واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مشهد با حجم فزاينده زائران، نياز به توسعه حمل و نقل ريلي دارد
مشهد - خبرنگار اطلاعات: در افق سياستهاي گردشگري ايران، طي دهه آينده مشهد به قطب زيارتي - سياحتي كشور تبديل ميشود. اين عنوان از سالها قبل با سرزمين قدسي توس و شهر امامرضا (ع) همراه بوده است، اما از زبان آمار ميتوان در سال 1404، با سالانه 30 ميليون مسافر مواجه شد كه از دورترين نقاط ميهن و حتي سرزمينهاي دور و نزديك آن سوي مرز، به اين ديار سفر ميكنند.
از نگاه سازمان بينالمللي متروپليس، مشهد دومين كلانشهر مذهبي جهان است و براساس راهكارهاي اين سازمان جهاني، اين شهر براي رسيدن به نصابهاي يك شهر استاندارد توريستپذير، بايد زيرساختهاي خود را تكميل كند.
هيأت دولت در سفر اخير خود به خراسان رضوي، با توجه به مسئوليتي كه مشهد در سالهاي آينده در عرصه صنعت گردشگري بردوش خواهد داشت، كوشش كرد تا در فضايي سرشار از انعطاف اعتبارات قابل توجهي براي بهبود اين زيرساختها اختصاص دهد.
2000 ميليارد ريال اعتبار براي يك سال
براساس مصوبات هيأت دولت، قرار است طي يك سال افزون بر 2000 ميليارد ريال اعتبار براي تقويت وضعيت تردد در مسير مشهد هزينه شود، كه اين رقم ميتواند تحول محسوسي را در اين زمينه ايجاد كند و از كاستيهاي ديرين موجود در اين بخش به طرز مناسبي بكاهد.
غحمل و نقل ريلي
اشتياق مسافران براي سفر به مشهد به ويژه در ايام نوروز و فصل تابستان موجب فاصله بين عرضه و تقاضا براي پيدا كردن وسيله نقليه ميشود.
در اين عرصه، با توجه به قيمت گران بليت هواپيما براي قشرهاي كمدرآمد و سختي سفر با اتوبوس براي افراد مسن و خانوادههاي پرجمعيت، قطار بيشتر ازهر وسيلهاي جاذبه خود را نشان ميدهد.
در دو دهه اخير كه مسافران مشهد از رقم سه ميليون نفر در سال به رقم باورنكردني 25 ميليون نفر در سال گذشته رسيد، ازدحام در راهآهن و آژانسهاي مسافرتي براي تهيه بليت را موجب شد.
براساس برنامهريزي قرار است، در صنعت حمل و نقل براي افزايش دسترسي مردم به قطار مشهد سرمايهگذاريهاي تازهاي صورت گيرد كه اختصاص 150 ميليارد ريال براي شروع عملياتي برقي كردن راهآهن مشهد - تهران يكي از برجستهترين آنهاست. در همين راستا مجوز اجراي پروژه قطار سريعالسير در اين مسير صادر شده است تا ساكنان پايتخت با سرعت بيشتر و شمار افزونتري رهسپار سفر اين شهر مقدس شوند.
با پيشبينيهاي انجام شده، دغدغه مردم خراسان رضوي براي سفر به شمال و مسافرت ساكنان شمال كشور به مشهد نيز قرار است از طريق بهرهبرداري از راه مشهد گرگان مرتفع شود، اين خط تا رشت امتداد مييابد و كمربند ريلي شمال كشور را تكميل ميكند.
به اين پروژهها بايد قطار مشهد چابهار را هم افزود كه علاوه بربه صدا درآوردن سوت قطار در خط سيستان و بلوچستان، به موازات تردد قطارهاي مشهد در مسير بندرعباس، مردم خراسان رضوي به ويژه مشهد را به يكي ديگر از بنادر كشور متصل و امكان شكوفايي اقتصادي را فراهم ميكند.
در جادهها
مشكل راههاي منتهي به مشهد مقدس از ديرباز به عنوان يك معضل نيازمند توجه مطرح بوده است.
