واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: ولایت پیام ماندگار غدیر
در برخی عبارتها گفته اند، که پیامبر مردم را جمع کردند که بگویند علی را دوست داشته باشید. اما من مخالف این موضوع نیستم، چرا که محبت مقدمه معرفت است. به گزارش پایگاه اطلاع رساین شبکه خبر، دکتر حشمت الله قنبری با حضور در استودیوی برنامه پیشخوان خبر، ابعاد مختلف واقعه غدیر را توضیح داد. قنبری در پاسخ به این سئوال که واقعه غدیر خم برای امت اسلامی حامل چه پیامی بود؟ گفت: پیش از اینکه من به سئوال پاسخ دهم باید این نکته را بگویم که اول اینکه در مسیر مراجعت نبود که پیغمبر اکرم دستور توقف دادند، دوم اینکه غدیر یک حادثه نبود، یک واقعه مهم بود. شما وقتی حیات نورانی پیامبر اکرم، فرآیند تدریجی نزول وحی الهی، و زندگی حضرت علی (ع) را مشاهده می کنید، اولین دریافت منصفانه این است که وقایع غدیر خم به عنوان نقطه مطلوب خداوند از ناحیه پیامبر اکرم ابلاغ شد و در مسیر راه نبود که پیغمبر اکرم (ص) قصد ترک مکه را داشتند، بلکه بر اهالی مکه تکلیف کردند که او را همراهی بکنند. ولو اینکه در ادامه این مسیر پیغمبر به مدینه مراجعت کردند، مقصد انجام این وظیفه الهی بود، نه مراجعت به مدینه.
امت اسلامی وقتی که از ذیل پرتو درخشان غدیر فاصله گرفت، به بلا دچار شدند. همه خسارت دیدند. امت اسلامی، دین مرضی رضای خدا را به جا نیاوردند. در برخی عبارتها گفته اند، که پیامبر مردم را جمع کردند که بگویند علی را دوست داشته باشید. اما من مخالف این موضوع نیستم، چرا که محبت مقدمه معرفت است. غدیر سرنوشت مشترک امت اسلامی است. اما غدیر صرفاً امر امامت امیرالمومنین در اینجا مطرح نیست. معرفت نباشد تبعیت به وجود نمی آید. شما تردید نداشته باشید، که امت اسلام در غدیر هیچ اختلافی با هم ندارند. برکات غدیر تمامی امت اسلامی را با خود همراه خواهد کرد. برای جامعه اسلامی و مردمان عرب قبل از ظهور اسلام، موقعیت استثنایی امام علی تردیدی وجود نداشت. از سویی دیگر در مورد امامت حضرت هم تردیدی نداشتند.
اولا، پیغمبر اسلام و امیرمومنین از یکدیگر جدا نبودند. اینها به لحاظ فخامت حضور، جنس خاصی در میان مردم مکه داشتند. در زمان ولادت حضرت رسول، همه مردم مکه و اطراف آن منتظر ولادت ایشان بودند. وقتی حضرت علی به دنیا آمد، قنداق حضرت را به ابوطالب تحویل داد و ابوطالب نیز نگاه کرد و دید در میان مردمی که در اطراف خانه کعبه اجتماع کرده اند. سه روز مردم مکه منتظر بوند که ببینند سرنوشت فاطمه بنت اسد چه می شود؟ و وقتی که ابوطالب می گوید من دیدم هیچ کسی به اندازه امین مکه در اشتیاق دیدن این مولود نیست. وقتی نگاه پیامبر و علی به هم افتاد، مقدمات بعثت آخرین فرستاده آسمان شکل گرفت. پیامبر علی را از خانه خدا تحویل گرفت. و رشد علی در آغوش حضرت رسول صورت گرفت. مردمان عرب پیغمبر را تکریم می کردند، کسی در هیچ تصمیمی بر پیغمبر پیشی نمی گرفت. اگر دعوایی به وجود می آمد، پیامبر فصل الخطاب بود.
جایگاه علی بن ابیطالب از اول ممتاز بود، وقتی پیامبر به اعتکاف می رفت در جبل النور، حضرت علی نور رسالت را در 7 یا 8 سالگی درک می کرد. غدیر یعنی کاری که همه انبیاء در ارتباط با آسمان انجام می دادند، علی بدون ارتباط با اسمان انجام می دهد. شما می بینید در سال سوم بعثت، پیامبر برای دعوت عشیره خود، از علی بهره می برد. یعنی اوتاد قریش، آنقدر به علی احترام می گذاشتند، که دعوت او را پذیرفتند.
در این دعوت از عشیره نیز پیامبر، چندین بار اشاره کرد که هر کس من را بپذیرد برادر، وصی و جانشین من است. وقتی که همه عشیره ایستادند، پیامبر اکرم فرمود: این علی برادر، وصی و خلیفه من در میان شماست.
چون حقیقت پیامبر غیرقابل انکار بود. لذا وقتی فرمود : خلیفتی فیکم، نه قداره کشیدند. بلکه به ابوطالب طعنه زدند و گفتند، پیامبر علی را بر تو سرور کرد. این امر در میزان های عرب، قابل قبول نبود. هیچ کسی نیز اینکه علی اصلح نیست، را رد نکردند. بلکه گفتند این امر و سروری علی و خلیفگی علی به مصلحت نیست.
اینها بعد از پیامبر نیز به غلط مطرح کردند که ما میخواهیم با جهان عرب تنش زدایی کنیم. آنان می خواستند انتقام گذشته را از علی بگیرند. نظام فکری علی جواب داد. چرا که پیامبر مأمور بود به تنزیل و علی قتال کرد به تأویل. تأویل یعنی برگرداندن تفاسیر قرآن به آن گونه که قرآن فرموده است و این بزرگترین وظیفه مولای متقیان علی (ع) بود.
جمعه ۱۰ مهر ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]