تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بنده اى نيست كه به خداوند خوش گمان باشد مگر آن كه خداوند نيز طبق همان گمان با او ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834750306




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تاملی در سفر آیت‌الله العظمی نوری همدانی به جمهوری آذربایجان


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تاملی در سفر آیت‌الله العظمی نوری همدانی به جمهوری آذربایجان
سفر آيت الله العظمی نوري همداني به جمهوري آذربايجان هم به لحاظ تاثيرات و برکات مذهبي و تبليغي و هم به لحاظ تاثيرات و برکات سياسي در تاريخ جمهوري آذربايجان به ثبت خواهد رسيد.
نویسنده : احمد برهان حسینی 


بي هيچ ترديد، زمانيکه الحاد کمونيستي در سالهاي دهه 1930 و دوره هاي بعدي در جمهوري آذربايجان نيز همانند ساير جمهوري هاي مسلمان اتحاد جماهير شوروي اسب خود را چهارنعل مي تاخت و علما و روحانيون و مراجع اين ديار را اعدام و بزعم خود براي ريشه کن کردن اسلام در اين ممالک نهايت سعي خود را مي کرد، ملحدان کمونيست اساساً نمي توانستند تصور کنند که در کمتر از يک قرن بعد، سفر يک مرجع تقليد شيعه به جمهوري آذربايجان به مهمترين رويداد زندگي مردم اين جمهوري تبديل خواهد شد. اما، شور و شوق معنوي مردم نارداران در استقبال از حضرت آيت الله العظمی نوري همداني (مدظله العالی) در روز شنبه چهاردهم شهريور 1394 يک بار ديگر بر همگان ثابت کرد که تصورات الحادي مبني بر نابود کردن عشق و علاقه مردم به اسلام و اهل بيت عصمت و طهارت (ع) تصوراتي پوچ بوده است. گرچه ممکن است حتي در دوره کنوني نيز ملحدان نوين همانند الحاديون قديمي و کمونيستها بازهم از درک اين واقعيت عاجز باشند و قادر نباشد که ماهيت رابطه معنوي مردم مسلمان با مراجع ديني خود را بفهمند. اين عده نمي توانند درک کنند که برغم گذشت بيش از دويست سال از جدايي منطقه قفقاز از پيکره جغرافيايي ايران و کشيده شدن مرزهاي مصنوعي و شروع دوره اي دشوار در ارتباط مردمان اين سرزمين با حوزه هاي علميه و مراکز ديني جهان اسلام، چگونه مي شود پيوند معنوي اين مردم با مرجعيت شيعه حفظ مي گردد و در برهه اي از زمان بگونه اي خود را نشان مي دهد که گويي اصلا انفکاکي صورت نگرفته است ؟! زمانيکه وارثان پطرکبير در اکتبر سال 1813 پس از سالها تجاوز نظامي و اعمال فشارهاي سياسي و بکارگيري حيله هاي متعدد توانستند حکام قاجار را در ايران مرعوب ساخته ، و معاهده های ننگین گلستان و ترکمنچای را به ايران تحميل و قفقاز را از پيکره ايران جدا کنند، براي قطع ارتباط معنوی مردمان اين ديار با حوزه هاي علميه و مراجع نيز طراحي کردند. بگونه اي که تزارها در سال 1823 اداره اي ديني براي کنترل مسلمانان قققاز تشکيل دادند و آن را اداره روحانيت مسلمانان قفقاز ناميدند تا جايگزين مرجعيت شيعي شود.
امپراطوري تزاري در قرن نوزدهم تلاشهاي فراواني را نيز بکار بست تا با تغيير فرهنگ و عادات و رسوم مردمان قفقاز بر عقايد ديني آنها نيز تاثير بگذارد و تمامي ريشه هاي پيوند با اسلام و ايران را بگونه اي تضعيف نمايد که مردمان اين ديار هيچ گاه احياي گذشته و بازگشت به ريشه ها را نطلبند. در همين راستا، نفوذ جريانهاي تجددخواهي اروپايي به قفقاز و با مرکزيت باکو در دستور کار گرفت و باکو به ميدانچه ترويج افکار و ايسمها مختلف از ليبراليسم و سوسياليسم و ماتريالسيم تا کمونيسم و صهيونيسم تبديل شد.