كمعرض بودن جادهها در تمام مبادي همچون شمال به مشهد، سمنان به مشهد، زاهدان به مشهد، كرمان به مشهد مشهود و آمار تلفات جادهاي نيز مقولهاي عيني و تأسفبار و در عين حال تأملبرانگيز بوده است. امسال قرار است براي سهولت تردد وسايط نقليه جادهاي، 50 ميليارد ريال در شمال استان خرج شود. اين پول براي احداث راه اصلي كنارگذرهاي قوچان، چناران، نيشابور و فريمان هزينه ميشود.
وزارت راه و ترابري با وسعت بخشيدن به پروژه در مسيري طولاني، عمليات بزرگراه آزادشهر - بجنورد - شيروان و قوچان را پيگيري ميكند.
اين طرح 165 ميليارد ريال اعتبار دارد كه در نهايت اتوبوسها و سواريها زوار را سريعتر به دروازههاي مشهد ميرسانند.
اجراي عمليات باند دوم تربت حيدريه، باغچه، نيشابور و سبزوار با 230 ميليارد ريال اعتبار و اختصاص 85 ميليارد ريال براي راههاي فيضآباد، بجستان، فردوس، ديهوك و گناباد و بهسازي راه تربت حيدريه - بيرجند در جنوب استان هم از گامهايي است كه در نهايت به افزايش ضريب سلامت مسافران ميانجامد.
حذف نقاط حادثهخيز
تصادفهاي منجر به فوت و زخمي شدن زوار امامرضا(ع) از غمانگيزترين اتفاقاتي است كه در سال بارها رخ ميدهد. انعكاس اخبار كشته شدن شماري از هموطنان در يكي از جادههاي استان اندوه را بر دل مردم مشهد مينشاند اما براي مقابله با اين وقايع ناگوار چه بايد كرد؟ حذف نقاط حادثهخيز و پيچهاي خطرناك از بديهيترين كارهايي است كه تعويق آن فاقد توجيه لازم است. امسال 300 ميليارد ريال براي اين منظور قرار است هزينه شود. اين اعتبار ميتواند دستاورد مهم كاهش تلفات جادهاي را در برداشته باشد، كه گامي مطلوب است. ضرورت بازنگري در مشهد
دورخيز مسئولان براي تبديل فرودگاه مشهد به يك قطب اقتصادي و فرودگاه بينالمللي از چند سال پيش آغاز شده كه آثار آن با انجام پروازهاي پرتعداد داخلي و خارجي بروز خواهد كرد.
در ماههاي اخير 250 ميليارد ريال سرمايهگذاري شهرداري براي تكميل مدرنترين پايانه مسافري كشور در مشهد محقق شده است، اما در روند پرشتاب سرمايهگذاري و تقويت زيربناها در خارج از محدوده شهر اين پرسش مطرح است كه آيا اين كلانشهر در داخل شهر هم از ظرفيت كافي برخوردار است؟ بدون ترديد پاسخ اين پرسش منفي است. مشهد هماكنون در خيابانهاي منتهي به حرم با كمبود جدي پاركينگ و معابر عريض و وسيع مواجه است. از چهار خيابان منشعب از حرم فقط خيابان امامرضا(ع) تا حدودي قابل تحمل است و خيابانهاي نواب صفوي، طبرسي و شيرازي در هنگام حضور زوار با گره كور ترافيك مواجه هستند.
قرار است با مساعدت مالي دولت امسال 200 دستگاه اتوبوس، 1000 دستگاه مينيبوس، 2500 دستگاه تاكسي و 500 دستگاه تاكسي ون براي توسعه ناوگان حمل و نقل شهري مشهد خريداري و 14000 دستگاه تاكسي فرسوده نيز تعويض شود.
روشن است كه اين تصميم گرهگشا و تأثيرگذار است اما آيا وسايط نقليه جديد قرار است در صف طولاني ترافيك خيابانهاي بهار، دانشگاه، شيرازي، احمدآباد و ديگر مناطق پررفت و آمد شهر براي دقايق طولاني معطل شوند.
به نظر ميرسد چارهانديشي براي تغيير سيماي خيابانها مشهد و تحول در ساختار سنتي اين خيابانها مهمترين مأموريتي است كه كمتر به آن توجه شده است.
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 333]