واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ورود رسمي پزشك خانواده به دانشگاهها
طبق وعدههاي قبلي صداي پاي گام چهارم طرح تحول سلامت را ميتوان شنيد. قرار است اين بار تحول در يكي از حساسترين بخشهاي وزارت بهداشت يعني آموزش پزشكي رخ دهد و در برنامه جديد رسماً آموزش پزشك خانواده در سه دانشگاه علوم پزشكي كشور كليد بخورد.
نویسنده : زهرا چيذري
طبق وعدههاي قبلي صداي پاي گام چهارم طرح تحول سلامت را ميتوان شنيد. قرار است اين بار تحول در يكي از حساسترين بخشهاي وزارت بهداشت يعني آموزش پزشكي رخ دهد و در برنامه جديد رسماً آموزش پزشك خانواده در سه دانشگاه علوم پزشكي كشور كليد بخورد.
نياز به تحول در آموزش پزشكي يكي از نيازهايي است كه از همان ابتدا و با نشستن دكتر سيدحسن قاضيزادههاشمي بر مسند وزارت بهداشت بر لزوم آن تأكيد داشت. به گفته آقاي وزير 35 سال است كه آموزش پزشكي رها شده و اين حوزه نيازمند بازنگري است. هاشمي همچنين در ارتباط با پزشك خانواده نظر قطعي خود را اعلام كرده و گفته بود:پزشك خانواده با تعريف گذشته را قبول نداريم. روز گذشته اما معاون آموزش وزارت بهداشت در نشست خبري خود جزئيات بيشتري را از گام چهارم طرح تحول سلامت ارائه داد؛ گامي كه با غربال واحدهاي ضعيف آموزش پزشكي و تعطيلي مركز قشم دانشگاه آزاد، پزشك خانواده را هم در دل خود جا داده است.
تعطيلي مركز قشم دانشگاه آزاد اسلامي
افزايش ظرفيت رشتههاي پزشكي بدون توجه به كيفيت آموزش يكي از دغدغههايي است كه آموزش پزشكي را تحت تأثير قرار داده است، به خصوص اينكه دانشگاه آزاد در اين حوزه نيز مانند ساير رشتهها ورود پيدا كرده است، در حالي كه برخي واحدها فاقد استانداردهاي لازم هستند. لاريجاني با تأكيد بر اينكه آموزش پزشكي در بخش غيردولتي بايد با چارچوبهاي وزارت بهداشت هماهنگ باشد، گفت: توسعه دانشگاه آزاد در حوزه پزشكي با توافق وزارت بهداشت انجام ميشود. در سال جاري كليه مراكزي كه در حوزه پزشكي تحت نظر دانشگاه آزاد فعاليت ميكردند، مورد ارزيابي قرار گرفتند و فعاليت برخي از مراكزي كه استانداردهاي لازم را نداشتند، متوقف شد، براي مثال فعاليت مركز قشم دانشگاه آزاد اسلامي متوقف شد. باقر لاريجاني با تأكيد بر اينكه دانشگاههاي علوم پزشكي سال تحصيلي جديد را با برنامه روشني آغاز ميكنند، گفت: گام چهارم طرح تحول نظام سلامت كه به آموزش پزشكي اختصاص دارد داراي 12 محور است و تلاش شده دانشگاههاي علوم پزشكي هدفمدار شده و به هر دانشگاه مأموريت خاصي داده شود. لاريجاني با اشاره به اعلام آمادگي سازمان تأمين اجتماعي براي تربيت نيروي متخصص اظهار كرد: هر مركزي كه ميخواهد نيروي متخصص در رشتههايي تربيت كند بايد از وزارت بهداشت و شوراي گسترش اجازه كسب كند، اين دستورالعمل به زودي اعلام ميشود.
