واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش میدهد؛
آئین سنتی «پوش» در تکیه بازار شاهرود/ آمادگی برای عزای حسین(ع)
شناسهٔ خبر: 2939661 - سهشنبه ۲۱ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۲
استانها > سمنان
شاهرود - تکیه بازار شاهرود معروف به تکیه «زنجیری» طبق رسمی دیرین به قدمت ۱۵۰سال، با حضور عاشقان حسینی و پیرغلامان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) شاهرود سیاه پوش شد. به گزارش خبرنگار مهر، صبح سه شنبه تکیه بازار شاهرود که از دوران زندیه تاکنون میعادگاه عاشقان حسینی(ع) و پذیرای مراسم سنتی «یا عباس یا عباس» ویژه شهرستان شاهرود است، حال و هوایی دیگر داشت، تکیه بازار امروز میزبان عاشقان اباعبدالله بود که آمده بودند طی مراسم رسمی و نمادین با برافراشن پرچم سبز حسینی(ع) و پوشاندن پوش(چادر) ۲۰۰ متر مربعی سقف این تکیه به استقبال محرم بروند. بسیاری از کارشناسان بنای تکیه بازار شاهرود را یادگاری از دوران افشاریه می دانند و برخی دیگر قدمت آئین سیاه پوشان این تکیه را بیش از ۱۵۰سال عنوان می کنند اما هرآنچه هست، این شور حسینی و داغ اباعبدالله (ع) است که هیچگاه در دل ها سرد نمی شود. همانطور که پیامبر اکرم(ص) فرمودند، شهادت حسین(ع) داغی بزرگ است که هیچگاه سرد نمی شود و این چه شوری است که پس از گذشت یک هزار و ۳۷۶سال از واقعه عاشورا همچنان بوی عشق و شور می دهد. شاید در این بین گفتگو با احمد جلالی، پیرغلامی ۸۲ ساله که از ۷۵سال پیش تاکنون از عزاداری حسین(ع) به یاد دارد بتواند بهترین توصیف برای این رسم کهن باشد.
قدمت ۱۵۰ ساله آئین «پوش» تکیه بازار شاهرود این پیر غلام اهل بیت (ع) با اشاره به اینکه از ۷۵ سال پیش تاکنون و از زمانی که پنج، شش ساله بودم از تکیه بازار خاطراتی به یاد دارم، می گوید: امروز بیش از هشتاد سال از عمرم می گذرد و سیاه پوشان بسیاری را در زندگی خود دیده ام چرا که پدر و همه اقوامم در این تکیه پیرغلام بودند. به گفته جلالی این مراسم قدمتی بسیار دارد. وی می گوید: تا جایی که من اطلاع دارم این قدمت به بیش از ۱۵۰ سال می رسد و از همان زمان تاکنون هر ساله و تقریبا بدون وقفه با حضور عاشقان حسینی در روزهای منتهی به روز اول ماه محرم الحرام برگزار می شود.
آئین عزای حسینی(ع) شاهرود در روز پنجم به اوج خود می رسد این پیرغلام اهل بیت(ع) ادامه میدهد: همه ساله آئین سیاه پوشان معمولا سه روز مانده به آغاز ماه محرم برگزار می شود و آغاز کننده آن، گستراندن پوش(چادر) بزرگ سقف و بام این تکیه است این مراسم غالبا در ابتدای صبح طی آئین معنوی بر پشت بام تکیه بازار و افراشتن پرچم سبز حسین(ع) شروع می شود و سپس به سیاه پوش کردن مسجد و البته غباروبی آن تا اطعام ظهر ادامه می یابد. این مراسم به صورت سنتی با دمیدن شیپور به اطلاع همگان می رسد و به گفته جلالی فلسفه آن نیز این است که به همگان یادآوری شود عزای اباعبدالله (ع) نزدیک است. روز نخست از دهه نخست ماه محرم، عزاداری امام حسین(ع) در تکیه بازار که قدیمی ترین مرکز مذهبی شهرستان شاهرود است، با تشریفات خاصی برگزار می شود و علما، فضلا، مسئولان، مردم و موثران شهر در آن، شرکت می کنند تا در نهایت آئین عزای حسینی(ع) در روز پنجم با گردهمایی هزاران نفری سینه زنان «یاعباس یا عباس» به اوج خود می رسد.
زنجیر لنگر کشتی روس که عاقبت به خیر شد خادم تکیه بازار شاهرود با یادآوری اینکه در ابتدا این تکیه، به نام جلالی ها نامیده می شد چرا که عمده خادمان آن از طایفه جلالی های مقیم شاهرود بودند، می گوید: اما پس از چندی به علت وقوع بازار کهن شاهرود با نزدیک به دویست سال در میان آن، به تکیه بازار معروف شد که این محل را می توان مرکز شهر شاهرود دانست. جلالی ادامه می دهد: اما این پایان کار نبود قریب به ۱۵۰ سال پیش و در زمانی که پوش (چادر) سقف این مسجد پس از مرمت به دو درخت چنار ورودی و خروجی تکیه متصل می شد، نیاز به استفاده از زنجیری قطور، خیران را بر آن داشت تا با هشت قاطر راهی بندر گز شوند و زنجیر لنگر کشتی روسی به گل نشسته در آن منطقه را برای این مهم به شاهرود بیاروند. وی می گوید: این زنجیر بزرگ به طول سی متر تا سالیان سال بر دو چنار ورودی و خروجی تکیه بازار تکیه داشتند تا اینکه در سال های اخیر، پایه ای فلزی بار سنگین زنجیرها را از دوش درختان چنار برداشت و به دلیل وجود همین زنجیر، تکیه بازار به تکیه زنجیری معروف شد.
خادمی خاندان عصمت و طهارت(ع) افتخاری عظیم است این پیرغلام اباعبدالله الحسین (ع) معتقد است انسان در سال های متمادی عمر خود، احساسات متفاوتی دارد اما درباره امام حسین(ع) این موضوع متفاوت است احساسی که به اباعبدالله(ع) در دل ها وجود دارد هیچگاه سرد نمی شود. وی تأکید می کند: امروز پس از این همه سال وقتی از پله های تکیه بازار شاهرود بالا می روم به یاد عزیزانی هستم که در سال های متمادی در این مرکز مذهبی و دینی فعالیت داشتند و امروز در بین ما نیستند. جلالی، خادمی خاندان عصمت و طهارت(ع) را افتخاری عظیم می داند که اگر نصیب انسان شود، در همان بدو کار، نتیجه اش را می فهمد و می افزاید: بزرگی و عظمت این خاندان است که در زندگی انسان چون نوری در ظلمت می درخشد اما باید به یاد داشت که در تمامی طول سال حسینی زیست نه تنها در ایام محرم. در نهایت سیاه پوشی تکیه بازار شهرستان شاهرود به منزله آغاز دهه نخست عزاداری امام حسین(ع) در حالی انجام می شود که مردم متدین این شهرستان یکبار دیگر خود را برای شرکت در سوگواره حسینی آماده می کنند. صدای شیپور تکیه بازار این بار حزن انگیز تر از هر سال به ما یادآوری می کند که یک هزار و ۳۷۶ سال از شهادت امام حسین(ع) و یارانش در دشت کربلا می گذرد و شاید به یاد آوریم از محتشم آن را که می گفت «باز این چه شورش است که در خلق عالم است - باز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم است» و بیش از هزار سال هنوز آتش خود را در نزد مردم مسلمان ایران زمین سرد نمی بیند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]