واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ آبان ۱۳۹۴ (۱:۱۶ق.ظ)
آمريکا؛ خطري براي توازن قوا در عرصه بين الملل موج - گروه بين الملل
در جهان امروز روابط بين کشورها را ديگر نمي توان در قالب نظريه هاي کلاسيک جاي داد. فعل و انغعالات در عرصه بين الملل، جهان را هم به جاي امن تري نسبت به 70 سال گذشته و هم به صورت بالقوه به جاي خطرناکتري از سال هاي جنگ هاي جهاني تبديل کرده است.
نظريه هاي سياسي ديگر بعد از دهه ها روابط بين کشورها تدوين نمي شوند، بلکه هر ساله با تصميمات نهادهاي قدرت جهاني خود را نشان مي دهند و کانال هاي جديدي از روابط را در عرصه بين المللي عرضه مي کنند.
با وجود همه تلاش ها بعد از جنگ سرد براي وابسته کردن کشورها در حوزه هاي اقتصادي و کاهش خطر شروع جنگي جديد در جهان، اما؛ همچنان اقدامات برخي از کشورها مي تواند همه قاعده هاي بازي و ظرفيت هاي قدرت سازي در جهان را تغيير دهد.
انتشار برخي از گزارش هاي محرمانه در طول جنگ سرد ما را با واقعيت هايي روبرو مي کند که کشوري مانند آمريکا هنوز قادر به درک و پذيرش آن نيستند؛ آمريکايي که امروز خود را ناظم جهان مي بيند به واهي بودن اين مسند توجهي نکرده است. حضور و افزايش فشار آمريکا در حوزه هاي نفوذي که ديگر در آنها جايگاهي ندارد (شرق آسيا، شرق اروپا و خاورميانه) علاوه بر اين کشورها، مي تواند خطري براي همه دنيا باشد.
بر اساس گزارش هاي محرمانه منتشر شده از آرشيو امنيت ملي آمريکا از سوي دانشگاه جورج واشنگتن، اقدامات آمريکا در مقابل اتحاد جماهير شوروي جهان را در سال 1983 با خطر آغاز جنگ هسته اي روبرو کرده بود. بر اساس اين گزارش که به تازگي منتشر شده است، آمريکايي ها نتوانسته بودند وضعيت وخيم خطر آغاز جنگ هسته اي با اتحاد جماهير شوروي را درک کنند.
مورخان با بررسي اسناد محرمانه امنيت ملي آمريکا در دهه 90 و ادامه اين پيگيري ها تا ماه گذشته ميلادي (اکتبر) به واقعيت هايي دست يافته اند که نشان مي دهد اقدامات ناتو در طول يک رزمايش در سال 1983 شوروي را در مورد حمله به اين کشور بسيار نگران کرده و اين کشور آماده پاسخي قاطع بوده است.
اين رزمايش در نوامبر سال 1983 به مدت ده روز در سراسر اروپاي غربي برگزار شد. اين در حالي است که با توجه به بررسي هاي اطلاعاتي محرمانه انجام شده، در سال هاي پس از آن مقطع به دنبال تحرکات آمريکا و ناتو، در سال 1990 و همچنين اکتبر 2015، کرملين با اقدامات نظامي و اطلاعاتي به اين رزمايش واکنش نشان داده است.
اين بدان معنا است که شوروي در آلمان و لهستان، آماده باش کامل نظامي اعلام کرده و پروازهاي شناسايي خود را افزايش داده است، اما؛ آمريکايي ها با بي تدبيري اين خطر را جدي نگرفته اند.
غربي ها اين اقدامات شوروي را فقط داراي جنبه تبليغاتي توصيف مي کنند، اما؛ مورخان به اين نتيجه رسيده اند که واقعا شوروي نگران اين تمرينات بوده و اقدامات براي آغاز جنگ هسته اي را مهيا کرده بوده است.
بر اساس اين گزارش، آمريکايي ها نتوانسته اند واقعيت تهديدها در آن زمان را خوب درک کنند و هر چه بيشتر بر دامنه آن افزوده اند.
چند ماه قبل از اين رزمايش نيز آمريکايي ها با خبيث ناميدن اتحاد جماهير شوروي و استقرار موشک هاي هسته اي در آلمان، حساسيت شوروي را بيشتر برانگيخته بودند، البته شوروي نيز با شليک به يک هواپيماي مسافربري کره جنوبي به دليل ادعاي مقامات مسکو در مورد اقدامات جاسوسي اين هواپيما خيلي زود جديت خود را نشان دادند ولي باز هم آمريکايي ها به اين امر پي نبردند.
شباهت هاي اين اقدامات آمريکا در دهه 90 ميلادي با تصميمات خودسرانه اين کشور در چند سال گذشته اين امر را آشکار مي کند که با وجود ادعاي مقامات آمريکايي در راستاي تغيير راهبردهاي کلي، اين کشور هنوز به خوبي حوزه هاي نفوذ در مناطق مختلف جهاني را نمي شناسد و با اقدامات نادرست در صدد بر هم زدن نظم اين حوزه ها است.
فقط در چند ماه گذشته، آمريکا و ناتو با برگزاري رزمايش گسترده در کشورهاي اروپا، اعزام ناو جنگي براي گشت زني در مناقط مورد مناقشه جنوب شرق آسيا و پيگيري راهبرد مهار چين، اعزام نيروهاي نظامي زميني به سوريه بعد از آغاز حملات هوايي روسيه و افزايش تجهيزات سنگين نظامي و استقرار تسليحات هسته اي در کشورهاي شرق اروپا نشان مي دهد که واشنگتن همچنان تصميمات و اقدامات تحريک برانگيز را پيش گرفته است.
علي دادخواه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]