واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي كفه پرورش را سنگينتر میکند
در حالي كه انواع آسيبهاي اجتماعي به شكلهاي گوناگون در اقشار مختلف اجتماعي نفوذ كرده و گسترش آن سبب بروز تبعات منفي شده است و هزينههاي بسياري را به فرد و جامعه تحميل ميكند.
نویسنده : بیژن سورانی
در حالي كه انواع آسيبهاي اجتماعي به شكلهاي گوناگون در اقشار مختلف اجتماعي نفوذ كرده و گسترش آن سبب بروز تبعات منفي شده است و هزينههاي بسياري را به فرد و جامعه تحميل ميكند، بحث پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي آن هم از دوران كودكي و نوجواني ميتواند در اولويت اقدامات مسئولان و به خصوص دستگاههاي متولي قرار گيرد. در اين زمينه مديركل دفتر مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي آموزشو پرورش از برگزاري كلاسهاي درس با نگاه پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي و تسري آن به دوره ابتدايي خبر ميدهد.
كاهش سن اعتياد به انواع مواد مخدر و جرايم به عنوان يك معضل اجتماعي سبب شده است آسيبهاي اجتماعي در ميان دانشآموزان و اقشار جامعه نمود پيدا كند. بر اين اساس اهتمام به آموزش و مسائل تربيتي ميتواند تا حدود زيادي از ابتلا به آسيبها جلوگيري كند. در اين زمينه مدرسه به عنوان خانه دوم دانشآموزان بعد از محيط خانواده ميتواند نقش بسيار تأثيرگذاري روي شكلگيري اين قشر و آگاهسازي آنان از تبعات معضلات اجتماعي داشته باشد كه در اين باره مديركل دفتر مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي آموزشو پرورش ميگويد: شيوهكلاسداري بايد با نگاه پيشگيري از آسيب اجتماعي باشد، در اين رابطه سه جلد كتاب در اختيار معلمان قرار ميگيرد،
مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي
نادر كيايي ميافزايد: وزارت آموزش و پرورش به جز دفتر مشاوره و امور تربيتي دفتر مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي را ايجاد كرده است كه در زمينه آسيبهاي اجتماعي از جمله اعتياد و رفتارهاي پرخطر دانشآموزان فعاليت ميكند. وي معتقد است از سه سال گذشته يعني از سال 91 اين دفتر با عنوان مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي كار خود را ادامه داده است و موضوع پيشگيري از آسيبها را به صورت ويژه پيگيري ميكند. در بحث پيشگيري هفت فعاليت عمده پيشبيني شده است كه سه محور اصلي آن فعاليتهاي آموزشي، فرهنگي و مراقبتي است. در بخش فعاليتهاي آموزشي تلاش ميكنيم مهارت خودمراقبتي را بين دانشآموزان ترويج كنيم. وي ميافزايد: در دو سال اخير اقدامات جديدي را در دستور كار قرار دادهايم تا علاوه بر پيشگيري، طرحهايي را كه در ساير كشورها موفق بوده است، به طرحهاي موجود در مدارس اضافه كنيم كه يكي از اين طرحها در مدارس آغاز شده است.
كيايي عنوان ميكند كه سالانه يك ميليون و 500 هزار نفر از والدين و 160 هزار فرهنگي از دورههاي آموزشي تحت عنوان شناخت آسيبهاي اجتماعي استفاده ميكنند، همچنين مطالب آموزشي در خصوص آسيبهاي اجتماعي در كتابهاي درسي لحاظ شده است به عنوان مثال در پايه هشتم مباحث مربوط به آسيبهاي اجتماعي و اعتياد عنوان شده و دو فصل از اين كتاب به موضوع آسيبهاي اجتماعي اختصاص يافته است.
كلاسداري با نگاه پيشگيري
وي با اشاره به اينكه پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي بايد يك رسالت فراگير در مدارس باشد و تمام عوامل مدرسه در اين زمينه فعاليت كنند، ميگويد: به زودي سه كتاب راهنماي آموزش پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي را منتشر ميكنيم و در اختيار معلمان قرار ميدهيم. شيوههاي كلاسداري بايد با نگاه پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي باشد تا پيشگيري از آسيبها به كلاس درس نيز راه يابد. مديركل دفتر مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي وزارت آموزش و پرورش ميافزايد: برگزاري جشنواره و نمايشگاههاي سيار در مدارس با عنوان پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي و نصب پوسترهاي آموزشي با رويكرد پيشگيري از رفتارهاي پرخطر از ساير اقدامات است. در سال تحصيلي جديد معلمان و مديران مدارس دفترچهاي را دريافت كردهاند كه آموزشهاي خاص پيشگيري و نشانههاي خطر در آن ذكر شده است. حدود 6 ميليون جلد از اين دفترچهها در مدارس توزيع شده است.
حمايت از دانشآموزان در معرض خطر
كيايي با اشاره به فعاليتهاي مراقبتي اعلام ميكند بخشي از نوجوانان در معرض خطر آسيبهاي اجتماعي قرار دارند مثلاً در رابطه با اعتياد ممكن است عدهاي از نوجوانان در معرض خطر باشند. در آموزش و پرورش از طريق ارائه حمايتها و خدمات مورد نياز براي توانمندسازي اين افراد اقدام ميشود تا در محيطهاي پرخطر از خود مراقبت كنند.
مديركل دفتر مراقبت در برابر آسيبهاي اجتماعي وزارت آموزشوپرورش خاطرنشان كرد: دانشآموزاني كه در محيطهاي پرخطر زندگي ميكنند نيازمند حمايتهاي بيشتر از جمله حضور اورژانس اجتماعي و مددكار هستند يعني بعد از انجام مداخلات مختصر در مدرسه به همكاري ساير نهادها و حضور مددكاران اجتماعي نياز داريم.
توجه به وضعيت اجتماعي كشور نيازمند توجه به موضوع آسيبهاي اجتماعي در سنين كودكي و نوجواني است. بر اين اساس ارائه آموزشهاي لازم به مخاطبان به خصوص دانشآموزان به صورت شبكهاي ، در كنار هم قرار گرفتن ظرفيتهاي موجود و انجام فعاليتهايي در زمينه مقابله با آسيبهاي اجتماعي است چراكه عمل كردن به صورت شبكهاي تأثير بيشتري دارد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]