آموزش رشته پزشك خانواده در 3دانشگاه
پزشك خانواده و نظام سطحبندي ارجاع يكي از مدلهاي موفق مديريت منابع سلامت، پيشگيري و درمان است كه از سالها پيش در بسياري از كشورهاي پيشرفته دنيا اجرايي ميشود. در كشور ما هم بنا بود همين برنامه دنبال شود اما فقدان زيرساختهاي لازم در كنار تغيير مديران نظام سلامت موجب شد پزشك خانواده ايراني به سرانجام نرسد. وزير بهداشت در آخرين اظهارنظرش در رابطه با اين طرح ضمن تأكيد بر آنكه مدل گذشته پزشك خانواده را قبول ندارد: با تأكيد بر طرح جديد پزشك خانواده در دولت يازدهم گفت: ما دنبال پزشك خانوادهاي هستيم كه مردم با طيب خاطر به آن مراجعه كنند. هاشمي با بيان اينكه يك متخصص پزشك خانواده در كشور نداريم، تصريح كرده بود: دوره طب عمومي بايد كوتاه شود. اگر اين دوره كوتاه شود، دوره تخصصي پزشك خانواده نيز در برخي دانشگاهها راه ميافتد. حالا معاون آموزش وزارت بهداشت از آغاز آموزش رشته پزشك خانواده در سه دانشگاه خبر داد و گفت: قرار است آموزش پزشك خانواده در سه دانشگاه اصلي شيراز، مازندران، تهران و دو دانشگاه وابسته به اين دانشگاهها شروع شود و پس از امتحان ويژهاي كه برگزار ميشود، پذيرش در آبان و آذر صورت ميگيرد. به گفته لاريجاني، دانشجوياني كه در دوره اول پذيرش ميشوند تبديل به اساتيد اين رشته خواهند شد.
وي با بيان اينكه در زمينه تحصيلات پزشك عمومي آموزشهايي انجام ميشود، گفت: فعاليت مراكز مهارتي در برخي از مناطق آمايشي شروع ميشود تا افراد همزمان با تحصيل، مهارت خود را مورد ارزيابي قرار دهند. افرادي كه ميخواهند تخصص پزشك خانواده بگيرند پس از 5/5 سال تحصيل در حوزه پزشكي عمومي ميتوانند مستقيماً وارد پزشك خانواده شوند و 5/3 سال هم در اين حوزه تحصيل كنند.
طرحي براي تمركززدايي از تهران
لاريجاني با اشاره به اينكه در حال حاضر 50 درصد تحصيلات تكميلي در تهران متمركز است، درباره طرح آمايش سرزميني دانشگاههاي علوم پزشكي براي رفع اين تمركزگرايي گفت: با توجه به مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي، دانشگاههاي علوم پزشكي كشور به 10 منطقه تقسيم شدند و قرار است در هر منطقه به صورت مأموريتگرا برنامههاي آموزش عالي در حوزه پزشكي پيش رود.
معاون آموزش وزارت بهداشت همچنين از تشكيل شوراي عالي اخلاق حرفهاي در وزارت بهداشت خبر داد. به گفته وي شوراي عالي اخلاق پزشكي در گذشته نيز وجود داشت اما فعاليتش در دو سال اخير متوقف شده بود. در اين راستا چند دستورالعمل براي آموزش اخلاق پزشكي ساماندهي شده است كه بر اين اساس به اخلاق حرفهاي در واحدهايي كه خدمت ارائه ميشود، توجه ويژهاي خواهد شد.
لاريجاني در مورد تمهيدات وزارت بهداشت در زمينه ارزشيابي مدارك گفت: اگر دانشگاهي كه دانشجويان در آن تحصيل كردهاند مورد تأييد وزارت بهداشت باشد، اين دانشآموختگان ميتوانند به صورت شهريهپرداز در دانشگاههاي داخل تحصيل كنند اما دانشگاههايي كه مورد تأييد نيستند بر اساس رتبه بينالمللي دانشگاه مورد ارزيابي قرار ميگيرند و بر اساس مصوبه شوراي ارزشيابي، افرادي كه در اين دانشگاهها تحصيل كردهاند، بايد در امتحاني شركت كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]