوو پيشنهاد كرد كه از يك سو با حمايت آمريكا و برخي از كشورهاي اتحاديه اروپا روبرو شد و از سوي ديگر صربستان و روسيه با آن مخالفت كردند.
بر پايه همين طرح بود كه حكومت پريشتينا استقلال يك جانبه كوزوو را در ۲۸بهمن ماه سال گذشته اعلام كرد.
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]