واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ مهر ۱۳۹۴ (۱۱:۵۶ق.ظ)
توليد زودهنگام از ميدان مشترک نفتي ايران - عراق در بهار ۹۵ عملي ميشود موج - با بازنگري در طرح اوليه توسعه ميدان نفتي آذر، توليد زودهنگام از اين ميدان مشترک نفتي با عراق در بهار ۹۵ عملي ميشود.
به گزارش خبرگزاري موج به نقل از شانا، ميدان نفتي آذر از جمله ميدانهاي مشترک نفتي است که حفاري موفقيتآميز نخستين چاه اين ميدان طي سالهاي ۸۳-۱۳۸۴ بهوسيله شرکت هيدروزاگرس تا عمق ۴۹۰۰ متري در سازند کژدمي صورت گرفت و پس از آن، مذاکره با اين شرکت به مدت دو سال طي سالهاي ۸۵ تا ۸۷ طول کشيد که در نهايت منجر به عقد قرارداد نشد.
با توجه به مشترک بودن ميدان، براساس ابلاغ مصوبه هيأت مديره شرکت ملي نفت ايران در شهريور ۸۷، توسعه ميدان آذر از محل منابع داخلي شرکت ملي نفت در دو فاز در دستور کار شرکت مهندسي و توسعه نفت قرار گرفت، با اين حال استراتژي شرکت ملي نفت در همان ايام براي تأمين منابع مالي پروژه تغيير کرد و همان زمان در بازه زماني ارديبهشت ۸۸ تا تير ۸۹ مذاکرههايي با شرکتهاي گازپروم روسيه و پتروناس مالزي صورت گرفت و حتي با نهايي شدن MDP و بخش عمده قرارداد و ضمايم، به دليل شرايط بينالمللي، قراردادي منعقد شد.
به اين ترتيب، مذاکراتي با کنسرسيومي متشکل از شرکتهاي مهندسي و ساختمان صنايع نفت (OIEC) و انرژي سپهر با سرمايهگذاري بانک صادرات انجام شد که انعقاد قرارداد به دليل انصراف بانک صادرات محقق نشد و بعد از مذاکره دوباره با شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت و سرمايهگذاري صندوق بازنشستگي، پسانداز و رفاه کارکنان صنعت نفت (OPIC) قرارداد بيع متقابل توسعه اين ميدان در مهر ۱۳۹۰ نهايي شد؛ شرايط خاص حفاري در ميدان آذر و همچنين کمبود منابع مالي سبب شد تا پروژه از پيشرفتي که در قرارداد ذکر شده بود، برخوردار نشود.
براساس قرارداد، طرح توسعه ميدان نفتي آذر طي يک فاز و در دو مرحله اجرايي ميشود که در توليد زودهنگام با حفاري ۱۰ حلقه چاه توليد روزانه ۳۰ هزار بشکه محقق شده و پس از آن، توليد ميدان بايد به ۶۵ هزار بشکه در روز برسد.
با اين حال، رسيدن به توليد زودهنگام در دستور کار شرکت مهندسي و توسعه نفت است و بر اين اساس، بازنگري در طرحهاي اوليه طرح در دستور کار قرار گرفت و بازنگري طرحها (Modified Epc) تدوين شد که با تعريف اين طرح، بهرهبرداري و برداشت از ميدان مشترک آذر سرعت ميگيرد.
از سوي ديگر در طرح استراتژي راهبردي (construction strategy) بيش از ۳۵ بسته کاري مختلف براي توليد زودهنگام از اين ميدان مشترک تعريف شد که متعاقب آن مناقصههاي مربوطه برگزار و تکليف آن تعيين شد.
در حال حاضر، ۵ دستگاه دکل حفاري در منطقه حضور دارند و با تمهيدات در نظر گرفته شده قرار است از سال ۹۵ توليد زودهنگام از ميدان مشترک آذر با ۳۰ هزار بشکه در روز شروع شود که بر اين اساس تا سال ۹۵ همه بستههاي کاري در دو بخش روزميني و زيرزميني به پيمانکاران صاحب صلاحيت واگذار ميشود، ضمن اينکه تأمين کالاي مورد نياز براي اجراي پروژه نيز در حال انجام است.
ميدان نفتي آذر از پرچالشترين ميدانهاي ايران از نظر حفاري است، به نحوي که ميتوان توالي لايههاي پرفشار و کم فشار، تعدد لولههاي جداري و آستري استفاده شده و سايزهاي بعضا غيراستاندارد را از جمله چالشهاي حفاري در اين ميدان ذکر کرد. نياز به عمليات شکافت هيدروليکي از ديگر مشکلهاي حفاري در ميدان آذر است که براي حل اين مشکل نيز بهزودي از عمليات شکافت اسيدي استفاده خواهد شد، به اين ترتيب ميتوان انتظار داشت با توجه به کمبود منابع مالي که هم اکنون کشور و البته صنعت نفت با آن مواجه است؛ توليد زودهنگام از اين ميدان نفتي با حفاري ۱۰ حلقه چاه در سال ۹۵ شروع شود.
ميدان نفتي آذر با ۲.۵ ميليارد بشکه نفت درجا يکي از ميدانهاي هيدروکربوري مشترک با کشور عراق است که در بلوک اناران در دماغه کوههاي زاگرس و در امتداد مرز ايران و عراق (در قسمت جنوب غربي ايلام) ميان دو شهر مهران و دهلران واقع شده است. عمق بالاي مخزن هيدروکربوري و نياز به حفاري در سازندهاي مختلف نفتي از ويژگيهاي اين ميدان است که عمليات حفاري را بسيار پيچيده کرده و طولاني ميکند.
آزمايش توليد از نخستين چاه اين ميدان نفتي مشترک شامگاه سهشنبه (۱۲ اسفند۹۳) در چاه شماره ۶ با موفقيت انجام شد.
کارفرمايان طرح توسعه اين ميدان، شرکت مهندسي و توسعه نفت و مجري طرح، شرکت مهندسي و توسعه سروک آذر (کنسرسيوم متشکل از شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت ايران و صندوق سرمايهگذاري بازنشستگي) هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]