واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: فرشاد مومنی در نقد سخنان حسن روحانی به روزنامه آرمان گفت: ترديدي در نيت رئيس جمهور وجود ندارد. بدون شك وي تلاش خود را بهكار ميبرد تا وضعيت اقتصادي كشور بهبود پيدا كند.
به گزارش تراز ،فرشاد مومنی در نقد سخنان حسن روحانی به روزنامه آرمان گفت: ترديدي در نيت رئيس جمهور وجود ندارد. بدون شك وي تلاش خود را بهكار ميبرد تا وضعيت اقتصادي كشور بهبود پيدا كند. به اعتبار نكاتي كه در مصاحبه اخير وي مطرح شده است، قاطعانه ميتوان گفت تيم اقتصادي و مشاورهدهنده دولت از نقایص و كاستيهايی برخوردار هستند و بخشهاي بزرگي از واقعيتها از چشم رئيس جمهور پنهان باقي مانده است و اين مسأله ميتواند براي آينده اقتصاد كشور بسيار پرهزينه و احيانا مشکلآفرین باشد.
رئيس جمهور به گواه نكاتي كه مطرح كردهاند به وضوح نشان دادند كه بدون ايجاد تغييرات در ساختار نهادي اقتصاد و از طريق ادامه دادن راهي كه از طريق احمدينژاد به صورت افراطي پيموده شده بود آنها ميخواهند به تعبير خود با شيب كمتر همان راه را ادامه دهند. هيچ راه ترقی و بهبودي براي اقتصاد ايران قابل تصور نيست و متاسفانه طرز بيان نكاتي كه در سخنان رئيس جمهور مطرح بود به وضوح نشان ميداد كه وي به اندازه كافي پشتیبانی فكري ندارد.
از او كه تخصصي در اقتصاد ندارد نبايد انتظار داشت كه مانند يك كارشناس خبره به مسائل نگاه كند اما از مشاوران و اطرفيان وي انتظار ميرود كه قدري با ديد وسيعتر و جامعتر به مسائل بنگرند و ديد تنگ و محدود طيف اندكي از اقتصاددانها به عنوان واقعيتهاي اقتصادي در اختيار رئيس جمهور قرار نگيرد. برای مثال وي به كاهش نرخ تورم بسيار باليده است و گذشته از اين مسأله رئيس جمهور همچنين در سخنان اخير خويش تصريح ساخت كه در آينده، تورم، استاندارد پيدا خواهد كرد.
كيست كه نداند آنچه به عنوان كاهش تورم در اقتصاد ايران روي داده است ارتباط بسيار ناچيزي با سياستهاي اقتصادي اتخاذ شده از سوي دولت دارد. حقيقت اين است زماني كه وي به مردم در باب تنشزدايي تعهد داد، كه به نظر میتوانست يك سياست اصولي و راهگشا براي كشور باشد، بخش اندكي از سهم آيندههراسي و تورم موجود بسته شد، كه به هيچ روي اين مسأله ارتباطي با سياست اقتصادي نداشت و اتفاقا اشتباهات فاحش تيم اقتصادي دولت و به ويژه مسئول بانك مركزي سبب شد كه چشماندازهاي كاهش تورم و تركيدن حباب آيندههراسي بسيار زود متوقف شود و اگر آنها مرتكب آن خطا نميشدند بدون اينكه كوچكترين نيازي به سياستهاي اقتصادي باشد تورم كاهش چشمگيرتري پيدا ميكرد. اما رئيس بانك مركزي و همفكران وي در دولت جلوي اين كار را گرفتند. مسأله مهم ديگري كه از سخنان رئيس جمهور برميآيد آن است كه مشاوران دولت واقعيتها را به رئيس جمهور نگفته يا به صورت ناقص ميگويند كه روند كاهش تورم يك وجهه بسيار فاجعهآميز ديگري نيز دارد و آن هم به گسترش بيسابقه فقر، فلاكت و فروپاشي طبقه متوسط مربوط ميشود.
بر اساس گزارشهاي رسمي به وضوح مشاهده ميشود كه در سال 1393 كاهش تورم از جمله ريشه در بحران تقاضاي موثر در اقتصاد نيز داشته است. بنابراين زماني كه فقر گسترده و بحران تقاضاي موثر سبب ميشود كه سياستهاي تورمزايي اتخاذ شده از سوي دولت آثار تورمي متناسبي به جای نگذاشته باشند، اين به مفهوم فشار بسيار سنگين به معيشت فرودست و تشديد بحران در ميان توليدكنندگان و بهويژه توليدكنندگان فعال در بنگاههاي كوچك و متوسط است.در بنگاههاي رسمي به صراحت گفته ميشود كه موجودي اموال بنگاههاي توليدي در سال 1393 به بالاترين سطح خود طي پنج سال اخير رسيده است و اين خود گواه آشكاري بر اين تغيير و نكته تكاندهندهاي به شمار ميرود. در حقيقت به وضوح روشن است كه به شكل بايستهاي به رئيس جمهور اطلاعاتی داده نشده است و از سويي وي خبر ندارد حتي اطلاعاتي كه توسط مركز آمار ايران درباره شركتهاي صنعتي فهرست شده و بورس تهران نيز ارائه كرده در بهار سال 1394 توليد اين شركتها بيش از 8 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل كاهش پيدا كرده است...
بيش از هر چيز اكنون نقش دانشگاهيها بسيار پررنگتر است. آنها بايد به رئيس جمهور كمك كرده تا قدري بيشتر با واقعيتهاي اقتصادي روبهرو شوند و از تحليلهاي كليشهاي و به طرز غيرعادي و دور از واقعيت كه تيم مشاوردهنده به رئيس جمهور ارائه ميدهند اجتناب شود. رئيس دولت بايد از اين تحليلها اندكي فاصله گرفته و آشنايي وي با واقعيتهاي اقتصادي قدري افزايش پيدا كند...
دولت بايد به هوش باشد و به این مهم توجه کند كه اگر بخواهد با اين بينش كه مشاورانش مطرح ساختهاند چارچوب برنامه ششم توسعه را نيز طراحي كند حتي اميد بهبود در ميانمدت نيز در اقتصاد كشور دريغ خواهد شد.
زمانبندی انتشار: 26 مهر 1394 - 10:59
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]