واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ آبان ۱۳۹۴ (۱۵:۰ب.ظ)
چرا ايران از نتايج انتخابات کانادا خشنود است؟ موج - گروه اقتصاد سياسي
هفته گذشته در انتخابات پارلماني کانادا نتايجي رقم خورد که به جرات مي توان گفت شيرين ترين خبر براي مخاطبان ايراني محسوب مي شد. در اين انتخابات جاستين ترودو، پسر پيير ترودو، نخستوزير مرحوم کانادا، به عنوان نخستوزير جديد اين کشور انتخاب شد که در پي پيروزي قاطع حزب ليبرال وي در پارلمان 338 کرسي اين کشور صورت گرفت.
پيروزي ليبرال ها در حالي بدست آمد که حزب محافظه کار طي حدود ده سال گذشته قدرت را در کانادا در دست داشته و تحليلگران کانادايي بازگشت حزب ليبرال به قدرت را نشانه خواست رايدهندگان براي تغيير در سياستهاي يک دهه گذشته توصيف کردهاند.
حزب محافظهکار کانادا در جناح راست طيف سياسي کانادا قرار ميگيرد. رهبر اين حزب استيون هارپر از سال 2006 تا چندروز گذشته نخست وزير کانادا بود. اين حزب جانشين و ميراثدار احزاب راستگرايي است که در صحنه سياست کانادا بيش از يکصد سال حضور داشتهاند. روابط بين ايران و کانادا اگر چه در خلال بيش از سه دهه گذشته فراز و نشيب هاي فراواني را پشت سر گذاشته، ولي اين روابط هيچ گاه همانند دوران حاکميت حزب محافظهکار کانادا که سياست خارجي آن همواره مورد انتقاد صاحب نظران سياسي قرار داشته است، اين چنين دستخوش لفاظي هاي سياسي تبليغاتي آنان عليه ايران، حتي به رغم گذشت دو سال از آغاز به کار دولت «تدبير و اميد» در ايران و گشوده شدن فصلي نوين در روابط ايران با کشورهاي جهان نبود.
به همين دليل شايد بيش از همه کارشناسان ايراني واکنش مثبتي به انتخابات اخير کانادا داشتند. حسن بهشتي پور کارشناس ارشد مسائل سياست خارجه ايران به خبرنگار خبرگزاري موج گفت: « شکست "هارپر" نخست وزير به شدت ضد ايراني در انتخابات پارلمان کانادا بهترين خبري بود که شنيدم. اميدوارم دولت جديد کانادا گذشته راجبران کند. اين انتخابات افق روشني را پيش روي دو دولت قرار مي دهد.»
به واقع کانادا بعد از روي کار آمدن استيون هارپر در سال 2006 به عنوان نخستوزير، سياست خود در قبال ايران را دچار چرخشي جدي کرد. سياست اين دولت نومحافظه کار همان سياست اسرائيل در محکوم کردن ايران و تلاش اين کشور براي به دست آوردن سلاحهاي هستهاي و به عبارتي سنجيدن همه چيز با معيارهاي اسرائيل، استراتژي نومحافظهکاران کانادا بود. گرايش به اسرائيل در سياست هاي هارپر تا حدي بود که روزنامه اينديپندنت در تحليلي به قلم رابرت فيسک در خصوص سياست هاي دولت وي نوشت: «استيون هارپر، نخست وزير کانادا، که به طور قطع اگر اسرائيلي بود به عضويت کنست انتخاب مي شد، به حدي پيش رفت که هرگونه انتقاد از اسرائيل را به مثابه يک اقدام ضديهودي توصيف مي کرد.»
تا اين جاي کار به نظر مي رسد تا حدي مي توان علت اقبال و رضايت ايران را نسبت به نتايج انتخابات اخير کانادا درک کرد. سيد جلال ساداتيان، کاردار سابق ايران در لندن، در همين باره به خبرنگار خبرگزاري موج گفت: «در اين انتخابات افرادي روي کار آمدند که گرايش بهتري در قبال ايران، نسبت به حزب حاکم که مخالفت هاي جدي و سرسختي با کشورمان داشتند، از خود نشان خواهند داد. با توجه به نتايج اين انتخابات در مجموع به نظر مي رسد در سياست هاي اعلامي و اعمالي نمايندگان پارلمان تغييراتي در حال وقوع است که اين تغييرات مي تواند روابط آينده ايران و کانادا را به سمت بهبودي حرکت دهد.
ساداتيان در خصوص علت سياست هاي ضد ايراني حزب محافظه کار کانادا نيز گفت: «مقداري از اين سياست ها تابع شرايط روزي بود که در دوران رئيس دولت نهم و دهم بوجود آمد و شعارهايي که اين دولت مي داد روابط دو کشور را تيره تر مي کرد. البته برخي افراد در کانادا تابع سياستهاي ديکته شده اي بودند که در اروپا و آمريکا اتخاذ مي شد. ماجراي قتل زهرا کاظمي خبرنگار تابع کانادا و نوع برخوردهايي که در آن زمان صورت گرفت نيز در تيرگي اين روابط تاثير گذاشت.»
اما اين تمام ماجرا نيست؛ راهيابي دو ايراني تبار به نام هاي مجيد جوهري و علي احساسي از حزب ليبرال به مجلس اين کشور نيز از ديگر دلائل اقبال ايرانيان به اين انتخابات بود. از منظر برخي کارشناسان اين مسئله مي تواند در آينده نزديک درک بهتري را در سياست و نظام تصميم گيري هاي کانادا نسبت به ايران ايجاد کند.
علي خرم نماينده سابق ايران در سازمان ملل متحد به خبرنگار خبرگزاري موج مي گويد: «هر موفقيتي براي ايرانيها در هر کشور خارجي مايه خوشحالي براي تمام ايراني ها خواهد بود. ايراني ها همواره هر جا رفتند توانستند نشان دهند که جز دانشمندان، اقتصاددانان، سياستمداران و پزشکان برتر هستند و در هر زمينه توانستند بدرخشند.»
خرم معتقد است: «نتايج اين انتخابات به اين دليل براي دولت ايران خوب است که هر موفقيتي از سوي هر ايراني که بتواند بدست بيايد، براي دولت نوعي لابي و تکيه گاه در آن کشور محسوب مي شود.»
راهيابي دو ايراني تبار به پارلمان کانادا، چرخش احتمالي سياست کانادا به نفع ايران، از دست رفتن اصلي ترين پايگاه حمايتي اسرائيل در اين کشور، بهبود روابط کنسولي و ارائه خدمات بهتر در آينده نزديک از مهمترين دلايل اقبال ايرانيان به انتخابات کانادا محسوب مي شود. همچنين دولت هارپر پيشتر در جريان توافق هسته اي اعلام کرده بود که تحريم هاي ضد ايراني کانادا را لغو نخواهد کرد. بايد منتظر ماند و ديد که جاستين ترودو رهبر حزب ليبرال چه سياست هايي در اين خصوص اتخاذ مي کند.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]