واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ آبان ۱۳۹۴ (۱۷:۱۰ب.ظ)
ديناروند: 50 درصد از «کالاهاي سلامت» توليد داخل است موج-رئيس سازمان غذا و دارو با بيان اينکه بيش از 50 درصد از کالاهاي سلامت توليد داخل است، گفت: راه توسعه صنعت ايران، توسعه صادرات دارو است.
به گزارش خبرگزاري موج، رسول ديناروند در دومين نشست سفرا و روساي نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران و مسوولان حوزه سلامت با بيان اين که اکنون يک هزار و 200 مولکول دارويي در ايران وجود دارد، گفت: اين تعداد مولکول به سه هزار شکل دارويي و 6 هزار پروانه دارويي تبديل شده است اين در حالي است که بيش از 80 درصد اين پروانهها توليد داخل و حدود 16 درصد آنها وارداتي هستند.
رئيس سازمان غذا و دارو عدد کلي بازار سلامت ايران از جمله دارو، آرايشي، بهداشتي، تجهيزات پزشکي و مکملها را برابر با 4.2 ميليارد در سال 2014 اعلام و عنوان کرد: اين در حالي است که ميزان رقم مبادله شده در بازار دنيا در اين سال يک هزار ميليارد بوده است. از سوي ديگر در تجهيزات پزشکي و لوازم آرايشي و بهداشتي و فرآوردههاي مکمل، بازار ايران 0.5 بازار جهاني است.
البته در برخي حوزهها سهم توليد داخل بالا بوده و در برخي حوزهها کمتر است. مثلاً در حوزه تجهيزات پزشکي و آرايشي سهم توليد داخل کمتر و در حوزه دارو و لوازم بهداشتي سهم توليد داخل بالا است.
معاون وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي با بيان اينکه بيش از 50 درصد از کالاهاي سلامت که بازاري حدود 10 ميليارد دلار را شامل ميشوند، توليد داخل است، گفت: 30 درصد از اين اقلام وارداتي و بخشي از آنها به صورت قاچاق وارد ميشوند.
اما نسبت سهم توليد داخل ما به سهم واردات در سالهاي اخير تقريباً پايدار بوده است، به طوري که سهم توليد داخل دوسوم و سهم واردات يک سوم بوده که البته اين يک سوم از نظر کمي بسيار کمتر است به گونه اي که عددي بين سه تا چهار درصد را نشان ميدهد.
رئيس سازمان غذا و دارو با بيان اينکه حدود 95 تا 97 درصد داروي مصرفي کشور توليد داخل است، گفت: از نظر عددي سهم واردات دارو به کشور ناچيز است. اين در حالي است که در چهار سال اخير بازار ما از نظر عددي رشد نداشته و بيانگر 33 تا 34 ميليارد دلار است. طبق پيش بينيهاي انجام شده در سال 94 نيز تقريباً به همين ميزان باقي ميماند.
وي ادامه داد: اما بازار دارويي ايران به دليل افزايش قيمت ارز از نظر ريالي به شدت انبساطي بوده است. به اين معني که بازار دلاري ما نيز مانند بازار عددي ثابت مانده و سهم واردات متوقف مانده است. همچنين در سال هاي 93 و 94 ميزان ارزي مورد استفاده کاهش يافته و وابستگي ارزي کشور در سال 93 براي نخستين مرتبه رو به کاهش بوده است در حالي که اين وابستگي در سال 92 از يک ميليارد دلار بالاتر بوده؛ اميدواريم اين عدد در سال 94 پايينتر از سال 93 باشد.
دکتر ديناروند با بيان اينکه ميانگين جهاني سرانه مصرف دارو 135 دلار است؛ سرانه مصرف دارو در کشور را 54 دلار، در ترکيه 150 دلار و در کشورهاي عربي حاشيه خليج فارس 260 دلار عنوان کرد و گفت: ميزان صادرات دارو در کشور يک سير صعودي تا سال 90 داشته است. در سال 91 و 92 به جهت سياستهاي ارزي ميزان صادرات کاهش يافته، اما در سال 93 وضعيت اصلاح شده است و به بالاتر از ميزان صادرات نسبت به سال 90 رسيدهايم، البته کماکان عدد صادرات ناچيز است.
رئيس سازمان غذا و دارو با تاکيد بر اين که در سالهاي اخير استراتژي توسعه بازار تاکيد بر واردات بوده است، گفت: اين وضعيت در کشورهاي رقيب کاملاً متفاوت است. در زمان بحران دارويي يکي از بحثهاي جدي که سفراي ايران پيگير آن بودند، کمک به واردات دارويي بود اما اکنون براي حل مشکلات بايد به سمت توسعه صادرات برويم.
دکتر ديناروند با بيان اين که اقتصاد ترکيه نسبت به ايران در وضعيت بهتري قرار دارد، خاطرنشان کرد: اما بازار دارويي ترکيه شبيه ايران است. هر چند که در زمينه داروهاي بيوتکنولوژي ايران از ترکيه پيشي گرفته و حتي قراردادهايي در زمينه انتقال دانش اين داروها به ترکيه منعقد شده است. اما نگاه ترکيه اين است که در 10 سال آينده ميزان صادرات خود را 20 برابر کرده و از مرز 11 ميليارد دلار صادرات دارو عبور کند.
وي با تاکيد بر اين که در حوزه صادرات دارو هدف ما در سال 1404 رسيدن به عدد يک ميليارد و 500 ميليون دلار است، خاطرنشان کرد: اما ممکن است حتي به اين هدف نيزنرسيم. چرا که نگاه ما به جاي برونگرا بودن به درون است. اما که راه توسعه صنعت ايران، توسعه صادرات است. از سفرا درخواست ميکنم نگاهشان در حوزه دارو بر صادرات متمرکز باشد. لذا کمک کنيد تا داروي ما وارد بازار کشورهاي منطقه شود.
دکتر ديناروند يکي از اولويتهاي کشور در توسعه صادرات دارو را دست يافتن به بازار عراق و چند کشور ديگر عنوان کرد و گفت: کمک وزارت امور خارجه براي دستيابي به اين هدف حياتي است. از سوي ديگر بايد سهم خود را از بازارهاي در حال توسعه با کمک صنعت و سنديکاي مربوطه بگيريم.
رئيس سازمان غذا و دارو در پايان تاکيد کرد: هدف ما اين است که به تراز مثبت برسيم. اگر واردات ما يک ميليارد دلار است، در پايان برنامه ششم توسعه کشور بايد يک ميليارد و 250 ميليون دلار واردات دارو داشته باشيم تا تراز صادرات مثبت شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]