تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833985573
چرا برگ درختان در پاییز زرد میشود؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
چرا برگ درختان در پاییز زرد میشود؟
برگها کارخانههای طبیعی تولید غذا هستند. گیاهان آب و کربن دیاکسید را از محیط اطراف گرفته و با استفاده از نور خورشید آنها را به اکسیژن و گلوکز تبدیل میکنند.
مجله دیجی کالا - فرناز حیدری:
پروین دولتآبادی شعر زیبایی در وصف پاییز دارد:
باد سرد آرام بر صحرا گذشت سبزهزاران رفتهرفته زرد گشت
تک درخت نارون شد رنگرنگ زرد شد آن چتر شاداب قشنگ
این شعر از نظر ادبی بیتردید کمنظیر است منتهی در آن به یک واقعیت علمی نیز اشاره شده است: تغییر رنگ تدریجی برگ درختان. اغلب ما در کتابهای زیستشناسی دلیل این اتفاق به ظاهر ساده را خواندهایم، ولی شاید برخی از ما آن را فراموش کرده باشیم، در ادامه به جستجوی دلیل این پدیده طبیعی خواهیم پرداخت.
کارخانهای که دیگر تولید نمیکند
برگها کارخانههای طبیعی تولید غذا هستند. گیاهان آب و کربن دیاکسید را از محیط اطراف گرفته و با استفاده از نور خورشید آنها را به اکسیژن و گلوکز تبدیل میکنند. گیاه از گلوکز بعنوان غذا و برای تامین انرژی استفاده میکند، ضمناً گلوکز را میتوان یک بلوک ساختمانی دانست که گیاه برای رشد بدان نیازمند است. پروسهای که در آن آب و کربن دیاکسید به اکسیژن و قند تبدیل میشود را فتوسنتز میگویند. فتوسنتز از نظر لغوی به معنای «درکنار هم بودن با نور» است. اما چه چیزی زمینهی درکنارهم بودن را فراهم میکند؟ مادهای شیمیایی به نام کلروفیل که از آن تحتعنوان رنگدانه سبزرنگ یاد میشود.
به فرایندی در گیاهان که آب و کربن دیاکسید به اکسیژن و قند تبدیل میشود، فتوسنتز میگویند
رنگدانهها این قابلیت را دارند که طول موج نوری را به صورت انتخابی جذب کرده و سپس رنگ نور منعکس یا عبوری را تغییر دهند. این کار در ضمن یک فرایند فیزیکی عملی میشود که طیف آن از «فلورسنس» (Fluorescence) و «فسفرسنس» (Phosphorescence) شروع و به اشکال دیگر از جمله «لومینسنس» یا «شبتابی» (Luminescence) ختم میشود. در گیاهان نیز این کلروفیل است که مولد رنگ سبز میشود. نور خورشید در فصل تابستان و بهار زمینه مناسب را برای فعالیت این رنگدانه تولید میکند و به همین دلیل است که گیاهان در فصل بهار و پاییز با سبزی هرچه تمامتر خودنمایی میکنند اما با فرا رسیدن فصل پاییز روزها آرامآرام کوتاهتر میشوند.
کوتاه شدن روزها همان تلنگری است که گیاهان را متوجه تغییر شرایط میکند. منظور از تغییر شرایط همان فرا رسیدن فصل سرد و در نهایت مواجهه با زمستان است. ارمغان زمستان برای گیاهان دو چیز است: در اختیار نداشتن نور کافی و آب که هر دو از مهمترین فاکتورهای فتوسنتز هستند. همین تلنگر کوچک کافی است که گیاهان آرامآرام کرکره کارخانههایشان را پایین کشیده و در نهایت هم آنها را متوقف کنند.
