واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
بازگشایی گمرک یزدان همچنان در ابهام/ اینبار مرزبان جدید برای بازگشایی قول مساعد داد
در سالهای اخیر با وجود تلاش مسئولان استان برای بازگشایی بازارچه مرزی شهرستان زیرکوه و تبدیل این بازارچه به معبر اصلی صادرات بعد از بازارچه ماهیرود، هنوز این مهم تحقق پیدا نکرده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زیرکوه، ایجاد اشتغال، تامین معیشت و امنیت ساکنان مناطق مرزی از مهمترین اهداف ایجاد بازارچههای مرزی در کشور بوده است، بازارچههایی که نمونه آن را میتوان در مرز شهرستان زیرکوه با کشور افغانستان مشاهده کرد. اما بازارچه یزدان شهرستان زیرکوه به عنوان تنها امید اقتصادی این شهرستان تاکنون نتوانسته است به اهداف موردنظر دست یابد تا به رونق اقتصادی مردمان این منطقه کمک شود. در سالهای اخیر علیرغم تلاش مسئولان استان برای بازگشایی بازارچه مرزی شهرستان زیرکوه و تبدیل این بازارچه به معبر اصلی صادرات بعد از بازارچه ماهیرود، هنوز این مهم تحقق پیدا نکرده است. اگر چه انتظار تجار شهرستان زیرکوه رونق این بازارچه و تبدیل آن به گمرک است که مسئولان استانی و کشوری بارها در بازدید از این بازارچه قول مساعد دادهاند، اما در حال حاضر بازارچه مرزی شهرستان زیرکوه خراسان جنوبی در تعطیل به سر برده و صادرات از این بازارچه با رکود مواجه شده که این عامل نگرانی مردم و تجار این شهرستان را به دنبال داشته است. گفتنی است بازارچه مرزی یزدان در سال 1380 تا 1385 از لحاظ صادرات کالا به عنوان بازارچه نمونه کشوری مطرح بوده اما از سال 1386 رونق صادراتی در این بازارچه کند شده و این بازارچه مرزی چند سالی است برای صادرات کالا از طرف کشور افغانستان با وجود فراهم بودن زیرساختهای مناسب با بیمهری مواجه است. در تیرماه سال جاری استاندار خراسان جنوبی با هیئت همراه به دلیل بسته شدن بازارچه ماهیرود شهرستان سربیشه توسط افغانستان و با هدف تقویت بازارچههای مرزی استان به کشور افغانستان سفر کرد که فعال بودن و رونق تنها دو ماه از بازارچههای استان از دستاوردهای این سفر بوده و بار دیگر صادرات به بازارچه مرزی خراسان جنوبی بهویژه شهرستان زیرکوه مورد بیمهری کشور افغانستان قرار گرفت.
فرماندار زیرکوه در گفتوگو با خبرنگار فارس در زیرکوه، یکی از اولویتهای اصلی در بازرگانی خارجی را بهبود معیشت مرزنشینان و امنیت بیشتر در مرزها عنوان کرد و گفت: تلاشهای گستردهای در این زمینه از سوی وزارت خارجه و وزارت کشور و مسئولان استانی و شهرستانی صورت گرفته است. حجتالله خانزاده تصریح کرد: در نشستهای دو جانبه و نشستهای کنسولی و مشترک مرزی که با کشور افغانستان انجام شده، بازگشایی بازارچه مرزی یزدان یکی از خواستههای اصلی ما بوده است. وی افزود: در سفری که استاندار خراسان جنوبی به افغانستان داشته است این درخواست مطرح شده و رئیس جمهور افغانستان قولهایی در بازگشایی این بازارچه داده اما متاسفانه هنوز این اتفاق رخ نداده است. فرماندار زیرکوه خاطرنشان کرد: بیشترین نقش بازارچه مرزی یزدان کمک به بهبود امنیت منطقه است به گونهای که اکثریت قریب به اتفاق مردم روستاهای ساکن در حاشیه مرز به نوعی زندگی و معیشتشان وابسته به وجود بازارچه است. خانزاده بیان داشت: در این مدتی که بازارچه بسته و غیرفعال بوده عدهای از مردم به فعالیتهای غیر قانونی و به سوی گروههای غیر قانونی روی آوردند که این موضوع هم برای کشور افغانستان و هم امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران نوعی تهدید به حساب میآید. خانزاده تصریح کرد: برای حل این موضوع تلاش بسیار گستردهای انجام دادهایم و در نشستی که با استانداران منطقه 5 کشور در استان خراسان جنوبی برگزار شد بر بازگشایی و فعالیت مجدد بازارچه یزدان تاکید شد و یکی از مصوبات این جلسه پیگیری این موضوع توسط کمیته سیاست خارجی وزارت امور خارجه در سطح ملی بود. وی اظهار امیدواری کرد با پیگیریهای مسئولان استانی و قولهای مسئولان افغانستانی در یکی دو هفته آینده این بازارچه بازگشایی شود.
مرزبان جدید کلاتهنظر برای بازگشایی بازارچه قولهایی داده است گفتنی است مرزبان جدید کلاتهنظر قول داده با روی کار آمدن وی تغییراتی ایجاد خواهد شد و بازارچه را بازگشایی خواهد کرد، شنیدهها حاکی از این است که با این تغییرات اقداماتی درباره جذب نیروی انسانی و استقرار نیروی گمرک از طرف افغانستان صورت گرفته و بزودی قرار است که این نیروها مستقر و فعالیت بازارچه از سر گرفته شود. بازارچه مرزی یزدان در فاصله 80 کیلومتری شهر حاجیآباد و270 کیلومتری مرکز استان قراردارد که از سال 1372 شروع به فعالیت کرده است. این بازارچه تا سال 1384 زیر مجموعه گمرک دوغارون بوده، اما با توجه به تقسیم استان خراسان و الحاق شهرستان قاین به خراسان جنوبی این بازارچه از آن گمرک منفک و زیر نظر گمرکات خراسان جنوبی قرار گرفت. در نخستین سفر ریاست جمهوری به استان خراسان جنوبی مرز رسمی یزدان به تصویب رسید ولیکن در حال حاضر این بازارچه به حالت تعطیل درآمده است. اگر چه رونق مجدد بازارچه مرزی یزدان و البته ارتقای این بازارچه به گمرک رسمی تاثیر بسزایی بر ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی منطقه خواهد گذاشت، اما مهمتر از همه این مسائل دلگرمی مرزنشینان به ماندن در مناطق مرزی و شور و نشاط مردم مرزنشین به عنوان سنگربانان اصلی مناطق مرزی را هم باید به آثار رونق این بازارچه افزود. گزارش از علی بیهقی انتهای پیام/69031/ن40
94/06/23 - 00:05
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]