تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 27 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):مومن برای مومن برکت و برای کافر، اتمام حجت است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816164442




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پيامِ سقوطِ قندوز و قدرت گيري طالبان


واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: پيامِ سقوطِ قندوز و قدرت گيري طالبان
چرا پس از گذشت حدود ١٤ سال از حمله غرب به افغانستان و هزينه هاي فراواني كه در آنجا شده است، دوباره شاهد سر برآوردن و رشد طالبان هستيم؟ همان نيروهايي كه گمان مي شد، نيروهاي رو به عقب و در حال افول جامعه هستند و در يك چشم برهم زدني دود شده به هوا خواهند رفت. چرا غرب نتوانست در افغانستان يك دولت مقتدر و سالم ايجاد كند: دولتي كه پس از ١٤ سال مساله اولش امنيت و بقا نباشد. چرا هنوز موج مهاجران افغاني به سوي كشورهاي منطقه و اروپا در حال حركت است؟ آيا صدها ميليارد دلاري كه به آنجا كمك شده، در راه توليد و آباداني و ايجاد اشتغال صرف نشده است؟
به گزارش نامه نیوز، عباس عبدی تحلیل گر سیاسی در یادداشتی برای روزنامه اعتماد نوشت: سقوط ايالت قندوز در افغانستان به دست طالبان چه پيامي دارد؟ به احتمال قوي، رهبري جديد طالبان كه پس از مرگ ملاعمر، اين سمت را به دست آورده و با اختلافات داخلي روبه رو شده است، براي آنكه خود را تثبيت كند، نيازي به نمايش قدرت داشته و اقدام به اين كار كرده است، حتي اگر در ادامه مجبور شوند در برابر حملات نيروهاي دولتي و ناتو، دوباره اين استان را ترك كرده و تحويل دولتي ها دهند. بنابراين موفقيت طالبان و رهبري جديد آن و حذف يا منفعل كردن رقباي رهبري جديد هدفي محقق شده است. ولي اين يك بخش ماجراست و دو نكته بسيار مهم تر نيز در اين ميان وجود دارد كه نبايد از آن غفلت شود.
    ١- نخستين نكته اين است كه چرا پس از گذشت حدود ١٤ سال از حمله غرب به افغانستان و هزينه هاي فراواني كه در آنجا شده است، دوباره شاهد سر برآوردن و رشد طالبان هستيم؟ همان نيروهايي كه گمان مي شد، نيروهاي رو به عقب و در حال افول جامعه هستند و در يك چشم برهم زدني دود شده به هوا خواهند رفت. چرا غرب نتوانست در افغانستان يك دولت مقتدر و سالم ايجاد كند: دولتي كه پس از ١٤ سال مساله اولش امنيت و بقا نباشد. چرا هنوز موج مهاجران افغاني به سوي كشورهاي منطقه و اروپا در حال حركت است؟ آيا صدها ميليارد دلاري كه به آنجا كمك شده، در راه توليد و آباداني و ايجاد اشتغال صرف نشده است؟ وضعيت افغانستان نشان مي دهد كه دولت سازي پديده اي تاريخي و دروني است. اين ذهنيت نادرست است كه امريكايي ها در آلمان و ژاپن توانستند چنين پديده اي را بسازند پس در جاهاي ديگر هم خواهند توانست. در آن دو كشور زيرساخت هاي چنين پديده اي در سطوح بسيار پيشرفته وجود داشت و امريكا فقط توانست بر اين زيرساخت ها نقشه خود را پياده كند، حتي پياده كنندگان آن نيز مردم ژاپن و آلمان بودند. در حالي كه مي دانيم از وقتي كه انتخابات اخير افغانستان انجام شد، حدود يك سال طول كشيد كه نتايج آن پذيرفته و دولت