جريان صهيونيسم که همچون غده اي سرطاني در دهه هاي پاياني قرن نوزدهم در اروپا شکل گرفت، به زودي يکي از مراکز فعاليت خود را نيز در باکو قرار داد. در کنار تلاشهاي فرهنگي براي تغييرات مسلمانان هويتي در قفقاز، ايجاد درگيرهاي قومي ميان ارامنه و آذري ها و براه انداختن کشتارهاي وحشيانه عليه شيعيان اين ديار از ديگر برنامه هاي دشمنان اسلام بود. همچنین در دوره حاکميت کمونيسم، براي قطع ريشه هاي فرهنگي و ديني مردم جمهوري آذربايجان حيله اي شيطاني تر بکار بسته شد؛ الفباي عربي که ابزاري ضروري براي درک و فهم منابع اسلامي است، از مردم این دیار گرفته شد. روسهاي کمونيست که گويي به دايه مهربانتر از مادر تبديل شده بودند نخستين گردهمايي «ترکولو‍ژي» را در باکو در سال 1926 تشکيل دادند! آنها ابتدا از 1929 تا 1939 الفباي لاتين را به جمهوري آذربايجان پيشکش کرده، سپس الفباي کريل را جايگزين آن کردند. با اين تطور در الفباء طرح و برنامه الحاد کمونيسم براي ضربه زدن به عقايد اسلامی مردم جمهوري آذربايجان وارد مراحل جدي تر خود شد. ملحدان کمونيست کتب و منابع اسلامي را ممنوع کردند. در کنار تلاش براي نابود سازي منابع مکتوب اسلامي و شيعي ، علماء دستگير و اعدام مي شدند. اگر بخت ياري مي کرد، تبعيد به سيبري بهترين گزینه ای بود که يک عالم ديني ممکن بود با آن روبرو شود. اما، در همين دوره وحشت و خفقان نيز علماي ديني بودند که پيام اسلام را در دشوارترين شرايط نيز بيان مي کردند و شرح حال مجاهدتهاي آنها را همين مردم شيعه و مظلوم سينه به سينه نقل کرده و به امروز نيز رسانده اند. حاج علي اکرام علي اف (نارداراني) رهبر نهضت اسلامي جمهوري آذربايجان که در اواخر عمر نظام الحادي کمونيستي با الهام گرفتن از نهضت امام خميني(ره) شکل گرفت، در شرح ايستادگي شيخ عبدالغني بادکوبه اي در مقابل ميرجعفرباقروف، عامل رژيم استالين در جمهوري آذربايجان مي گويد: زمانيکه ميرجعفر باقروف به شيخ عبدالغني باکودبه اي يادآور شد که وي نماينده استالين بزرگ در باکو مي باشد، اين عالم مجاهد نيز بدون هيچ واهمه اي با مشت بر روي ميز ميرجعفرباقروف کوبيد و يادآور شد که علماي اسلام نيز نمايندگان امام زمان (عج) هستند.
شيخ عبدالغني باکودبه اي و ساير علماي اسلام، جان و مال و موقعيت خود را در راه حفظ ارزشها و پايه هاي اسلام در جمهوري آذربايجان فداکردند تا در آينده، ثمره اين مجاهدتها به بار بنشيند. اينگونه است که اکنون دوست و دشمن معترفند که برغم حرکت ويرانگر ماشين تبليغات الحاد کمونيستي، تشيع در جمهوري آذربايجان همچون نهالي جوان، آماده به بار نشستن است، در واقع این ، نتيجه مجاهدتها و مقاومتهاي مردمي ديار سرافراز قفقاز مي باشد. مجاهدتهايي که در هر دوره تاريخي با راهنمايي هاي مرجعيت شيعه به شکل و صورتي متفاوت تداوم يافته و پيوندهاي اسلامي را حفظ کرده است. بخصوص در دوره شکل گيري نهضت اسلامي امام خميني (ره)، شيعيان جمهوري آذربايجان در بهره گيري از هدايتهاي مرجعيت شيعه همواره از پيشگامان بوده اند. به نحوي که حتي در دوره زنداني بودن اين ملت در حصارهاي امنیتی و آهنین کمونيسم ، شيعيان جمهوري آذربايجان به انحاء مختلف، به احياي ارتباط با مراجع و بهره مندي از رهنمودهاي امام خميني (ره) و ساير مراجع عاليقدر موفق شدند. در دوره پساشوروي نيز مردم جمهوري آذربايجان هرگاه با مشکلي مواجه شدند، ابتدا وظيفه ديني خود را از علما و مراجع تقليد جويا شدند و سپس براساس رهنمودي که از مراجع اخذ کردند، عمل کردند. در دوره اي که جريانات اسلام ستيزي که در اروپا شکل گرفت و مقدسات اسلامي را هدف اهانتها و تهاجمات تبليغاتي و هتک حرمت قرارداد، تاثيرات آن به رسانه هاي جمهوري آذربايجان نيز سرايت کرد. بطوریکه نشريه موهن «صنعت قزئتي» مقاله اي توهين آميز عليه مقدسات اسلامي به چاپ رساند، و اين مردم جمهوري آذربايجان بودند که با کسب تکليف از مراجع عاليقدر شيعه و حوزه علميه قم ، با اعتراضات سنجيده و مسالمت آميز خود ، دولت لائيک باکو را که هيچ تمايلي به مجازات عاملان اين اهانت نداشت، مجبور به برخورد قانوني با اهانت کنندگان به مقدسات اسلامي کردند.
