واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ آبان ۱۳۹۴ (۹:۵۲ق.ظ)
ايران و آمريکا؛ گفت وگوي فراهسته اي در پروژه سوريه موج - گروه بين الملل
سرانجام پس از نشست هاي متعدد منطقه اي و بين المللي با موضوع تحولات سوريه در طول چهار سال اخير، غرب و آمريکا تصميم گرفتند که از جمهوري اسلامي ايران براي نشست در مذاکرات صلح سوريه دعوت کنند.
جان کربي، سخنگوي وزارت خارجه آمريکا با اعلام خبر دعوت از ايران، تاکيد کرد که حضور ايران در اين کنفرانس به معناي همراهي با سياست اين کشور در سوريه نيست. وي به خبرنگاران گفت: «ما به هيچ وجه، اقداماتي را که ايران همچنان در سوريه ادامه مي دهد، قبول نداريم. اگر از سوي جامعه بين الملل تمايلي براي نقش دادن به ايران در گذر سياسي در سوريه وجود نداشت، براي اين مشارکت دعوتي نيز صورت نمي گرفت.»
با اين وجود خبر دعوت از ايران براي نشست روز جمعه در بسياري از رسانه هاي خبري بازتاب قابل توجهي پيدا کرد. روزنامه گاردين طي گزارشي ضمن بيان اينکه دعوت از ايران موجب نگراني برخي کشورهاي منطقه اي بويژه عربستان مي شود، نوشت: «ايران بر خلاف کشورهايي که از گروه هاي شورشي ضددولت سوريه حمايت مي کنند، رويکرد راهبردي تزلزل ناپذيري در قبال اين بحران اتخاذ کرده است. اين کشور در هفته هاي اخير نقش خود را در سوريه افزايش داده و فرماندهان ايراني در پيشروي نيروهاي دولتي سوريه در حلب مشارکت داشته اند و اين در حالي است که مقامات سياسي و نظامي ايران به چنين مساله اي اذعان دارند.»
در ادامه اين گزارش آمده است: «دعوت از تهران براي حضور در گفت وگوهاي سوريه موجب نگراني عربستان سعودي و ديگر کشورهايي مي شود که درباره نفوذ فزاينده ايران در عراق، يمن، لبنان، بحرين و همچنين سوريه نگران هستند.»
از سوي ديگر نيويورک تايمز اين دعوت را نکته اي مهم و قابل ارزيابي دانست و آن را به گفت و گوهاي ايران و آمريکا در عصر پسابرجام نسبت داد. اين روزنامه در گزارشي که قبل از اعلام موضع ايران براي شرکت در اين اجلاس به چاپ رسيد، نوشت: «اگر ايران اين دعوت را بپذيرد، اين نخستين باري خواهد بود که جان کري، وزير امور خارجه آمريکا وارد مذاکرات رسمي با تهران درباره موضوعاتي فراتر از توافق هسته اي حاصل شده در ماه ژوئيه خواهد شد. روسيه ديگر کشورها را براي حضور ايران در مذاکرات سوريه تحت فشار قرار داده بود. ايران تنها قدرت مهم ديگري است که از دولت سوريه حمايت مي کند.»
وزارت امور خارجه ايران نيز چهارشنبه (6 آبان - 28 اکتبر) اعلام کرد که محمد جواد ظريف در نشست وين درباره سوريه که روز جمعه برگزار خواهد شد، شرکت ميکند. حسين اميرعبداللهيان، عباس عراقچي و مجيد تخت روانچي، معاونان وزير خارجه نيز ظريف را در اين سفر همراهي ميکنند.
اين اجلاس اگرچه با موضوع سوريه ارتباط مستقيم دارد و از اين رو نمي توان آن را به گفت وگوهاي ايران و آمريکا خلاصه کرد، اما؛ پس از توافق هسته اي 14 ژوئيه بود که مقامات عالي ايران رسما اعلام کردند که اين کشور در خصوص هيچ موضوعي به جز موضوع هسته اي با آمريکا وارد گفت وگو نخواهد نشد. در حال حاضر ايران و آمريکا در پروژه اي جمعي و مشترک حضور دارند و خواه ناخواه گفت و گوها در اين باره بين ايران با آمريکا و ساير کشورهاي حاضر در اين اجلاس انجام خواهد گرفت. با چنين اتفاقي، اين ذهنيت ايجاد مي شود که شايد قرار است تهران و واشنگتن در پروژه هاي مشترکي که منافع متقابلي خواهند داشت با هم همکاري و گفت و گو داشته باشند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]