مبتني بر آن شكل گيرد! همان موقع روشن بود كه بناي ساخته شده اين دولت بر پايه هاي جامعه سنتي افغانستان قرار ندارد: و در نتيجه اميد چنداني به آينده افغانستان از حيث ثبات و تفاهم سياسي وجود ندارد و چشم انداز روشني نيز از آن ارايه نمي شود. اين وضعيت به معناي آن است كه نيروهاي خارجي مي توانند با صرف پول و حضور سرباز و هواپيما و بمباران، يك دولت را شكست دهند و عده اي ديگر را به جاي آنها بياورند ولي تاسيس دولت به عنوان يك نهاد اجتماعي مهم بايد برآمده از دل آن جامعه باشد. نه تنها دولت، بلكه ساير نهادهاي اجتماعي نيز بايد با وضعيت عمومي جامعه خود انطباق داشته باشند. شايد كمتر كسي باور مي كرد كه اگر ايالات متحده و غرب پا به افغانستان بگذارند، ناتوان از تاسيس يك دولت مدرن خواهند بود. بسياري گمان مي كردند كه در مدت كوتاهي يك دولت دموكراتيك و قدرتمند و سالم را در آنجا تاسيس و مستقر خواهند كرد و سپس با افتخار آنجا را ترك مي كنند. ولي كيست كه نداند آنان نه تنها در اين پروژه شكست فاحشي خوردند، بلكه اتفاقاتي كه در پي حضور آنان در منطقه رخ داد، شكاف ميان مردم منطقه و ارزش هاي دموكراتيك را بيشتر كرد.
    ٢- چرا دولت افغانستان تا اين حد ضعيف و ناكارآمد است؟ علل اين امر گوناگون و پيچيده است. شكاف هاي قومي، زباني و مذهبي در افغانستان، توسعه نيافتگي اين كشور و دخالت هاي خارجي بخشي از اين علل است ولي به طور مشخص بايد به يك نهاد بسيار مهم دولت مدرن يعني دادگستري مستقل، سالم و كارآمد نيز اشاره كرد.
    اخيرا مقاله اي در نيويورك تايمز چاپ شد كه يك علت مهم گرايش مردم به طالبان را، ناكارآمدي و فساد دستگاه قضايي افغانستان معرفي كرده است. نويسنده اين مقاله كوشيده است تا با ذكر شواهد گوناگون نشان دهد، دادگاه هايي كه طالبان براي رفع خصومت و حل اختلافات ايجاد كرده، مورد اقبال مردم قرار دارند، در حالي كه دادگاه هاي رسمي در دادگستري افغانستان، سراسر فساد و ناكارآمد هستند و رشوه و فساد و پارتي بازي در آن حرف اول و آخر را مي زند و اين در حالي است كه براي ايجاد و راه اندازي و تقويت دادگستري افغانستان ميلياردها دلار كمك بين المللي شده است. ائتلاف نيروهاي امريكايي، كلاس هاي زيادي براي آموزش وكلا، قضات و ساير دست اندركاران دادگستري تشكيل شده دادند ولي گويي همه آنها بي فايده بوده است، زيرا ميزان اعتماد به دادگستري نزد افغان ها نزديك به ٢٥ درصد است. هر جامعه اي كه اعتماد به دستگاه قضايي آن كم باشد، روي خوش و عدالت و اعتماد را نخواهد ديد. به قول معروف هرچه بگندد نمكش مي زنند واي به روزي كه بگندد نمك. حال اگر مردم براي تظلم خواهي به دادگستري بروند ولي ظلم بزرگ تري را در آنجا تجربه كنند، مصداق اين ضرب المثل خواهد بود. ميزان سلامت و حتي كارآمدي هر حكومتي را بايد از طريق سنجش سلامت و عدالت در دادگستري آن تعيين كرد. دادگستري ها نمي توانند به ديگران انتقاد كنند، آنان بايد مطابق قانون عمل كنند، كه اگر چنين كردند، نيازي به انتقاد از ديگران نيست و همه چيز درست خواهد شد يا حداقل در مسير درست شدن قرار مي گيرد.





۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن