واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ آبان ۱۳۹۴ (۱۳:۴۲ب.ظ)
يک کارشناس مسائل ترکيه در گفتگو با موج: انتخابات پارلماني پيش رو براي دولت ترکيه يک قمار سياسي است موج - گروه اقتصاد سياسي
تحولات ترکيه پس از وقوع دو انفجار سوروچ و آنکارا بيش از 150 کشته بر جاي گذاشت، گمانه زني هاي بسياري در مورد دخالت دولت در اين اتفاقات با توجه به نزديکي به انتخابات زودهنگام پارلماني در 10 آبان و تقابل آن با حزب کردي دموکراتيک خلق ها به وجود آورد. در اين شرايط با توجه به برگزاري انتخابات در کمتر از 10 روز آينده، گفتگويي با رضا دهقاني، کارشناس مسائل ترکيه، داشته ايم که در ادامه مي خوانيد.
دو حادثه تروريستي در سه ماه اخير در ترکيه رخ داده است که هر دو اجتماعات کردها را نشانه گرفتند. اين در حالي است که دولت ترکيه بيشترين تقابل را از زمان اعلام نتايج انتخابات پارلمان خرداد به اين سو، با کردها داشته است. بر اين اساس آيا دولت در اين حوادث تروريستي نقش داشته است؟
با توجه به اينکه اين دو حادثه مجزا از هم نبودند و هر دو در رسته عمليات تروريستي انتحاري دسته بندي مي شود، من لازم مي دانم ابتدا به نقش ترکيه در حوادث سوريه نيز اشاره کنم. ترکيه بعد از توافق هسته اي ميان ايران و 1+5، احساس کرد مورد کم توجهي غرب قرار گرفته است. به خصوص که اين کشور در قضيه دولت اسد با ايران داراي اختلاف نظر است، از اين رو تلاش کرد آمريکا را بيش از پيش در سوريه درگير کند. يکي از اين تلاش ها هم بحث منطقه پرواز ممنوع در شمال سوريه بود که توسط آنکارا مطرح شد که البته چندان با استقبال مواجه نشد.
هدف ترکيه از اين طرح ضمن کمک به کنارهگيري اسد و نشانه گرفتن ارتش سوريه، ممانعت از ايجاد منطقه خودمختار کردهاي سوريه بود که گمان مي کند شاخه پ.ک.ک در اين کشور هستند و البته حقيقتا هم همين طور است. در واقع از آنجا که پ.ک.ک بيش از هر گروه کردي در سوريه فعال است، ترکيه بيم آن دارد که آنها نيز همچون اقليم کردستان عراق، يک منطقه خودمختار در سوريه تاسيس کنند. اين بزرگترين دغدغه ترکيه بود. اما در اين راستا نتوانست نظر آمريکا را براي درگيري بيشتر در منطقه جلب کند.
لذا شروع به ايجاد بحران هاي داخلي سوريه کرد که اين بحران ها با ترويج و حمايت از گروه هاي تروريستي به اصطلاح ترکيه، ميانه رو، همراه شد. بر اين اساس تقريبا بيش از 90 درصد شبه نظاميان خارجي غيرسوري که در سوريه مي جنگيدند از مرز ترکيه وارد اين کشور شدند و در نهايت اينکه اين کشور تبديل به محل عبور تروريست ها و لجستيک موردنيازشان شد.
از اين رو اين اتفاقات و ائتلافي که براي مبارزه با داعش صورت گرفت، بستري مناسب براي جلوگيري از خودمختاري کردها در سوريه شد ضمن آنکه با اين بهانه ها ترکيه مي توانست پ.ک.ک را نيز سرکوب کند.
به همين جهت آنکارا با اهدافي دوگانه وارد ائتلاف بين المللي ضد داعش شد تا نشان دهد در نبرد با اين گروه تروريستي با 40 کشور همراهي مي کند و هم قادر باشد اهداف پ.ک.ک را نشانه بگيرد. اين موضوع را به صورت ميداني نيز تحليلگران تاييد مي کنند. چرا که بيش از آنکه ترکيه مواضع داعش را بمباران کرده باشد، به پ.ک.ک حمله کرده است.
از اين رو معمولا تحليلگران ارتباطي ميان حادثه سوروچ که بيش از 40 نفر در آن کشته شدند و حادثه تروريستي آنکارا ايجاد کردند و حتي آن دو را يکي مي دانند. به همين دليل دو سوال در اين رابطه ايجاد شد که آيا دولت ترکيه در حمله به تجمع کنندگان کرد نقش داشت يا خير؟ و يا اينکه آيا داعش توانسته تا آنکارا نفوذ کند و مهمترين دشمن خود در عرصه ميدان را هدف قرار دهد؟
لذا در پاسخ به سوال شما در مورد نقش دولت در حوادث تروريستي ترکيه، بايد عنوان کنم که اگرچه دولت مي تواند از فضاي ناامني کشور در بحث انتخابات پارلماني استفاده کند و به مردم القا کند که اگر مي خواهند دولتي مقتدر و ضدتروريسم داشته باشند، بايد اصلح را برگزينند، اما خود در اين حوادث نقش نداشته است. ضمن آنکه از نظر اردوغان و حزب عدالت و توسعه هم انتخاب اصلح، يک دولت غيرائتلافي تک حزبي به مانند يک دهه اخير است.
در اين شرايط بعضي ها معتقدند که شرايط موجود در ترکيه براي حزب آک پارتي بد نشد اما به نظر من اين حوادث ناشي از دو چيز رخ داد؛ نخست اشتباه محاسباتي و راهبردي ترکيه در قضيه سوريه؛ در واقع ظرف دو سال اخير ترکيه با ايجاد بحران هاي ساختگي و توسعه تروريسم مرزهاي سوريه و 13 استان کردنشين خود را در جنوب، عملا بي حفاظ کرد. اين مساله منجر به رفت و آمد، پرورش و تجهيز تروريست ها شد که دولت در آن دخيل بود. اين موضوع در گفتار رهبران آنکارا نيز ديده مي شود. به عنوان مثال داوود اغلو گفت: داعش در واقع سني هاي بيچاره اي هستند که مورد ظلم واقع شده اند. بر اين اساس اين سخن نشان مي دهد جنگ ترکيه بيش از آنکه با داعش باشد با کردهاست.
و مساله دوم به حوادث داخل ترکيه هم بر مي گردد به اهداف بلندمدت آنکارا که به دنبال عثماني گري و سني گرايي که حزب آک پارتي دنبال مي کند.
شاهد بوديم که مقامات ترکيه از احتمال دست داشتن داعش در حادثه آنکارا حرف زدند. به نظر شما اين گونه موضع گيري ها نظر مردم نسبت به توانايي دولت در تامين امنيت را منفي نمي کند؟
اينجا دو بحث مطرح است؛ نخست اگر مناطق شرقي اين کشور دچار اين حادثه مي شد چون پ.ک.ک سال ها در آنجا ناامني ايجاد مي کند، چيز تازه اي نبود اما وقتي دامنه حملات به قلب ترکيه مي رسد، دو نکته قابل تامل مي شود؛ نخست آنکه دستگاه اطلاعاتي و ميت نتوانسته است اين حوادث را پيش بيني کند و تمهيدات لازم را بينديشد تا پاي تروريست ها به آنکارا باز نشود. بر اين اساس خيلي عنوان مي کنند که ميت اطلاع داشته اما اغماض کرده است. نکته دوم هم اين است که مساله اين طور براي مردم تشريح شود که شما با يک انتخاب سياسي مواجه هستيد. در واقع کشته شدن 90 تن در انفجار آنکارا و زخمي شدن 250 تن، صورت قضيه است. اما در پشت اين تصوير، دولت در حال يک قمار سياسي بر سر انتخابات 10 آبان است. قماري که در آن تمان تلاش حزب آک پارتي و شخص اردوغان تغيير نظام پارلماني به رياستي در ترکيه است.
از اين رو من فکر مي کنم آنچه در اين ميان بايد به آن توجه کرد، اين است که دستگاه اطلاعاتي شايد در اين قضايا دخيل بوده و چشم پوشي کرده است. هرچند که در اين باره نمي توان حکم قطعي داد و يا اينکه دولت مي خواهد ضرورت انتخابات پيش رو براي مردم بيشتر مسجل کند. به زعم من اين دو نکته وجود دارد. زيرا وجود تداوم ناامني از ديد مردم به انتخابشان در آينده بستگي خواهد داشت و اين چيزي است که دولت در حال مانور دادن روي آن است.
با اين توصيفات شما بر اين باوريد که دولت در حوادث آنکارا و سوروچ دست داشته است...
نه، من مي خواهم بگويم صحبت هاي شخص نخست وزير بعد از ابراز تاسف در انفجار آنکارا، وقتي عنوان مي کند مردم انتخاب خواهند کرد در آينده با تروريست ها مقابله شود، به معناي القاي برگزيدن حزب آک پارتي در 10 آبان است.
آيا اين عجيب نيست که در هر دو حادثه تروريستي اين کردها هستند که مورد حمله قرار مي گيرند؟
خب چون همان طور که گفتم منسجم ترين نيروهاي مقابله کننده با داعش کردها هستند. آنها باعث شدند کوباني سقوط نکند، شمال سوريه از دسترس داعش دور بماند و مانع پيشروي داعش در ادلب شوند. به طوري که کردها در نتيجه اين اقدامات موفق شدند آمريکا را قانع سازند تا بخش بزرگي از کمک هاي لجستيکي به معارضان سوري را دريافت کنند. هر چند که اين موضوع با مخالفت ترکيه نيز روبرو شد.
بر اين اساس داعش تلاش دارد ترکيه را نسبت به امنيت و تماميت ارضي خود حساس کند تا حملات خود را عليه پ.ک.ک شدت بخشد. به همين دليل حملات داخل ترکيه عليه کردها طراحي شد.
با توجه به اين شرايط، نتايج انتخابات را چطور ارزيابي مي کنيد؟
طبق آخرين نظرسنجي انجام شده در ترکيه، آک پارتي بين 40 تا 42 درصد را مانند قبل به دست خواهد آورد. البته اين مبنا است و يک يا دو درصد بالا يا پايين شدن آن نيز پيش بيني شده است. در همين حال حزب دموکراتيک خلق ها نيز ضمن عبور از سد 10 درصدي براي ورود به پارلمان به عنوان يک حزب و نه به طور مستقل، آينده دولت ترکيه را بازهم مانند نتايج انتخابات قبلي، با ائتلاف روبرو خواهد کرد.
در صورت ورد حزب کردي دموکراتيک خلق ها به پارلمان، آيا شکل مبارزه با پ.ک.ک تغيير خواهد کرد؟
دولت ترکيه در ماه هاي اخير تلاش کرد تا اين حزب را شاخه سياسي پ.ک.ک نشان دهد ولي بعد سعي کرد مانع شرکت آنها در انتخابات شود. همچنين در اين راستا عليه اعضاي اين حزب اعلام جرم کرد. در شرايط کنوني نيز در نظر دارد ناسيوناليست هاي ترک را نسبت به امنيت و تماميت ارضي حساس کند تا آن ميزان از آراي مردم به خصوص ترک ها که به اين حزب کردي راي دادند را در صندوق خود بريزد.
اين به نظر من نوعي بازي است که بايد زمان نشان دهد نتيجه مي دهد يا خير و البته درگيري ها تا روز انتخابات ادامه خواهد داشت. چنانکه اخيرا دولت به دنبال عدم برگزاري انتخابات در مناطق جنوب شرقي ترکيه که کردنشين هستند به بهانه عدم امنيت شود. در واقع آنکارا مي خواهد با آميزه رعب و وحشت و تاکتيک ديپلماسي مانع عبور حزب دموکراتيک خلق ها از سد 10 رصد شود.
*حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]