واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ شهريور ۱۳۹۴ (۹:۵۱ق.ظ)
فلسفه ادغام براي مقام معظم رهبري هم مشخص نيست زمزمه جداسازي وزارت صنعت،معدن و تجارت موج - هدف دولت گذشته از ادغام چندين وزارتخانه کلان کشور در سال90، چابک سازي دولت بود اما امروز شاهد حرکت لاکپشتي اين وزارتخانهها در بازدهي و بهرهوري آنان نسبت به زمان قبل از ادغام هستيم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، تصميم ادغام وزارت بازرگاني سابق و وزارت صنايع و معادن در جلسه هيات دولت در تاريخ 14ارديبهشت گرفته شد و در تاريخ 18 همان ماه نيز ابلاغ شد.
هدف از اين تصميم، چابک سازي دولت بود که بر اساس اجراي حکم ماده 53 قانون برنامه پنجم توسعه، جزئيات ادغام وزارتخانههاي راه و مسکن، صنايع و معادن و بازرگاني و رفاه امور اجتماعي و کار و امور اجتماعي را تعيين کرد.
با تصويب هيات وزيران در دولت دهم، وزارت صنايع و معادن با همه امکانات، تجهيزات، اموال منقول و غيرمنقول و نيروي انساني و تعهدات مربوط در وزارت بازرگاني ادغام شد.
اما نظر کارشناسان اقتصادي متخصص در اين حوزه و نمايندگان مجلس درباره ارزيابي از اين ادغام پس از 4سال شنيدني است زيرا بيش از 80 درصد نمايندگان مجلس معتقدند که اين ادغام کار بسيار غلطي بود و دولت بايد لايحهاي جهت تفکيک اين وزارتخانهها و بازگشت آن به حالت قبل ارائه دهد.
البته در کشور و در دولتهاي گذشته نيز چنين تجربهاي وجود داشت زيرا در دولت سازندگي، وزارتي به نام جهاد سازندگي وجود داشت که با وزارت کشاورزي ادغام شد؛ نتيجه آن عملاً از بين رفتن جهاد سازندگي بود و درنهايت وزارت کشاورزي باقي ماند که آنهم در شرايطي که جهاد سازندگي در اوايل انقلاب اقدامات بينظيري را براي کشور انجام داد.
درگذشته وزارت صنايع سبک و وزارت معادن داشتيم که در دوران سازندگي با يکديگر ادغام شدند؛ نتيجه آن شد که بخش صنعت رشد کرد و بخش معدن به فراموشي سپرده شد.
همچنين وزارت صنايع سنگي با وزارت صنايع نيز ادغام گرديد و نتيجه اين شد که اکنون در بازار تهران و يا هر بازار ديگري ميرويم فقط با توليدات صنعت خانگي خارجي مواجه ميشويم که اين يعني عملاً صنعت سبک همچون نساجي و لوازمخانگي کاملاً از بين رفته و يا خيلي ضعيف شده است. در حال حاضر اين صنعت نيمهجان است.
اين ادغام باعث از بين رفتن تجارت خارجي و ضربه اساسي به بازرگاني شد. اين تجارب نشان ميدهد که نتيجه ادغامها انحلال يک بخش و ايجاد مشکلاتي براي بخش ديگر است.
از سوي ديگر، مقام معظم رهبري ضمن تاکيد بر اهميت و مديريت تجارت خارجي و بازرگاني در ديدار با هيئت دولت به مناسبت هفته دولت فرمودند که هنوز براي ايشان فلسفه ادغام معلوم نشده اينکه دقيقاً چه اتفاقي افتاده چهار وزارتخانه صنايع، صنايع سنگين، معدن و بازرگاني در يکديگر ادغامشده است و اکنون کار در دست آقاي نعمت زاده است.
رهبري در اين ديدار همچنين فرمودند «اين ادغام از کارهاي عجيبوغريبي بود که تا آخر هم معلوم نشد که چرا اين کار انجام شد.»
وزارت صنعت، معدن و تجارت تبديل به غول بزرگي شده که هيچکسي نميتواند آن را مديريت کند.
البته بايد به اين موضوع نيز اشارهاي داشت که تاکنون اساسنامه اين وزارت جديد به مجلس شوراي اسلامي ارائه نشده است.
حال خبرهايي که از دل دولت بيرون ميآيد که گويا قرار است ادغام برچيده شود و بار ديگر اين وزارتخانه بهصورت تفکيکشده از هم، راه اقتصادي خود را بر زير سايه اقتصاد مقاومتي طي کنند، بااينحال که وزارتخانههايي جدا در بخش بازرگاني، صنايع و وزارت معادن را در دستور کار داشته باشيم.
به نقل از منابع آگاه دولت که سابقه مديريتي را از اين وزارتخانهها دارند نيز اين شايعه در دست به وقوع پيوستن است و به ظن او، در ابتداي ادغام نيز وزيري توانا براي هدايت اين سه مجموعه انتخاب نشد و عملاً بازدهي اين وزارتخانهاي که چرخ اقتصاد کشور را ميگرداند، به کمتر از بازدهي خود رسيد.
حال تصور ميشود که با تفکيک مجدد اين وزارتخانهها و البته انتخاب وزراي جديد و کار بلد راه اقتصاد کشور هموار شود و زمينه استفاده بهينه و بهصرفه از معادن و چرخه توليدي آن، بهرهوري کامل در صنايع کشور و اهميت تجارت و بازرگاني با سهولت بيشتري همراه شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]