بیومولکولی که ناپدید میشود
کلروفیل یک بیومولکول فوقالعاده مهم است که در عمل فتوسنتز نقش حیاتی را برعهده دارد. این رنگدانه به گیاهان اجازه میدهد که انرژی را از نور خورشید جذب کنند. اما با فرا رسیدن فصل پاییز کلروفیل سبز کمکم از روی برگ درختان ناپدید میشود. همچنانکه کلروفیل آرامآرام از روی برگها رخت برمیبندد، رنگ برگها نیز زرد و سپس نارنجی میشود. اما این رنگها از کجا آمدهاند؟ واقعیت این است که مقادیر ناچیزی از این رنگها در تمام مدت در برگها حضور داشتهاند منتهی ما به دلیل غالب بودن و پوشش آنها توسط کلروفیل نمیتوانیم آنها را ببینیم. اما از طرف دیگر رنگهایی مثل قرمز براق یا حتی ارغوانی از جمله مواردی هستند که در فصل پاییز در برگها ساخته میشوند.
در برخی از درختان مانند افرا یک اتفاق جالب میافتد، پس از توقف فتوسنتز گلوکز در برگها به دام میافتد و در این مرحله است که نور مایل خورشید و شبهای سرد پاییز دست به دست هم داده و باعث میشوند که برگها گلوکز را به رنگ قرمز تبدیل کنند. اما از طرف دیگر برگ برخی از درختان مانند بلوط بیشتر به قهوهای متمایل میشود و علت این مساله هم بخاطر ضایعاتی است که در برگها به جا میماند. مجموع این موارد است که سبب میشود تا ما هر سال مجموعهای از رنگهای بیبدیل را در برگهای درختان شاهد باشیم.
با فرا رسیدن فصل پاییز کلروفیل سبز کمکم از روی برگ درختان ناپدید میشود
کلروفیل را نخستینبار دو محقق فرانسوی به نامهای پیر ژوزف پلتیه (Pierre Joseph Pelletier) و جوزف بینیامین کاونتو (Joseph Bienaimé Caventou) در سال ۱۸۱۷ میلادی کشف و نامگذاری کردند. پلتیه یک شیمیدان و کاونتو یک داروساز بود، در حقیقت آنها نخستین پژوهشگرانی بودند که توانستند با استفاده از حلالهای حدواسط شماری از عناصر فعال گیاهان را ایزوله کرده و آنها را نامگذاری کنند. ارزش کار آنها به اندازهای بود که امروز حتی یکی از حفره یا گودالهای مشهور در ماه به نام کاونتو نامگذاری شده است.
تغییر در میزان رنگدانهها راز برگ درختان در پاییز
برگها در طول فصل رشد کمکم کلروفیل خودشان را از دست میدهند. از دست رفتن کلروفیل فرآیندی است که پیش از ریزش برگها به حداکثر سرعت ممکن میرسد. زمانیکه عملکرد کلروفیل مختل شد، کاروتنوئیدها مجال خودنمایی پیدا میکنند. آنها نیز رنگدانههای طبیعی هستند که در اندامکهای گیاهی و برخی باکتریها یا قارچها که توانایی فتوسنتز دارند، یافت میشوند. چربی یا سایر ساختارهای ارگانیک ابتدایی میتوانند کاروتنوئیدها را تولید کنند.
رنگ برگها به دلیل حضور شاخصتر کاروتنوییدها زرد، نارنجی و گاه قرمز میشود
اما وظیفه کاروتنوئیدها چیست؟ آنها دو نقش اساسی و مهم را در گیاهان برعهده دارند: نخست انرژی نوری را که لازمه فتوسنتز است، جذب میکنند و دوم اینکه کلروفیلها را در برابر آسیبهای حاصل از نور حفظ میکنند. در یک شرایط بهینه کلروفیلها آهسته آهسته حذف میشوند و این پروسه بسیار منظم اتفاق میافتد، یعنی گیاه میتواند بیشتر نیتروژن موجود در ساختار مولکولی رنگدانهها را مجدد جذب کند. رنگدانههای موسوم به کاروتنوئید هم در خلال پروسه پیر شدن از روی پلاستیدها حذف میشوند. اما با از دست رفتن کلروفیل برخی از کاروتنوئیدها همچنان در پلاستید باقی بمانند. پلاستید اندامکی است که اغلب رنگدانهها از جمله کاروتنوئیدها را که در پروسه فتوسنتز نقش دارند، در خود نگهداری میکند. در حقیقت نوع رنگدانهای که در داخل پلاستیدها یافت میشود، نهتنها تغییر میکند بلکه میزان رنگدانه غالب در پلاستید است که رنگ سلول را تعیین میکند. همین فرآیند به ظاهر ساده اما منظم طبیعی عامل اصلی تغییر رنگ برگها در فصل پاییز است.
در برخی از درختان مانند افرا یک اتفاق جالب میافتد، پس از توقف فتوسنتز گلوکز در برگها به دام میافتد و در این مرحله است که نور مایل خورشید و شبهای سرد پاییز دست به دست هم داده و باعث میشوند که برگها گلوکز را به رنگ قرمز تبدیل کنند.
رنگ قرمز برگها از کجا میآید؟
از نظر بسیاری زیباترین برگها آنهایی هستند که در پاییز قرمز رنگ میشوند. حال پرسش اینجاست که برگها چگونه قرمز میشوند؟ این رنگ در حقیقت حاصل سنتز فعال رنگدانههای موسوم به آنتوسیانین است. در این نوع برگها تهزمینه قرمز بستگی به میزان آنتوسیانین و یا میزان نگهداری کاروتنوئیدها دارد. آنتوسیانین همان رنگدانههای قابلحل در آبی هستند که میتوانند به رنگ قرمز، ارغوانی و گاهی هم به رنگ آبی دیده شوند. رنگ حاصل از آنها به طور مشخص با میزان pH در ارتباط است. آنتوسیانینها را میتوان در برگ، ریشه و حتی میوه گیاهان بلندقامتتر سراغ گرفت. آنتوسیانینهایی که در برگها یافت میشوند، از طریق جذب نور فرابنفش و طیف نوری آبی- سبز از سلولها محافظت میکنند. لازم به یادآوری است که عدم حضور آنها در برگها میتواند منجر به آسیبهای نوری شود. این رنگدانهها را میتوان کرم ضد آفتاب گیاهان توصیف کرد.
از نظر بسیاری زیباترین برگها آنهایی هستند که در پاییز قرمز رنگ میشوند.
نوع رنگدانهای که در داخل پلاستیدها یافت میشود، نهتنها تغییر میکند بلکه میزان رنگدانه غالب در پلاستید است که رنگ سلول را تعیین میکند.
برگها چگونه میافتند؟
با شروع فصل سرما و تغییر مشخص طول روز مواد غذایی و آب از برگها خارج شده و به سمت ریشه گیاه میروند. دمبرگ قسمتی است که برگ از طریق آن به شاخه متصل میشود. در این قسمت دو نوع سلول وجود دارد: نخست بافت نرم اصلی و دوم بافت چوبپنبهای. بخش چوبپنبهای موظف به حفظ برگ است. با شروع فصل سرما آب از طریق آوندها از برگها خارج شده و به ریشه میرود. آوندها کمکم خالی از آب میشوند و آنگاه عملکردشان مختل شده و در نهایت هم شکسته یا پاره میشوند. بخش چوبپنبهای در همین ضمن دستخوش تغییر شده و به وسیله باد و باران فرسوده میشود. از این مرحله به بعد تنها یک تلنگر کوچک از جانب عوامل طبیعی لازم است که برگ را از ناحیه دمبرگ شکسته و آن را به زمین بیندازد.