همچنين زمانيکه تخريب مساجد در جمهوري آذربايجان در دستور کار دشمنان اسلام قرار گرفت، و چندین مسجد از جمله مسجد حضرت محمد ص در باکو تخریب شد ، اين شيعيان جمهوري آذربايجان بودند که با کسب تکليف از مراجع عظام به مخالفت با تخريب مساجد پرداختند.علما و مراجع نيز با حمايتهاي معنوي خود از اين مردم مظلوم ، موفقيت آنها را در جلوگيري از تخريب مساجد و پايگاه هاي معنوي خود مقرون موفقيت کردند و نگذاشتند تخریب خانه هاي خدا در جمهوري آذربايجان ادامه یابد. زماني هم که دختران عفيف و پاکدامن جمهوري آذربايجان از حق داشتن حجاب در مدارس متوسطه اين کشور محروم شدند، مردم جمهوري آذربايجان دست تظلم پيش علما و مراجع عظام بردند و درخواست کمک و راهنمايي کردند و پيامهاي مراجع و علماي اسلام به الهام علي اف ، رييس جمهوري آذربايجان نظام تحصيلي لائيک جمهوري آذربايجان را مجبور به نرمش کرد. در پي اين تاثيرات مثبتي که مراجع و علماء در حل و کاهش مشکلات مردم مسلمان جمهوري آذربايجان داشته اند، نظام لائيک حاکم بر جمهوري آذربايجان طي سالهاي اخير تلاش کرده است سياست لائيسم و سکولاريسم خود را در ظاهر ديگر دنبال نمايد و حتي تظاهر به دوستي با ايران و جهان اسلام نمايد. در چارچوب همين سياست، سفرا و نمايندگان ديپلماتيک جمهوري آذربايجان در تهران که از زمان تشکيل اين جمهوري و گشايش سفارت آن در ايران، برغم اينکه نمايندگان يک کشور داراي اکثريت شيعي بودند، همواره خود را از محافل ديني و شيعي دور نگه مي داشتند، رويه خود را تغيير دادند.
براي نخستين بار جوانشير آخوندوف، سفير جمهوري آذربايجان در تهران به قم رفت و با ديدار با علما و مراجع سعي کرد گزارشهاي وارونه اي از اوضاع جمهوري آذربايجان را به آنها ارايه دهد و مصائب و مظالمي را که دولت عليه شيعيان جمهوري آذربايجان روا می دارد ، تکذيب و کتمان نمايد. غافل از اينکه ديدگاه علما و مراجع ديني را نمي توان با ظاهرسازي و کتمان حقايق و گزارشهاي دروغين شکل داد. البته در همين دوره نيز اين علما و مراجع بصير شيعه بودند که با استفاده از فرصت پيش آمده ، ابتکار عمل را در هدايت فکري و ديني شيعيان جمهوري آذربايجان در اختيار خود نگه داشتند و برنامه سفر حضرت آيت الله العظمی نوري همداني (مدظله العالی) به جمهوري آذربايجان نيز در همين چارچوب رسالت ديني علما و مراجع قابل تحليل است. معظم له که در دوران بحرانهاي ناشي از ممنوعيت حجاب و تخريب مساجد در جمهوري آذربايجان نيز نصايح و راهنمايي هاي خود را از دولت جمهوري آذربايجان و شخص الهام علي اف ، رييس جمهوري این کشور دريغ نکرده بودند، در پيگيري رسالت تبليغ ميداني اسلام که با سفرهاي ايشان به آفريقا و روسيه شروع شده بود، اين بار رنج سفر به جمهوري آذربايجان را پذيرا شدند. اين سفر برغم تمامي تلاشهاي مشکوکی که براي باقي ماندن آن در حد يک سفر تشريفاتي شده بود، به سفري تبليغي ، مردمي و پربرکت تبديل شد. تاثيرگذاري سفر تبليغي حضرت آيت الله نوري همداني در ارتقاي معنوي و روحي مردم