واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بيمه ازدواج به بساط عروسي اضافه ميشود
نویسنده : زهرا چيذري
پس از غيبت طولاني مسئولان حوزه جوانان در دومين جلسه تخصصي تدوين پروتكل ملي مشاوره ازدواج، محمدرضا رستمي، معاون ساماندهي امور جوانان از ساماندهي «بيمه ازدواج» به عنوان يكي از طرحهاي اين معاونت خبر داد؛طرحي كه توضيحات كوتاه وي درباره آن به جاي روشن كردن ماجرا، هيجاني و شعاري بودن آن را به رخ ميكشد.
ضروري و الزامي بودن مشاوره پيش از ازدواج از موضوعاتي است كه شايد هيچ مخالفي نداشته باشد اما كم و كيف اين مشاوره و همچنين ميزان تسلط مشاوراني كه قرار است چنين مشاورهاي را ارائه دهند از جمله مواردي است كه محل اختلاف ميان صاحبنظران است. همچنان كه معلوم نيست استانداردي كه قرار است براي چنين مشاورههايي تعيين شود، بر چه مبنايي است. اصلاً چگونه قرار است در جامعه كنوني با وجود تنوع سلايق و ديدگاهها و همچنين تغييرات عمدهاي كه با نفوذ فرهنگ و سبك زندگي غربي در نگاه جوانان كشورمان اتفاق افتاده، مشاوران قبل از ازدواج آنان را براي انتخاب و ازدواج پايدارتر و موفقتر همراهي كنند. حالا در اين ميان مفهوم «بيمه ازدواج» هم به ادبيات و دفتر لغات مرتبط با ازدواج و جوانان اضافه شد تا يك مجهول ديگر به اين وادي وارد شود.
صيغه جديد «بيمه ازدواج»
طرح «بيمه ازدواج» پيش از هر چيز ماجراي بيمه مهريه را به ياد ميآورد. بيمه نامهاي كه چند سال پيش در فهرست برخي از بيمههاي خصوصي قرار گرفت اما هيچوقت آنقدر جدي و فراگير نشد كه كسي از وجود چنين بيمهنامهاي خبر داشته باشد چه رسد به آنكه زوجهاي جوان براي داشتن چنين بيمهنامهاي اقدام كنند. جزئيات اين بيمهنامه چيزي شبيه بيمههاي عمر متداول است، با اين تفاوت كه ميزان مهريه و سن و سال زوج و البته مدت زمان بيمهنامه مبلغ آن را تعيين ميكند. حالا هم «بيمه ازدواج» موضوع جديدي است كه معاون جديد ساماندهي امور جوانان پس از غيبت طولاني مدت و سكوت رسانهاي اين معاونت آن را رسانهاي كرده است.
معاون ساماندهي امور جوانان وقتي خواست درباره بيمه ازدواج توضيح دهد با تأكيد بر تلاش اين معاونت براي الزامي كردن مشاوره و آموزش پيش از ازدواج استاندارد، افزود: در اين مسير مشكل اقتصادي خانوادهها و اينكه ممكن است خانوادهاي هزينه لازم براي مراجعه به مشاوره و آموزش را نداشته باشد، مانعي است كه براي رفع آن مقرر شده تا در آيندهاي نزديك بيمهنامه ازدواج را سازماندهي و اجرا كنيم تا كمك كند سياستهاي پروتكل مشاوره ازدواج بهتر اجرا شود. به گفته وي بيمهنامه ازدواج شامل آموزش و مشاوره پيش از ازدواج، مهريه و مسكن خواهد بود. آنچه از توضيحات مبهم معاون ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان بهدست ميآيد، حكايت از آن دارد كه بيمه ازدواج از جمله واژهسازيهايي است كه فكر و كارشناسي مناسبي را در عقبه خود ندارد و همين موضوع موجب ميشود تا اين طرح نيز مانند بسياري از طرحهاي ديگر در حوزه جوانان محكوم به فراموشي شود زيرا پايههاي محكمي ندارد.
مشاوره الزامي كارگشا يا گره؟
رستمي در عين حال با طرح پرسشهايي مانند اينكه آيا واقعاً نياز به تدوين پروتكل ملي مشاوره ازدواج هست يا نه و اگر تنظيم شود آيا قابليت اجرايي شدن در اين حوزه را دارد، ترديد خود را درباره ابهامات پروتكل مشاوره ازدواج به نمايش گذاشت. فرشاد بهاري، رئيس اداره آموزش و پايش سلامت روان وزارت بهداشت در پاسخ به اين پرسش گفت: پروتكل نياز است اما الزام نيست. به باور وي رويكرد قالبي براي مشاوره ازدواج نداريم اما ساختار مشخصي داريم. اگر نگاه فرد را در مورد ازدواج بدانيم بايد بپرسيم فرد چه تعريفي از ازدواج دارد.
به هر رو بديهي است ايجاد يك الزام بدون توجه به زيرساختها و واقعبيني و راهكارهايي شبيه بيمه ازدواج نه فقط تضميني براي يك ازدواج پايدار و موفق نيست بلكه بروكراسيهاي اداري را افزايش ميدهد و زمينه تخلفات تازهاي را در اين مسير باز ميكند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۴ - ۲۲:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]