واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: تعامل روحانيت كاتوليك با مدرنيته و پيامدهاي آن بررسي شد
خبرگزاري دانشجويان ايران - قم
سرويس: اديان
نشست علمي "تعامل روحانيت كاتوليك با مدرنيته و پيامدهاي آن" با حضور يك عضو هيات علمي دانشگاه ايلام در پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين نشست حسن قنبري با اشاره به پيدايش تفكر مدرنيته در قرن 17 ميلادي گفت: در قرن 17 ميلادي اتقاقاتي در غرب به وقوع پيوست كه باعث به وجود آمدن فكر مدرنيته در حوزه فلسفي شد.
وي با بيان مهمترين شاخصههاي تفكر مدرن افزود: انقلاب عقلي يا فلسفي كه منجر به پيدايش عقلگرايي جديدي شد كه معتقد بود هر چيزي اگر در آزمايشگاه اثبات شود معنا دارد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه ايلام، پيدايش ايده پيشرفت را دومين انقلاب تفكر مدرنيته دانست و گفت: اين ايده معتقد است انسان جديد با عقل فردي خود در همه حوزهها ميتواند به دنبال تكامل در تمام حوزهها باشد.
قنبري پيدايش مفاهيمي چون ملت، حقوق بشر و دموكراسي در قالب انقلاب سياسي را از ديگر پيامدهاي تفكر مدرنيته عنوان كرد.
او با بيان اين كه انقلاب تكنولوژيك و صنعتي آخرين پيامد تفكر مدرن است، افزود: يك نهاد پيچيده مقدس به نام كليساي كاتوليك با اين ايدهها مواجه است كه به طور طبيعي از همان ابتدا دچار چالش خواهد شد.
اين استاد دانشگاه به واكنشهاي پاپ عليه جريان مدرنيته اشاره و خاطرنشان كرد: حربههاي كليساهاي كاتوليك در مقابل فرآيند اين مدرنيته تكراري بود و هر كس ادعاي جديدي در حوزههاي مختلف داشت به خارج شدن از كليساها محكوم ميشد و حتي تا زماني كه كليسا قدرت داشت، برخورد فيزيكي هم صورت ميگرفت.
وي با بيان وقايع بعد از انقلاب فرانسه گفت: بعد از پيدايش انقلاب فرانسه انقلابيون دست به مصادره اموال كليسا زدند و تحت واژه سكولار خواستار انتقال اموال كليسا به دولت شدند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه ايلام به اقدامات شوراي اول واتيكان اشاره كرد و گفت: بزرگان كاتوليك و روحانيت سراسر كليسا مصوباتي در راستاي نفي همه مدرنيته صادر ميكردند كه بعدها طرح خطاناپذيري پاپ مطرح شد كه پاپ را به عنوان نماينده خدا در روي زمين عنوان كردند.
وي با تاكيد بر عملكرد پاپ لئون سيزدهم خاطرنشان كرد: جانشين پاپ پيوس نهم كسي بود كه سعي داشت با اقتضائات دوره جديد كنار بيايد و مدرنيته را درك كند كه با صدور فتوايي كاتوليكها را به فهم دوره جديد و مطالعه فلسفه توماس كه از بزرگان اواخر قرن وسطي است دعوت كرد. اما پاپ پيوس دهم كاملا به پاپهاي پيش از خود برگشت و مدرنيته را محكوم كرد و معتقد بود هيچ رابطهاي بين تعاليم كاتوليكي و تفكر جديد مدرن وجود ندارد.
اين استاد دانشگاه درباره پاپ پيوس يازدهم نيز اظهار كرد: وي كاملا با تكيه بر آراي پيشينيانش خود را حاكم ديني و غير ديني مطلق ميدانست. پاپ پيوس يازدهم قاعدهاي مطرح كرد كه طبق آن اگر كسي از پاپ تبعيت نميكرد آن را خارج از مسيحيت ميدانستند.
قنبري با بيان اين كه پاپ پيوس دوازدهم هم پيمان حزب نازي بود، گفت: وي كاملا افكار هيتلر را به رسميت ميشناخت و حتي پس از پايان جنگ نيز از تاييد خود دست برنداشت.
اين عضو هيات علمي دانشگاه ايلام اصلاح آيينهاي عبادي، طرح ايده وحدت كليساها، تصويب طرح آزادي انتخاب دين و اعتراف به اشتباهات پاپهاي گذشته را از اقدامات پاپ ژان بيست و سوم برشمرد.
وي عنوان كرد: در ادامه پاپ ژان پل دوم تفكر مدرنيته را از انحرافات فكر بشري دانست و خواستار توقف گفتوگوي اديان شد.
قنبري كليساي امروز را يك نهاد محدود دانست و گفت: امروز كليسا به عنوان يك نهاد محدود در حوزههاي مختلف فعاليت ميكند و در حوزههايي كه به جامعه مربوط ميشود هيچ نقشي ندارد.
انتهاي پيام
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 368]