واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: هستهاي شدن پاكستان: پيشينه و فرايندها (بخش (۳
***برنامه هستهاي پاكستان و شوراي امنيت
پس از آنكه پاكستان در واكنش به آزمايشهاي هند مبادرت به آزمايش هسته اي كرد، شوراي امنيت در تاريخ ۲۹مه ۱۹۹۸نسبت به انجام اينگونه اقدامات اظهار تاسف كرد و از پاكستان و نيز هندوستان درخواست كرد تا معاهده منع گسترش سلاحهاي هستهاي و معاهده منع جامع آزمايشهاي هستهاي را بدون تاخير وبدون هيچ پيش شرطي بپذيرند.
شوراي امنيت همچنين از اين كشور خواست تا از خود خويشتنداري نشان داده و گامهايي فوري را براي كاهش يا حذف تنشها ميان خود بردارند و گفت وگو براي حل و فصل مسايل مهم را از سر گيرند.
شوراي امنيت در اين زمان از تصويب قطعنامههاي الزام آور خودداري كرد كه از بهترين دلايل آن بحث مواجهه منطقهاي بين پاكستان و هند و دستيابي به يك دكترين واحد بوده است ولي به گفته نمايندگان كشورهاي عضو شوراي امنيت ، اين بيانيه واكنش جامعه بينالمللي نسبت به اين آزمايشها بود.
در تاريخ ۴ژوئن ۱۹۹۸نيز وزراي خارجه پنج كشور عضو شوراي امنيت پس از نشست خود در ژنو، بيانيهاي مشترك را انتشار داده و در آن اقدام هر دو كشور هندوستان و پاكستان را در انجام آزمايشهاي هستهاي محكوم كردند.
آنها طرفين را به تلاش براي جلوگيري از مسابقه سلاحهاي اتمي و موشكي در جنوب آسيا، حل اختلافات خود از طريق مسالمت آميز و متوقف ساختن توليد موادي كه در توليد سلاحهاي اتمي استفاده ميشود، ترغيب كردند.
شوراي امنيت سپس با تصويب قطعنامه ۱۱۷۲در ششم ژوئن ،۱۹۹۸از هند و پاكستان خواست تا فوري برنامههاي توسعه سلاحهاي هستهاي و استفاده از اين سلاحها و همچنيپن توليد موشكهاي بالستيك قادر به حمل سلاحهاي هسته اي و مواد اوليه توليد اين سلاحها را متوقف كنند و متعهد شوند تجهيزات ، مواد فناوري مورد استفاده درتوليد سلاحهاي تخريبي و يا موشكهاي حمل سلاح هاي هستهاي صادر نكنند.
در ابتداي اين قطعنامه شوراي امنيت خاطرنشان ميكند كه گسترش هرنوع سلاح كشتار جمعي تهديدي براي صلح و امنيت بينالمللي ميباشد كه به طور ضمني به فصل ۷منشور سازمان ملل اشاره دارد.
اين قطعنامه در عين حال بدون ذكري از بند ۴۰منشور تمام كشورها را تشويق ميكند تا از صادرات تجهيزات ، مواد و فناوري مرتبط با برنامههاي هستهاي و موشكي به پاكستان و هندوستان جلوگيري كنند.
در راستاي مفاد معاهده منع گسترش سلاحهاي هستهاي شوراي امنيت از هندو پاكستان درخواست كرد تا شرايط تبديل شدن به قدرت هستهاي را ايجاد نكنند.
اين شورا از اين دو كشور و تمام كشورهاي ديگر خواست تا بدون هيچ گونه تاخير و شرايطي عضو معاهده منع گسترش سلاحهاي هستهاي و منع آزمايشات هستهاي شوند.
همچنين از هند و پاكستان خواسته شد تا بر مبناي توافقهاي انجام شده به طور فعال در مذاكرات خلع سلاح كه در ژنو در مورد معاهده منع توليد مواد اوليه مورد نياز در توليد سلاحهاي هستهاي و به منظور رفع تنشهاي موجود بين دو كشور شركت نمايند و تلاش كنند تا به راه حلهاي قابل قبول كه به ريشهها و علل اين تنشها اشاره دارد ( از جمله كشمير ) دست يابند.
در ۳۰مه ، كوفي عنان ، دبير كل سابق سازمان ملل ، بار ديگر از اين دو كشور خواست تا در اين مرحله حساس ، قدرت خود را به وسيله اعمال محدوديت ها و كاهش تنشهاي موجود به اثبات برسانند .
وي اشاره كرد كه هند قبلا مهلتي براي آزمايشهاي آينده در خواست كرده است و از پاكستان خواست تا او نيز چنين اقدامي انجام داده و بدون پيش شرط به معاهده منع آزمايشات هستهاي پايبند باشد.
ادامه دارد ...
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 241]