واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بايد انتظارمان را از علوم انساني اسلامي مشخص كنيم
رئيس مجلس شوراي اسلامي به دنبال مواضع خود در حوزه علوم انساني و كاركرد آن در جامعه روز گذشته و در سومين كنگره بينالمللي علوم انساني اسلامي بر سازگاري علوم با منابع ديني و مختصات آن تأكيد كرد و تطبيق انتظارات جامعه از علوم انساني اسلامي را خوستار شد.
به گزارش «جوان» علي لاريجاني در سومين كنگره بينالمللي علوم انساني اسلامي كه ديروز در سالن همايشهاي بينالمللي صدا و سيما برگزار شد، اظهار داشت: امروز انسان پيشروندگي حركت مهم علوم انساني را در دنيا احساس ميكند از دانشمندان و اساتيد در حوزه كه به اين امر مهم پرداخته و توجه كردهاند تشكر ميكنم، چراكه علوم انساني به عنوان يكي از نيازهاي مهم فكري جامعه به شمار ميرود.
وي افزود: از ديرباز يكي از دغدغههاي صاحبنظران اين بود كه علوم انساني نيازمند تحول بوده و اين تحول اين است كه علوم انساني حاصل كنش انسانها از سر فكر به مختصات فرهنگي ديني و عمومي كشور است.
لاريجاني با اشاره به اينكه دو بخش اصلي در علوم انساني وجود دارد، گفت: يكي از اين اصول امور فرازماني و مكاني است. اصول موضوعه ميتواند مسيرها را در پرتوافكني متفاوت كند حتي در فلسفه نيز اين اصل وجود دارد. ممكن است در فلسفه بگوييم درمورد وجود حرف ميزنيم و روشمان برهاني است ولي در مجموع علمي انساني است.
رئيس مجلس شوراي اسلامي در ادامه مطرح كرد: برخي ميگويند علوم انساني نيز مانند ساير علوم است و رشد نميكند ولي بايد گفته شود كه در اين نظريه خلل وارد است اصول موضوعه اصلي فراگير و عام نيست برخي علوم مانند روانشناسي به مختصات بومي برميگردد.
وي همچنين خاطرنشان كرد: علوم بايد با منابع ديني و مختصات آن همچنين منابع بومي ما سازگاري داشته باشند و بتوانند حقايق بيشتري به ما نشان دهند. لاريجاني با اشاره به اينكه سطح انتظار ما بايد يك سطح معقول باشد گفت كه انتظارات ما در عين حال كه بايد معقول باشد، قطعاً گامي به سوي جلو است چراكه ممكن است نسبت به ديگر انديشمندان بالاتر باشيم لذا اين علم ميتواند تكامل و رشد پيدا كند.
وي سؤالي با اين عنوان كه آيا ابتدا صاحبنظران نظامي خلق كرده و موضوعات را شناسايي كردند يا برعكس مطرح كرد و ادامه داد غالباً رشد علمي از بدنه بوده است مانند رياضيدانهايي كه از بدنه كار كرده و در عمل به اين رسيدهاند كه چارچوبهاي قويتري داشته باشند.
رئيس مجلس شوراي اسلامي همچنين يادآور شد: در حال حاضر موضوعات زيادي در كشور داريم كه نيازمند كاوش اساسي هستند در حوزههاي مختلف سياست و جامعهشناسي و همچنين روانشناسي بايد كارگشايي جدي صورت بگيرد و در صورت اين كاوشها است كه ميتوانيم اين نقايص را كشف كنيم به عنوان مثال اينكه اصلاً چرا حاشيهنشيني بهوجود ميآيد و نابرابريهاي اقتصادي و عدم تعادل اقتصاد در كشور نيز از جمله مباحثي است كه نيازمند كاوش است.
لاريجاني با اشاره به علوم در حوزههاي مختلف از جمله اقتصادي و روانشناسي مطرح كرد: مثلاً در قانون اساسي مدلي داريم كه براساس اين مدل رفتاري موضوعي در كشور شكل بگيرد اما اينكه آيا اين مدل كارساز بوده و همه جا صحيح عمل كرده است و آيا جوابهاي روشني براي ما داشته است شايد احتياج به بازسازي داشته باشد. وي در خاتمه ابراز خرسندي كرد كه تتبعات خوبي در كشور صورت گرفته است كه بايد از آنها استفاده كرد وی در پایان افزود: این حوزه (علوم انساني اسلامي) باید مورد توجه بيشتري قرار گيرد چراكه توجه به اين حوزه چگونگي عمل در حوزههاي مختلف را نشان ميدهد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]