واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: توسعه پوشش بیمه تکمیلی سالمندان
مدیرکل دفتر بیمه های سلامت وزارت کار و رفاه اجتماعی برنامهها و اولویتهای مدیریت نظام بیمه سلامت در حوزه سالمندی را تشریح کرد.
کد خبر: ۵۴۰۰۱۸
تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۹ - 17 October 2015
مدیرکل دفتر بیمه های سلامت وزارت کار و رفاه اجتماعی برنامهها و اولویتهای مدیریت نظام بیمه سلامت در حوزه سالمندی را تشریح کرد.
به گزارش «تابناک» امیر مجلسی گفت: در سالهای اخیر رشد هزینههای سلامت، نسبت به سایر هزینههای زندگی مردم سرعت بیشتری داشته است. مطالعات بین المللی نشان می دهد نظام های سلامت در جهان از جمله ایران با چند چالش عمده مواجه هستند که توجه به آنها از اولویت های اساسی مدیریت نظام بیمه سلامت است.
وی یکی از چالشها را مساله افزایش تعداد خانوارهای تکنفره و سالمند شدن جمعیت و بالارفتن نرخ وابستگی بیان کرد و افزود: طبق آمارهای اعلامی و پیشبینیهای انجام شده در بین سال های 2000 تا2050 نرخ وابستگی (نسبت بین سالمندان بالای 65سال به افراد در سن اشتغال 64-15 ساله) در کشورها 2 برابر می شود.
وی با اشاره به کاهش تدریجی نرخ موالید در کشور و افزایش سالمندی، اظهار کرد: بر اساس آخرین سرشماری انجام شده در سال 90، نرخ کلی باروری کشور به 1.8 سقوط کرده است. از سویی از سال 2000 تا 2010 حدود 60 درصد سالمندان دنیا در کشورهای در حال توسعه بودهاند که این رقم در سال 2050 به حدود 80 درصد می رسد.
بازنگری بسته مورد تعهد بیمه پایه در حوزه سالمندی
مدیر کل دفتر بیمه های سلامت وزارت کار و رفاه اجتماعی، تغییر الگوی بیماریها از بیماریهای واگیر به بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون، سرطان، ام اس و غیره را یکی دیگر از چالش های عمده نظام بیمه سلامت در سال های اخیر بیان کرد و افزود: این بیماری ها در تمام سنین به ویژه دوران سالمندی، تشخیص و نوع درمان را پیچیده و هزینه های زیادی را تحمیل می کند.
وی درباره اقدامات وزارت کار و رفاه اجتماعی در خصوص بیمه اجتماعی سالمندان نیز گفت: در دو سال اخیر با تاکید ویژه وزیر کار و رفاه اجتماعی که ریاست شورای عالی بیمه را نیز عهدهدار هستند، بازنگری بسته مورد تعهد بیمه پایه با درنظر داشتن هر سه سطح تعهدی ( پیشگیری، درمان و بازتوانی) مورد تاکید حوزه بیمه سلامت و دبیرخانه شورایعالی بیمه خدمات درمانی کشور بوده است. به عنوان مثال خدمات تشخیصی درمانی و داروهای مورد نیاز در درمان بیماری های قلبی عروقی ، دیابت ، پرفشاری خون و تشخیص و درمان کاتاراکت که از بیماری های عمده سالمندان است و ارائه ملزومات بازتوانی نظیر سمعک و موارد مشابه تحت پوشش بیمه پایه کشور قرار گرفته است .
اجرای پایلوت غربالگری سالمندان با ارایه خدمات رایگان در یکی از استانها
مدیر کل دفتر بیمه های سلامت وزارت کار و رفاه اجتماعی بااشاره به برنامه غربالگری سالمندان ادامه داد که این برنامه جهت بررسی و کنترل عوامل خطر غیرواگیر (دیابت و فشارخون) سالمندان، به صورت پایلوت در یکی استان ها در دستورکار وزارتخانه قرار دارد، پیشگیری از بیماریهای مزمن و غیرواگیر، افزایش کیفیت و کمیت زندگی سالمندان، کاهش هزینه های مترتب ناشی از درمان بیماریها، از اهداف اصلی این برنامه است .
وی تاکید کرد که تمامی خدمات ارائه شده به سالمندان مشمول این برنامه در سرفصل هایی نظیر غربالگری و شناسایی افراد بیمار یا در معرض ریسک، اقدامات تشخیصی درمانی مورد نیاز آنان در زمان پایلوت برنامه بصورت رایگان عرضه می گردد.