جمهوري آذربايجان در جريان زيارت حرم «رحيمه خانم» ،خواهر گرانقدر امام رضا(ع) و حضرت معصومه (س) در قصبه نارداران به اوج رسيد. مردم نارداران در استقبال از اين مرجع عاليقدر و ابراز عشق و ارادت به ولايت و اهل بيت عصمت و طهارت (ع) چنان از خود مايه گذاشتند که در تاريخ به ثبت رسيد و قطعا آيندگان نيز به آن استناد خواهند کرد. حضور آيت الله العظمی نوري همداني در جمهوري آذربايجان علاوه بر ديدارهاي رسمي با مقامات اداره مسلمانان قفقاز و کميته دولتي امور ديني جمهوري آذربايجان و حضور در اماکن مذهبی و تاريخي جمهوري آذربايجان، و تاکيد ايشان بر هويت اسلامي اين سرزمين و مردمان آن، فرصتي بي نظير بود براي ديدار روحانيون و دينداران جمهوري آذربايجان که برغم فروپاشي شوروي و استقلال اين کشور همچنان با شرايط دشوار و سياستها و طرح و برنامه هاي ضداسلامي و توطئه هاي آتئيستي و صهيونيستي دشمنان اسلام دست و پنجه نرم مي کنند. از اين رو بود که روحانيون مبارز جمهوري آذربايجان در ديدار با حضرت آيت الله نوري العظمی همداني از مظالمي که بر آنها و روحانيون زنداني در اين کشور مي رود، شکايت کردند و خواهان ارشادات معنوي معظم له شدند. در این راستا حاج طالع باقروف ، روحاني مبارز ، حبس کشیده و رهبر جنبش تازه تاسيس «اتحاد مسلمانان» جمهوري آذربايجان از اينکه دسيسه هاي دشمنان اسلام عليه شيعيان جمهوري آذربايجان همچنان تشديد مي شود و همزمان با سفر آيت الله نوري همداني به جمهوري آذربايجان نيز سه تن از شيعيان مومن اين کشور به دلیل اعتراض به ممنوعیت پخش اذان به زندان محکوم شدند، به ايشان تظلم برد. این ارتباط و رویکرد معنوی موجب ناخرسندی لائیک ها شده و وی آماج حملات نوکران صهيونيسم در باکو قرار گرفت که چرا تظلم به يک مرجع ايراني برده است؟!! اما، همين نيز فرصتي شد تا روحانيون آگاه در جمهوري آذربايجان به تبيين اهميت بهره گيري از ارشادات مراجع براي حل مسالمت آمیز و خداپسندانه مشکلات کشورشان بپردازند. در هرحال، بايد گفت که سفر آيت الله العظمی نوري همداني به جمهوري آذربايجان هم به لحاظ تاثيرات و برکات مذهبي و تبليغي و هم به لحاظ تاثيرات و برکات سياسي در تاريخ جمهوري آذربايجان به ثبت خواهد رسيد. اين سفر علاوه بر اينکه به دينداران جمهوري آذربايجان و مبلغان اسلام در اين کشور روحيه بخشيد و روحانيون جمهوري آذربايجان را بطور آشکارتري وارد عرصه کرد ، در روابط معنوی و مردمی ميان جمهوري آذربايجان و جمهوري اسلامي ايران نيز فصل تازه اي را گشود؛ براي نخستين بار يکي از مراجع عالقيدر شيعه به جمهوري آذربايجان تشريف فرما شد و اکنون اين آرزو در مردم جمهوري آذربايجان شکل گرفته است که در آينده موفق به ديدار ساير مراجع باشند و به گفته الله شکورپاشازاده، متولي دولتي امور دين در جمهوري آذربايجان بتوانند به شرف ميزباني حضرت آيت الله العظمی امام خامنه اي (مد ظله العالی ) نائل شوند.

منبع : جوان آنلاين



تاریخ انتشار: ۲۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن