واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: ویتامین D به عنوان ویتامین معجزهگر شناخته شده است چرا که دریافت میزان کافی ویتامین D، از بدن در برابر بیشتر بیماریها محافظت میکند از جمله سرطان، افسردگی، بیماری قلبی و .... اما این تنها فواید آن نیست.
فواید ویتامین D علتهای دیگری نیز وجود دارد که بیانگر ضرورت مصرف روزانه این ویتامین است.
احتمال زمین خوردن را کاهش میدهدبه گزارش سایت «نیوزویک»،از هر ۳ فرد سالمند، یک نفر هر سال زمین میخورد. اما مصرف کافی ویتامین D، این خطر را کاهش میدهد. ویتامین D برای عملکرد عضلات مفید است.
اختلالات بینایی را کاهش میدهد
علت عمده کاهش قدرت بینایی پس از ۵۰ سالگی، تباهی لکه زرد یا ماکولا دژنراسیون مربوط به سن است؛ تاری مرتبط با این بیماری از مرکز چشم آغاز میشود و توانایی بینایی ما را کاهش میدهد. احتمال ابتلا به این بیماری، به سن، نژاد و ژن ارتباط دارد. هر چند که سالم زندگی کردن از جمله پرهیز از استعمال دخانیات، ورزش روزانه و خوردن سبزیجات به حفظ بینایی کمک میکند اما نتایج بررسیهای اخیر نشان میدهد که مصرف ویتامین D در این امر بسیار موثر است.
مانع از اسپاسمهای عضلات میشود
یکی از تأثیرات مهم ویتامین D در بدن، حفظ عملکرد عضلات و قوی نگه داشتن آن است که از طریق کمک به جذب کلسیم صورت میگیرد. اگر چه اطلاعات زیادی درباره علت ناهنجاریهای عضلانی از جمله اسپاسم، گرفتگی و... نداریم اما به نظر میرسد کمبود ویتامین D میتواند یکی از علتهای آن باشد.
روند افزایش وزن را کند میکند
مصرف کافی ویتامین D مانع از اضافه شدن وزن میشود. نتایج بررسی انجام شده بین بیش از ۴هزار و ۶۰۰ داوطلب زن ۶۵ سال به بالا نشان داد، افرادی که دچار کمبود ویتامین D بودند، در مقایسه با افرادی که ویتامین D کافی مصرف میکردند، طی 4.5 سال بیش از یک کیلوگرم وزن اضافه کردند.
درد فیبرومیالژیا را کاهش میدهد
افرادی که به فیبرومیالژیا مبتلا هستند با درد مزمن مفصل و عضله همراه با خستگی مفرط، افسردگی و اضطراب مواجهند. اما خبر خوب این است که ویتامین D میتواند درد آنها را تسکین دهد. ویتامین D به طور چشمگیری درد را کاهش میدهد.
پس از دوران یائسگی کلسترول را کنترل میکند
در افرادی که ویتامین D کافی دریافت نمیکنند، احتمال ابتلا به بیماری قلبی وجود دارد. علاوه بر آن در زنان یائسه که به طور منظم ویتامین D مصرف میکنند، میزان کلسترول مناسب است.
خطر بروز فیبروئید رحم را کاهش میدهد
فیبروئید رحم، تومور غیرسرطانی است که در دیواره رحم رشد میکند. از آن جا که میتواند به اندازه گریپفروت رشد کند ایجاد ناراحتی و درد میکند اما در برخی زنان که فیبروئید کوچک است، علایم چندانی ندارد. فیبروئید به هورمون و ژنتیک ارتباط دارد؛ اما نتایج بررسیهایی که در سال ۲۰۱۳ انجام شد نشان میدهد که ویتامین D نقش مهمی در کاهش آن دارد.
اما خطر کمبود ویتامین D:
افسردگی: در هیپوکامپوس و بخشهای دیگر مغز مربوط به تنظیم خلق و خو، گیرنده ویتامین D وجود دارد بنابراین میزان کم ویتامین D میتواند روی عملکرد طبیعی این ناحیه تأثیر بگذارد.
احتمال جان سالم به در بردن از سرطان کم است: بیماران سرطانی که میزان بالایی از ویتامین D را دریافت میکنند، عمر طولانیتری دارند. براساس مطالعات قویترین ارتباط بین مصرف ویتامین و میزان بقا، در بیماران مبتلا به لنفوما، سرطان کلورکتال و سرطان سینه دیده شده است.
احتمال سرطان پروستات تهاجمی وجود دارد: خطر بروز سرطان پروستات تهاجمی در مردانی که دچار کمبود ویتامین D هستند ۴ تا ۵ برابر بیشتر است.خطر بروز بیماری آلزایمر را افزایش میدهد: بزرگسالانی که دچار کمبود ویتامین D هستند با افزایش خطر ۵۳درصدی بیماری آلزایمر مواجهند. با بالا رفتن سن، خطر بروز مشکلات شناختی افزایش پیدا میکند؛ از طرفی توانایی پوست در تبدیل نور خورشید به ویتامین D نیز پایین میآید، در نتیجه فرد در معرض کمبود ویتامین D قرار میگیرد.
احتمال آرتریت بالا میرود: تقریباً ۳۰درصد از بیماران پسوریازیس به بیماری التهاب مفصل (Psoriatic arthritis) مبتلا هستند که در آن سیستم ایمنی به مفصلها حملهور میشود و درد و التهاب ایجاد میکند. بررسیهای اخیرنشان میدهد ۶۲درصد از بیماران مبتلا به التهاب آرتریت کمبود ویتامین D دارند.
در معرض خطر بیماری قلبی قرار میگیرند: کمبود ویتامین D خطر بیماری عروق کرونر را افزایش میدهد. ویتامین D با بهبود بخشیدن به عملکرد سیستم ایمنی بدن و کنترل التهاب در بدن، میتواند خطر بیماری قلبی را کاهش دهد.
احتمال بروز ذاتالریه وجود دارد: احتمال بروز ذاتالریه در افرادی که با کمبود ویتامین D مواجهند 2.5 برابر از دیگران بیشتر است. کمبود ویتامین D باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشود که احتمال ابتلا به بیماریهای عفونی را افزایش میدهد.
احتمال افزایش روند تخریبی بیماری اماس وجود دارد: نتایج بررسیها نشان میدهد که کمبود ویتامین D با افزایش خطر اختلالات عصبی عضلانی از جمله اماس، بیماری پارکینسون و... همراه است. بررسیهای اخیر نشان میدهد که در صورت ابتلا به اماس، کمبود ویتامین Dمیتواند روند پیشرفت بیماری را سرعت دهد.روزنامه خراساناخبار مرتبط:علائم کمبود ویتامین D چیست؟7 نشانه کمبود ویتامین D در بدن از کجا بفهمیم کمبود ویتامین D داریم؟
دوشنبه 27 مهر 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]