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
چرا برگ درختان در پاییز زرد می شود؟
پروین دولت آبادی شعر زیبایی در وصف پاییز دارد باد سرد آرام بر صحرا گذشت سبزه زاران رفته رفته زرد گشت تک درخت نارون شد رنگ رنگ زرد شد آن چتر شاداب قشنگ این شعر از نظر ادبی بی تردید کم نظیر است منتهی در آن به یک واقعیت علمی نیز اشاره شده است تغییر رنگ تدریجی برگ درختان اغلب ما دمجری برگزاری انتخابات خانه مطبوعات است چرا ارشاد استان نامه زده و تاریخ تعیین کرده؟ / دولتی کردن خانه مطبوعات
عضو هیئت مدیره خانه مطبوعات استان گلستان گفت خانه مطبوعات تشکلی صنفی است و نباید به آن نگاهی سیاسی شود و دولتی کردن خانه مطبوعات به سود رسانه ها و خبرنگاران نخواهد بود متن خبر نداردپنجشنبه ۲۳مهر۱۳۹۴محفل ادبی پاییز سوگوار برگزار شد
به همت انجمن ادبی جوان کویر شهرستان آران و بیدگل محفل ادبی پاییز سوگوار با حضور اساتید شعر و ادبیات فارسی آقای تشکری دکتر بهنیا و همچنین شاعر جوان و توانا سرکار خانم رویا ابراهیمی برگزار گردید به گزارش خبرنگار پرتال خبری-تحلیلی آران و بیدگل"ای بی نیوز" عصر جمعه مووقتي برگهاي پاييزي را هم ميفروشند! +تصاویر
صادرات برگ های درختان وقتي برگهاي پاييزي را هم ميفروشند تصاویر همه مردم به برگهاي رنگارنگ آمريکاي شمالي دسترسي ندارند همين مسئله بهانهاي شد تا تاجري بهصورت قانوني هر سه برگ سالم از برگهاي پاييزي نيو اِنگلند را به قيمت 20 دلار بفروشد به گزارش سرویس کشکول جام نیوز ايدهچراغ راهنمای تغذیهای، از زرد و قرمز تا سبز سلامتی
شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۴۹ معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان با بیان اینکه سازمان غذا و دارو کلیه تولیدکنندگان را ملزم به درج جدول ارزش تغذیهای و یا علامت راهنما تا پایان سال 94 کرده است گفت این طرح که با عنوان چراغ راهنمای تغذیهای شناخته میشود در برگیرنده نشانگکارگاه های آموزشی ترویج کاشت غلات پاییزه در شهرستان های اردبیل برگزار می شود
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گفت بهره برداران کشاورزی اردبیل در قالب برگزاری کارگاه در شهرستان های مختلف استان از آموزش های ترویجی کاشت غلات پاییزه بهره مند می شوند به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل علیرضا خواجوی صبح امروز در کارگاه آموزشی ترویجیمسابقات استانی اسب سواری کورس پاییزه در میانه برگزار شد
به گزارش صدای میانه ب ه نقل از باشگاه خبرنگاران این مسابقات با حضور 6 شهرستان میانه مراغه ایلخچی زنجان تبریز و مهربان در سه کورس نژادهای بومی دوخون و عرب با حضور 12 چابک سوار بمناسبت گرامیداشت هفته تربیت بدنی در میانه برگزار شد در نژاد بومی مهدی باقری با اسب سهند به مالکیدشمن سعی می کند نفوذ ی های خود را به مجلس بفرستد آیت الله احمد جنتی خطیب نمازجمعه این هفته تهران در خطبه دوم ن
امام جمعه موقت تهران به راه های نفوذ دشمن در مراکز تصمیم ساز و تصمیم گیر کشور پس از برجام اشاره کرد و گفت دشمن سعی می کند نفوذ ی های خود را به مجلس بفرستد آیت الله احمد جنتی خطیب نمازجمعه این هفته تهران در خطبه دوم نمازجمعه ضمن تبریک و تسلیت به مناسبت شهادت شهید سردار همدانی ابرگزاری دوره ملی چغندرقند پاییزه در استان فارس
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس برگزاری دوره ملی چغندرقند پاییزه در استان فارس دوره ملی چغندر قند پاییزه در راستای سیاست های ابلاغی از وزارت جهاد کشاورزی در شیراز برگزار شد ۱۳۹۴ دوشنبه ۲۷ مهر ساعت 09 16 به گزارش خبرگزاری پانا از استان فارس مدیر زراعت سازمان جهادمسابقات اسبسواری کورس پاییزه در چهارمحال و بختیاری برگزار شد
اخبار کوتاه ورزشی مسابقات اسبسواری کورس پاییزه در چهارمحال و بختیاری برگزار شد شناسهٔ خبر 2942943 - شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۵ ۵۹ استانها > چهارمحال و بختیاری شهرکرد - مسابقه اسبسواری کورس پاییزه در لردگان چهارمحال و بختیاری برگزار شد به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عموم-
علم و فناوری
پربازدیدترینها