واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: علل و درمان کم خونی در شیرخواران
کد خبر: ۵۴۳۱۴۵
تاریخ انتشار: ۰۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۴ - 29 October 2015
پزشک فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: شایعترین نوع کم خونی، فقر آهن است که در سنین 9 تا 24 ماهگی، بیشتر رُخ میدهد و میتوان گفت در شیرخوران، کم خونی شیوع بیشتری دارد.
به گزارش ایسنا، هادی موسیخانی اظهار کرد: کم خونی طبیعی یا آنُمی فیزیولوژیک در شیر خواران سر موعد به دنیا آمده حدود شش هفتگی ایجاد شده و در سنین هشت تا 12 هفتگی، بر طرف میشود.
وی با اشاره به اینکه کم خونی طبیعی در نوزادان نارس، زودتر خود را نشان داده و حتی به سه هفتگی هم میرسد افزود: این موضوع، علتهای مختلفی دارد، ولی شایعترین آنها طول عمر کوتاه گلبولهای قرمز است.
موسیخانی تصریح کرد: کم خونی طبیعی، اگر با بیماری زمینهای و یا تشدید کننده آن همراه نشود، به طور معمول، خود محدود شونده بوده و نیازی به درمان ندارد.
رئیس مرکز آموزشی – درمانی قدس قزوین اضافه کرد: رشد سریع توده بدنی در شیر خواران و پس از آن، تأمین نشدن آهن مورد نیاز بدن، از دلایل شیوع کمخونی بین شیرخواران است.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس دستور العملهای سازمان بهداشت جهانی، مادران باید در دوران بارداری از ترکیبات آهن استفاده کنند و بعد از تولد، در شیرخواران از چهار ماهگی و در نوزادان نارس و زود رس از زمان دو برابر شدن وزن بدن، باید قطره آهن برای کودک شروع شود که رعایت نکردن این موارد، به یقین باعث کم خونی کودک خواهد شد.
موسی خانی ادامه داد: از نظر ظاهری، کم خونی فقر آهن باعث رنگ پریدگی ملتحمه چشمها و سفید شدن خطوط کف دست و بستر ناخنهای دست میشود، ولی مهمتر از همه اینها رفتارهای غیرعادی بچهها نظیر، لجبازی، بیخوابی، بیاشتهایی، بیحوصله بودن، تمایل به خوردن مواد نامعمول رنگ دیوار و مُهر است.
رئیس مرکز آموزشی – درمانی قدس قزوین با اشاره به اینکه آهن جزء جدا نشدنی بیشتر واکنشهای مهم بدن که در بیشتر ارگانهای داخلی بدن از جمله مغز اتفاق میافتد، است تاکید کرد: میتوان نتیجه گرفت که کم خونی فقر آهن و تهی شدن بدن از آهن، عواقب متعدد وخیمی مانند، ضریب هوشی پایین و بیماری قلبی را به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه شیر خشکهای غنی شده از آهن به اندازه کافی آهن ندارند که فقط استفاده از آنها نیازهای آهن کودکان را برطرف کند، یادآور شد: برای جذب یک میلی گرم آهن، باید روزانه 10 میلی گرم آهن مصرف شود که در بهترین شرایط و بدون وجود بیماریهای دستگاه گوارش، تأمین این مقدار فقط با مصرف فراوردههای آهن، ممکن خواهد بود.
موسیخانی افزود: شیر خوارانی که به عنوان درمان نگهدارنده، آهن مصرف میکنند، روزانه به اندازه دو برابر وزن بدنشان، عنصر خالص آهن نیاز دارند.
رئیس مرکز آموزشی – درمانی قدس قزوین تصریح کرد: طبق پروتکلهای سازمان بهداشت جهانی، باید تا دو سالگی، به کودک قطره آهن داد، البته به شرطی که به اندازه کافی و از زمان مناسب، آهن مصرف کرده باشند و گرنه باید تا دو سال و نیم یا حتی سه سالگی ادامه داشته باشد.
این فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان خاطرنشان کرد: قطرههای آهن ایرانی متناسب با نژاد ایرانی است، بنابراین بهترین نوع آهن، همان قطره یا شربت ایرانی است و از طرفی کیفیت داروهای ایران نه تنها از انواع خارجی پایین نیست، بلکه بالاتر هم است، ولی به هر حال، در بعضی شرایط، استفاده از داروهای خارجی، با نظر پزشک، اجنتاب ناپذیر است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین اضافه کرد: شیر خواران تا شش ماهگی باید از شیر مادر تغذیه کنند، ولی از آن زمان به بعد، باید درصد بیشتری از کالری بچهها از طریق دادن غذای کمکی تامین شود و یکی از اهداف این توصیه تغذیهای، رفع مقداری از نیازهای آهن و ویتامینها از طریق غذا است.
موسی خانی در پایان اظهار کررد: رژیم غذایی مادر در محتوای شیر او تاثیر بسزایی دارد، ولی باید به مادران گوشزد کرد که هیچ کاری باعث نمیشود که شیرخوار از خوردن آهن، معاف شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]