واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: هستهاي شدن پاكستان: پيشينه و فرايندها (بخش (۴
** مسيرهاي راهبردي مديريت بحران هسته اي
.۱راه نظامي
با افزايش دامنه نگرانيهاي امنيتي پاكستان ، رهبران اين كشور در پاسخ به اين گونه نگرانيها به سمت تقويت بنيه دفاعي خود گرايش شديدتري يافتند.
از طرف ديگر خاتمه سريع جنگ در عراق و ناتواني ارتش آن در دفاع از كشور ممكن است به اين ارزيابي در پاكستان منجرشود كه در مقابل فناوري پيشرفته تسليحاتي آمريكا نميتوان مقابله نظامي كرد.
بنابراين در صورت طرح چنين گزينهاي ممكن است با برخي احتمالات ، پاكستان بايد خود را براي خلع سلاح هستهاي درصورت درخواست آمريكا آماده كند تا به سرنوشت عراق دچار نشود.
البته چنين برداشتي تاكنون امكان طرح علني نيافته است ولي موضع منفي آمريكا در مقابل پاكستان كم و بيش مطرح شده و از طرفي در پاكستان نيز بر ضرورت مقاومت در مقابل زياده طلبيهاي احتمالي آمريكا تاكيد شده است .
با توجه به دارا بودن قدرت تاثيرگذاري سياسي اقشار مذهبي بر تصميمگيري هاي دولت اسلام آباد ، عمده اين نظرات ميتواند به دكترين مواجهه نظامي دامن بزند.
از جمله قاضي حسين احمد، رهبر جماعت اسلامي پاكستان در اين خصوص اظهار نموده است :در حالي كه آمريكا موضعگيري منفي خود را عليه پاكستان آغاز كرده همكاري حاكمان اين كشور با آمريكا باعث تاسف است .
قاضي حسين احمد با اظهار تاسف نسبت به سكوت دولت مردان پاكستان درمورد حمله آمريكا به عراق بر ضرورت جهاد عليه آمريكا تاكيد ميكند و ميگويد:
اگر جهان اسلام حمله نظامي آمريكا به افغانستان را محكوم ميكرد، مسلمانان اكنون شاهد حضور نظامي ايالات متحده و تسلط بر عراق نبودند. .۲
راه سياسي
تغيير موضع پرويز مشرف در زمان حمله آمريكا به افغانستان و حذف طالبان از قدرت ، با وجود حمايتهاي قبلي از گروه طالبان و شكلگيري مخالفتهاي جدي احزاب مذهبي عليه اين چرخش به خوبي نشان داد كه مشرف با حمايت ارتش بطور نسبي از قدرت مانور بالايي برخوردار است .
بنابراين در صورت احتمال بسيار ضعيف در شرايطي كه آمريكا، پاكستان را بر سر دوراهي پذيرش خلع سلاح هستهاي در شكلي مسالمت آميز و يا برخورد نظامي قرار دهد اين احتمال وجود خواهدداشت كه پاكستان وارد گفت وگو و مصالحه شود.
به ويژه آن كه آمريكا ميتواند به نوعي امنيت پاكستان را در مقابل هند تضمين كند.
.۳فرصتسازي راهبردي
هر چند كه در بلندمدت هند، آمريكا و اسراييل در خارج كردن ابتكار عمل از دست پاكستان درباره سلاحهاي هستهاي خود ميتوانند منافع و موضع واحدي بيابند، اما اين كه آمريكا موافق استفاده هند از اقدام پيشگيرانه عليه پاكستان استفاده كند جاي ترديد جدي باشد.
كالين پاول ، وزير امورخارجه وقت آمريكا، در مصاحبهاي با تلويزيون دولتي پاكستان (پي . تي . وي ) اظهارات مقامهاي هندي مبني بر اين كه دهلي نو دلايل قوي براي حمله پيشگيرانه به پاكستان دارد، رد كرده و گفته است : وضعيت در كشمير با وضعيت در عراق قابل مقايسه نيست .
البته پاكستان نيز به موقع و با مداخله آمريكا با سياستي متوازن در حوزه بينالملل نسبت به رفع بحران از منطقه كشمير، مبارزه با تروريسم و كاهش حمايت از گروههاي افراطي از آمريكا به جاي يك دولت متقابل كشوري با منافع راهبردي شترك ساخته است كه به جاي مقابله در اعمال بسياري از سياستهاي منطقهاي نيازمند وجود كشورهايي چون پاكستان است و در حوزه عملكردي هرگاه كه لازم باشد به دور از هزينه كردن از منافع ملي به فرصت سازي راهبردي براي جذب حمايتهاي بينالمللي بوروكراتيك و يا رسانه اي بپردازد.
.۴تكيه بر اهرم قدرت بينالمللي
اعلام مجدد پاكستان در حمايت از جنگ عليه ترور و تكيه بر اين نكته كه اين مبارزه مرز نميشناسد، بار ديگر نمايانگراهميت اتحاد اين كشور با آمريكا در اين مبارزه راهبردي است .
براي پاكستان چنين اتحادي مهمتر از دعواي حقوقي در مورد نقض حاكميت آن كشور ميباشد.
بوش در سال ۲۰۰۴ميلادي بطور رسمي ازدولت پاكستان به عنوان يك متحد اصلي غيرعضو پيمان ناتو ياد كرد.
كاندوليزا رايس روابط نزديك واشنگتن - اسلام آباد را عميق و گسترده خواند كه موضوعاتي فراتر از ايران ، افغانستان و عراق را شامل ميشود.
پاكستان و آمريكا در مبارزه عليه تروريسم مرتبط با طالبان و سازمان القاعده همكاريهاي موثري دارند كه منافع عمومي واشنگتن را دكترين جديد مبارزه با تروريسم تامين نموده است .
ادامه دارد...
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 292]