واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ شهريور ۱۳۹۴ (۱۴:۱۳ب.ظ)
دبير همايش مديريت مصرف انرژي در ايستگاه هاي آب و فاضلاب در گفت وگو با موج: آب و فاضلاب، 2 درصد مصرف انرژي کشور را به خود اختصاص داده است موج - دبير همايش مديريت مصرف انرژي در ايستگاه هاي آب و فاضلاب کشور با اشاره به سهم 2 درصدي صنعت آب و فاضلاب در سبد انرژي کشور، امکان کاهش اين عدد را در صورت ايجاد زيرساخت هاي لازم، ممکن ارزيابي کرد.
همايش مديريت مصرف انرژي در ايستگاه هاي آب و فاضلاب، دوشنبه (23 شهريورماه) به همت سازمان بهره وري انرژي ايران در محل پژوهشگاه نيرو برگزار شد.
درباره چند و چون اين برنامه با محمد اکبري سيار، دبير اين همايش، به گفت وگو نشستيم که در زير مي آيد:
چه ضرورت هايي، موجب برگزاري اين برنامه شد؟
پيک بار هم زمان شبکۀ سراسري برق کشور در سال گذشته، مردادماه اتفاق افتاد و رکوردي معادل 48798 مگاوات ثبت شده است و برآوردها نشان مي داد که اين پيک در سال جاري به بيش از 50 هزار مگاوات نيز رسيده باشد.
ازسوي ديگر بخش آب و فاضلاب کشور بيش از 2 درصد از مصرف انرژي کشور را به خود اختصاص مي دهد که پتانسيل بسيار مناسبي براي کاهش مصرف انرژي و هم چنين کاهش پيک مصرف برق در ساعات روز را داراست.
لازم به ذکر است طي سال هاي اخير پيک روزانه مصرف برق در کشور به دليل استفاده از سيستم هاي سرمايشي بيش از پيک شبانه شده که اين موضوع دليل اصلي برگزاري اين سمينار بوده است.
اهداف اين همايش چه بود؟
هدف و محور اصلي برگزاري اين همايش بررسي پتانسيل ها و روش هاي کاهش مصرف برق، سامانه هاي استحصال و پمپاژ آب در ساعات اوج مصرف روزانه بود.
در عين حال از ساير اهداف آن نيز مي توان به موضوع استفاده از تجربيات بهينه سازي مصرف انرژي و کاهش بار ازجمله منابع تجديدپذير انرژي در سامانه هاي فوق الذکر اشاره کرد.
چقدر در ايستگاه هاي آب و فاضلاب، تلفات انرژي وجود دارد؟
با توجه به تنوع و تکثر تجهيزات موجود در بيش از 2000 دستگاه پمپاژ، نمي توان رقم دقيقي را در اين خصوص عنوان کرد ولي در مورد پتانسيل کاهش مصرف برق در ساعات پيک و برآوردهاي انجام شده، دسترسي به 500 تا 600 مگاوات کاهش بار مصرفي، امکان پذير است که البته نيازمند بودجه و ايجاد زيرساخت لازم است.
علل هدر رفتن انرژي در ايستگاه ها چيست؟
بهتر است به جاي لفظ «هدررفتن» انرژي، بحث «لزوم ارتقاء کارآيي و راندمان» را مطرح کنيم. همان طور که در بند 2 مطرح شد، موضوع اصلي در بحث مصارف انرژي ايستگاه هاي پمپاژ و سامانه هاي استحصال آب شُرب، توجه به کاهش مصارف برق در ساعات اوج مصرف است.
برخي موانع اجراي اين مساله عبارتند از: محدوديت حجم مخازن و عدم تطبيق مصرف و توليد، کمبود تجهيزات اندازه گيري، مشکلات فني و هيدروليکي و از همه مهم تر تطابق ساعات اوج مصرف برق و آب.
بديهي است در بسياري از ايستگاه هاي پمپاژ با ايجاد زيرساخت مناسب، امکان کاهش مصارف برق در ساعات پيک وجود دارد.
هم چنين مي توان ازطريق کنترل و بازبيني راندمان کارکرد الکتروپمپ ها و ارتقاي آن، استفاده از کنترل دور، تکميل و کاليبره کردن تجهيزات اندازه گيري و نصب سامانه هاي مديريت هوشمند، کارآيي انرژي را افزايش داد.
چه برنامه هايي براي مديريت مصرف انرژي در ايستگاه هاي آب و فاضلاب کشور وجود دارد؟
مطابق بخشنامه وزير محترم نيرو، اولين گام شناسايي ايستگاه هاي پمپاژي است که زيرساخت اوليه مناسب براي اجراي بخشنامه را دارند. مرحله بعدي درصورت تأمين منابع لازم عبارتست از: ايجاد زيرساخت لازم براي اتوماسيون و کاهش مصارف در ساعات اوج بار اولويت سوم نيز استفاده از ساير روش هاي مديريت انرژي که در بند 4 به آن اشاره شد.
مديريت مصرف انرژي در ايستگاه هاي آب و فاضلاب چقدر بودجه مي طلبد؟
تخمين بودجه لازم براي اجراي راهکارهاي مديريت انرژي در کليۀ ايستگاه هاي پمپاژ نيازمند اطلاعات کامل تري است که بخشي از اين اطلاعات درصورت همکاري مسئولين مربوطه و درج اطلاعات ياد شده در سامانۀ اينترنتي که به همين منظور ايجاد شده، قابل استخراج خواهد بود.
با اين حال برآورد مي شود با بودجه اي کم تر از 800 ميليارد ريال امکان استقرار سامانۀ اتوماسيون و مديريت هوشمند ايستگاه هاي پمپاژ مهيا باشد.
چه ميزان دانش فني اين مديريت، بومي است و اساسا خارجي ها چقدر در اين پروژه ها حضور دارند؟
صددرصد دانش فني اين سامانه بومي است.
بخش خصوصي چقدر مايل به حضور در اين پروژه است؟
درحال حاضر بخش خصوصي متقاضي اجراي اين پروژه است که درصورت تامين بودجه ها و عقد قراردادهاي مربوطه، بلافاصله اقدامات اجرايي آغاز خواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]