واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ آبان ۱۳۹۴ (۱۵:۴۴ب.ظ)
با توسعه سامانهها؛ 14 درصد راندمان آبياري بخش کشاورزي افزايش يافت موج - موسسه تحقيقات فني و مهندسي کشاورزي وزارت جهاد کشاورزي براساس آخرين نتايج تحقيقات خود، حجم آب مصرفي در بخش کشاورزي را 71 درصد اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، به رغم اعلام برخي از دستگاهها و مسوولان مبني بر مصرف بيش از 90 درصد آب تجديد شونده کشور در بخش کشاورزي، نتايج اخير پژوهشهاي محفقان موسسه تحقيقات فني و مهندسي کشاورزي در زمينه آب که از دو سال گذشته آغاز شده، نشان ميدهد، طي هفت سال اخير 71 درصد حجم آب تجديدپذير کشور در بخش کشاورزي مصرف شده است.
فريبرز عباسي، رئيس موسسه تحقيقات فني و مهندسي کشاورزي، در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار داشت: اعتقاد ما بر اين است که حجم آب مصرفي در بخش کشاورزي با کسر برخي از تلفات از جمله تلفات آب در کانالهاي انتقال و توزيع، تلفات آب در قنوات در فصول غيرزراعي، آب مصرفي در توليد برق در فصل زمستان و لحاظ برخي تلفات ديگر به کمتر از 71 درصد ميرسد.
وي با بيان اين که برآورد حجم آب مصرفي در بخش کشاورزي توسط موسسه تحقيقات فني و مهندسي کشاورزي در دو دوره زماني بلندمدت 50 ساله و کوتاه مدت هفت ساله و روش کار براساس بيلان آب مصرفي انجام گرفته است، تصريح کرد: نتايج اين تحقيقات نشان ميدهد کل مصرف آب تجديدپذير طي 50 سال گذشته نزديک به 128 ميليارد مترمکعب و در مدت هفت سال اخير 106 ميليارد مترمکعب بوده است.
عباسي افزود: براساس برآورد محققان ما، از کل آب تجديدپذير طي دوره 50 ساله نزديک به 52 درصد در بخش کشاورزي و درمدت هفت سال اخير 71 درصد در اين بخش مصرف شده است.
وي در همين حال گفت: عددي که بعضي از دستگاهها و کارشناسان تاکنون در مورد مصرف بيش از 90 درصد آب در بخش کشاورزي اعلام کردهاند، صحيح نيست و روش ما اين عدد را نقد مي کند.
افزايش 14 درصدي راندمان آبياري
عباسي با اشاره به اين که طي دو سال اخير تلاش ويژه اي در زمينه آب در موسسه تحقيقات فني و مهندسي کشاورزي شروع شده است، اظهار داشت: محققان اين موسسه در سه حوزه ارزيابي راندمان آبياري و تغييرات زماني و مکاني آن در کشور، برآورد حجم آب مصرفي در کشاورزي و تعيين وضعيت بهره وري آب و تغييرات آن طي چند سال گذشته، اقدامات موثري را انجام دادهاند.
وي راندمان کاربرد آب در مزرعه، راندمان توزيع (در کانالهاي 3 و 4) و راندمان انتقال آب (در کانالهاي درجه يک و دو) را از انواع راندمان آبياري عنوان کرد و گفت: راندمان کل آبياري که يکي از شاخصها و معيارهاي اصلي در مصرف بهينه آب است از حاصل ضرب اين سه راندمان بدست ميآيد.
رئيس موسسه تحقيقات فني و مهندسي کشاورزي اعلام کرد: جمع بنديهاي ما در موسسه نشان ميدهد راندمان کاربرد آب در اراضي زراعي به طور متوسط 53 درصد و در اراضي باغي نزديک به 66 درصد است.
وي راندمان کاربرد آب در سيستمهاي آبياري باراني را به طور متوسط 62 درصد و در آبياري قطره اي را حدود 71 درصد اعلام کرد.
عباسي افزود: به لحاظ مقايسه اي، بيشترين راندمان کاربرد آب در سيستمهاي آبياري قطرهاي، باراني، عقربه اي و جويچهاي است.
وي به مقايسه راندمان کاربرد آب در سيستم آبياري تحت فشار و سنتي پرداخت و خاطر نشان کرد: بر اساس تحقيقات اين موسسه، متوسط راندمان کاربرد آب در سيستم آبياري تحت فشار 67 درصد و در سامانههاي آبياري سطحي 54 درصد ميباشد.
عباسي در عين حال متوسط راندمان کاربرد آب به لحاظ تغييرات زماني در دهه 70 تا 80 را 52 درصد، دهه 80 تا 90 حدود 58 درصد و از سال 90 تا ابتداي سال 94 را نزديک به 59 درصد عنوان کرد.
وي با اذعان به اين که تحقيقات فوق بيانگر آن است که طي 23 سال گذشته، راندمان کاربرد آب در داخل مزارع، راندمان انتقال و توزيع روند صعودي داشته است، تصريح کرد: راندمان کل آبياري نيز تقريباً 14 درصد افزايش داشته به طوري که کل راندمان آبياري از 30 درصد در دهه 70 تا 80 به 44 درصد در ابتداي سال 94 رسيده است.
اين مقام مسوول ادامه داد: برنامه پنجم توسعه، سالانه يک درصد براي افزايش راندمان آبياري هدفگذاري کرده که اين هدف تقريباً محقق شده که ميتوان آن را حاصل تلاشهاي زياد و برنامه ريزي در کشور به خصوص در زمينه توسعه روشهاي آبياري تحت فشار، تجهيز و نوسازي اراضي کشاورزي، انتقال يافتههاي تحقيقاتي به جامعه کشاورزي و فعاليتهاي آموزشي و ترويجي در حوزه کشاورزي دانست.
عباسي در مورد بهره وري آب نيز اظهار داشت: براساس بررسيهاي ما، طي ده سال گذشته يعني از سال 83 تا 92، بهره وري فيزيکي آب از 9 دهم به 1/1 کيلوگرم بر مترمکعب ارتقا يافته است؛ يعني به ازاي مصرف يک مترمکعب آب يک کيلو و 100 گرم محصول توليد شده است.
وي افزود: دامنه اين تغييرات و روند افزايشي در توليد محصول به ازاي مصرف يک مترمکعب آب، نشان ميدهد که اقدامها و برنامه ريزيهاي کشور در بخش کشاورزي نيز در افزايش بهره وري آب مؤثر بوده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]