مجلسی با بیان اینکه به دلیل مزمن بودن بیماریهای سالمندی عمده خدمات مورد نیاز آنها مباحث مراقبتی بلندمدت است، ادامه داد: مواردی نظیر بهره مندی از خدمات تشخیصی درمانی دربازه زمانی طولانی و مراقبت در منزل یا مراکز نگهداری سالمندان که در اکثر کشورهای پیشرفته در حال ارائه است. به نظر میرسد امکان سنجی انجام این مهم از طریق همکاری چند جانبه دستگاه های متولی (سازمان های بیمه گر پایه، سازمان بهزیستی، خیریهها) با بهره مندی از تجربیات کشورهای موفق در این زمینه و همچنین تجربیات نهادهای فعال در داخل کشور(نظیر بنیاد شهید )قابل انجام باشد .
توسعه پوشش بیمه تکمیلی سالمندان
مجلسی درپاسخ به این پرسش که آیا درزمینه سالمندان رویکردهای «پیشگیری محور» نیز وجود دارد نیز اظهار کرد: مباحثی نظیر بازنگری مستمر بسته بیمه پایه با رویکرد پیشگیری محور، توجه به خدمات بازتوانی در بسته بیمه پایه، متغیر بودن سرانه هزینه خدمات تشخیصی درمانی بر حسب سن در مدیریت منابع نظام بیمه سلامت، توسعه پوشش بیمه تکمیلی سالمندان؛ پیگیری خدمات حمایتی مراقبتی سالمندان، توانمندسازی سالمندان جهت ارتقاء سطح سلامت جسمی، روحی – روانی و اجتماعی آنان از اقدامات قابل پیگیری این حوزه است .
مجلسی در ادامه به عنوان یک پزشک عمومی دربیان بزرگ ترین خطری که سلامتی سالمندان را تهدید می کند نیز گفت: از نظر من زندگی بیتحرک خطرناکترین تهدید سالمندی است . زندگی بی تحرک برای هیچ گروه سنی مناسب نیست اما این خطر برای افرادی که در سنین بالا هستند، آزاردهندهتر است. برخی از افراد مسن تمایلی به تحرک داشتن از خود نشان نمیدهند که باید این افراد را به این کار تشویق کرد. از جمله فعالیتهای سبک برای این گروه سنی، شنا کردن است که به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان، حفظ سلامت قلب و تقویت ماهیچهها بدون فشار آمدن بر مفاصل کمک میکند .
همچنین در دوران سالمندی نوع تغذیه افراد بسیار حائز اهمیت بوده و بی توجهی به آن، تاثیرات مخرب و جبران ناپذیری را بر سلامت ایشان برجای می گذارد. با بالا رفتن سن، دستگاه گوارش کمکم ضعیف میشود. افراد سالمند معمولاً با این مشکل روبهرو هستند که برخی موادغذایی برای آنها قابل هضم نبوده یا هضم آنها با مشکل روبهروست. رژیم غذای آنها باید طوری اصلاح شود که در آن از موادغذایی مغذی و متعادل استفاده شود که برای بدن آنها قابل پذیرش باشد.
وی همچنین در باره چگونگی مقابله با احساس تنهایی در سالمندان نیز گفت: احساس تنهایی در تمام سنین بویژه سالمندی بشدت تخریبکننده است و میتواند اثرات شدیدی بر فرد بگذارد. این حس، ناخوشیهای جسمی را تشدید میکند و سلامت روانی فرد را به خطر میاندازد. تشکیل انجمن ها یا گروه هایی که فرد سالمند بتواند ساعاتی از روز را در کنار همسن های خویش بگذراند و سرگرمی هایی را ایجاد نماید در حفظ روحیه ایشان تاثیر شگرفی دارد .
مجلسی در پایان باتاکید بر چکاپهای منظم ماهیانه سالمندان گفت: این چکاپها میتواند مشکلات جسمی حاد را در مرحله مقدماتی آن که درمان قابل انجام است تشخیص دهد. با همه اینها از آنجا که عمده بیماری هایی که سالمندان را درگیر می نماید حالت مزمن دارد بهتر است تدابیری جهت ارائه خدمات تشخیصی درمانی بلند مدت آنها و خدمات پرستاری در منزل اندیشیده شود .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]